1. 2. 2015

Penny Dreadful - Abel Korzeniowski

Penny Dreadful byl už od svého oznámení vele očekávaným projektem, který zaštiťoval svým jménem známý režisér Americké krásy Sam Mendes. Spousta fanoušků měla nemalá očekávání z tohoto projektu odehrávajícího se ve viktoriánském Londýně 19. století. Vidět na plátně upíry, vlkodlaky nebo Frankensteina v temném, a pokud možno reálném základu, bylo pro spoustu z nás víc než lákavé. Mini série čítající osm dílů byla kvalitativně rozhodně nadprůměrná, ale čekalo se více. Pomalé tempo vyprávění nemuselo sednout každému, ale skvělý výběr herců a famózní výprava atakující špičku společně se Hrou o trůny, nedává příliš prostoru pro kritiku. Uvidíme, zda druhá řada posune děj a postavy někam dál a tvůrci se poučí z tolik kritizovaného pomalého tempa vyprávění. Chválu herců a výpravy mám za sebou, takže ten třetí v řadě je polský skladatel Abel Korzeniowski.



Musím se přiznat, že mám velkou slabost pro jeho styl, který spojuje hloubku a eleganci i v těch nejmenších detailech. Jeho hudba je pomalu plynoucí, a pokud znáte Abelovy předešlé práce, tak víte, že ani nyní neopustí od svého oblíbeného klavíru. Úvodní „Demimonde“ s přehledem splňuje očekávání kladená na hlavní motiv. Ten je zde na poměry seriálu hravý, nástrojově bohatý – hluboká cella, melodické housle a občas ta flétna, přesto nesmírně chytlavý. Violoncella jsou na albu celkově dost výrazná a častá v popisu temné nálady. Krásným příkladem je skladba „Modern Age“, kdy cella jsou ostré, přesné a až řezající zápěstí s přechodem na dojemný klavír. Asi takhle si člověk představuje úpadek starých zvyků… Fantastickou věcí je skladba „Street. Horse. Smell. Candle.“ hrající v divadle, jejíž klavírní základ je dechberoucí a dojemný zároveň. Jedna z mála skladeb rozdávající radost. Hororových narážek je totiž více než dost viz. „Abomination“ nebo „Mother of Evil“.



Album je bohaté na motivy a dává život mnoha podnětům. Práce s orchestrem je maximální, spojující veškeré lidské emoce – lásku, radost nebo strach. Jeden z nejlepších soundtracků na televizním poli, což si myslím, že je největší pochvalou pro už tak kvalitní hudební minulost Abela Korzeniowského. Jsme zvyklí, že seriály mají chytlavé a jednoduché ústřední téma a zbytek je slabší. U Penny Dreadful to neplatí. Jako celek je hudba povedeně vyrovnaná a neztrácí na zajímavosti. Pokud se divíte, že nekritizuji, ale spíše chválím, tak ono není co vyčítat. Výtky mohou pramenit spíše ze subjektivní stránky, kdy bych si přál občas něco dynamičtějšího, přesto zachovávající stále onu hloubku. Penny Dreadful je soundtrack, který mám na poličce a těžko bych se ho zbavoval. Seriál sice má pár vrásek, ale o hudbě to napsat nejde.

Vydavatel: Varese Sarabande
Datum vydání: 19. srpen 2014
Složil: Abel Korzeniowski
Orchestr řídil:
Nahrál:
Formát: CD

1. Demimonde (Main Title) 1:36
2. First Blood 3:22
3. Right Behind You 2:15
4. Modern Age 2:10
5. Street. Horse. Smell. Candle. 2:25
6. There Is A Place 2:03
7. Welcome To The Grand Guignol 2:20
8. Everyone Likes Oranges 1:44
9. Abomination 1:13
10. Pull The Trigger 2:02
11. Mina 2:33
12. Allegiance 3:39
13. Dorian Gray 1:35
14. Never Say No 2:39
15. Where Do They Go? 2:21
16. Transgression 3:45
17. Asylum 3:39
18. Closer Than Sisters 3:14
19. Too Many Monsters 3:24
20. Mother Of Evil 2:43
21. Secret Room 1:42
22. I'm Not Myself 1:59
23. Let Me Die 2:30
24. To Be Beautiful Is To Be Almost Dead 2:47
25. The Last Rites 2:48
26. Back Hand Of God 2:21
27. In Peace 1:31
28. I Was Never Going To Go To Africa 3:03
29. Reborn 3:09



Celkový čas: 72:32

9/10

2 komentářů:

Aleš Lánsky řekl(a)...

Se seriálem jsem to vzdal u 4 dílu.Herecky skvěle zahrané to ano,Eva Green je prostě skvělá jako vždy stejně i zbytek osazenstva,ale samotný seriál mě nudil.Děj nevýrazný kdy jsem se v tom i ztrácel.S porovnáním zmíněnou Hrou o Trůny tam mi třeba děj chytl už od samotného začátku prvního dílu.Hudbu nemůžu hodnotit moc jsem ji nevnímal spíš mi nic neříkala protože Abelovu hudbu moc neznám.

Unknown řekl(a)...

V prvním odstavci zmiňuji, že seriál není pro každého. pomalé tempo vyprávění je opravdu...pomalé. :) A Abela doporučuji viz Romeo a Julie.

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews