7. 1. 2014

Top 10 soundtracky roku 2013

Vždy je těžké vybrat úzkou skupinu těch nejlepších za dané období a u filmové hudby to platí dvojnásob. O nominaci na Oscara bude usilovat 93 skladatelů se 114 soundtracky, přičemž za ten rok vyšlo ještě mnohonásobně více hudby. Každý má svého favorita, kdy ho bude dávat do popředí. Na druhou stranu, i když vyšlo tolik ostéček, tak to neznamená, že vždy jde o něco poslouchatelného. Většina balancuje někde na hranici průměru. Kritériem pro výběr je nejen fungování ve filmu, ale i při samostatném poslechu. Dále by měla hudba mít jasného autora, slušnou délku, určitou originalitu a hloubku. Berte tedy onen žebříček jako to nejlepší z filmové hudby, jak to vidím já. Do diskuze můžete přidat svou topku za rok 2013.

10. Gravitace (Gravity)





Vydavatel: WaterTower Music
Skladatel: Steven Price
Dirigoval: Geoff Alexander
Datum vydání: 17. září 2013

Rozhodně nepatřím k těm, co by byli z filmu nadšení. Ano, vypadá to pěkně a stejně pěkně to zní, ale film tím nedokáže zakrýt, že je vlastně o ničem. Sice si hraje na survival, to by ale musel mít realistické pozadí, což nemá. Jeho největším kladem je technická stránka - triky, zvuk a samozřejmě hudba. Na CD nejde sice o nic tak uchvatného, ale ve filmu to dělá sakra hodně. Velké plus patří Priceovi za velice slušnou hybridní hudbu. Ukázka.

9. Zlodějka knih (The Book Thief)





Vydavatel: Masterworks
Skladatel: John Williams
Dirigoval: John Williams
Datum vydání: 8. listopadu 2013

To by tu nesměl chybět John Williams. Bohužel nepřináší absolutně nic nového a mnoho postupu připomíná nejen Jurský park. Přesto to po technické a profesionální stránce stačí s přehledem na ty nejlepší. John to bral asi jako bokovku a už se pilně připravuje na nové Hvězdné války. Ukázka.

8. Percy Jackson: Sea of Monsters





Vydavatel: Sony Classical
Skladatel: Andrew Lockington
Dirigoval: Nicholas Dodd
Datum vydání: 6. srpna 2013

Jako fantasy průměr a jako film pod ním. Jedničku jsem překousal díky zajímavosti nového světa z čehož dvojka už těžit nemohla. Tím nejlepším je bezpochyby hudba, kdy se Andrew překonal. Skvěle odvedená práce, kterou jsem zmínil už ve své recenzi. Ukázka.

7. Mandela: Long Walk to Freedom




Vydavatel: Decca Records
Skladatel: Alex Heffes
Dirigoval: Alex Heffes
Datum vydání: 25. listopadu 2013

Nejspíš nejlepší Heffesův soundtrack. Skvělé etnické vokály a syntéza nástrojů, kde Alex neopomenul použít decentně i své kytary, aniž by tím narušoval kompaktnost. V několika momentech odrovnávající a podmanivá funkčnost jak na albu, tak ve filmu. Nezadá si s tím nejlepším z Krvavého diamantu od Howarda. Ukázka.

6. Nevědomí (Oblivion)




Vydavatel: Back Lot Music
Skladatel: M83 - Joseph Trapanese, Anthony Gonzales
Dirigoval: Joseph Trapanese
Datum vydání: 9. dubna 2013

Vizuálně úchvatné sci-fi, kde Kosinski vyměnil duo Daft Punk za M83, čímž opět potvrdil šťastnou ruku při výběru doprovodné hudby. Vše je podřízeno malebným obrazům. I tak si říkám, zda na šestku nedat spíše Mandelu. Ukázka.

5. Ledové království (Frozen)





Vydavatel: Walt Disney Records
Skladatel: Christopher Beck
Dirigoval: Stephen Oremus (hudba), Tim Davies (písně)
Datum vydání: 25. listopadu 2013

Jedno z největších filmových překvapení roku. Do toho si ještě Beck, po fiasku s R.I.P.D., nechal to nejlepší sem. Nádherně podmanivá hudba, která má minimálně téměř jistého plešouna za nejlepší píseň. Takřka pohádková záležitost. ;) Ukázka.

4. Thor: Temný svět (Thor: The Dark World)



Vydavatel: Intrada
Skladatel: Brian Tyler
Dirigoval: Brian Tyler
Datum vydání: 5. listopadu 2013

Film v několika oblastech zklamal, i tak ale dopadl lépe než tragický Iron Man 3. Volba Marvelu na Tylera byla trefou do černého a ten přinesl nejspíš to nejlepší z hudebního světa okolo Avengers, i když už tento styl zní poněkud genericky. Už Iron Man 3 nebyl špatný po hudební stránce, ale na něm se Tyler rozcvičoval. Lépe mu sedlo Thorovo kladivo. Loni měl Brian dobrý rok. Ukázka.

3. 47 Roninů (47 Ronin)




Vydavatel: Varese Sarabande
Skladatel: Ilan Eshkeri
Dirigoval: Andy Brown
Datum vydání: 17. prosince 2013

Je téměř jisté, že Eshkeri může na nějakou cenu zapomenout, nic to ale nemění na tom, jak skvělou hudbu dodal posluchačům. Ze západní produkce se směle může měřit s Gejšou Johna Williamse nebo Posledním samurajem Hanse Zimmera. Ukázka.

2. Hobit: Šmakova dračí poušť (The Hobbit: Desolation of Smaug)




Vydavatel: WaterTower Music
Skladatel: Howard Shore
Dirigoval: Conrad Pope
Datum vydání: 10. prosince 2013

Shore si musel vyslechnout kritiku za první díl, i když celkem neprávem. Zpětně se jeví promyšlenost motivů ještě víc a druhým dílem potvrdil svou genialitu pro práci s obrazem a hudbou. Asi jen jednou mi to ve filmu zaskřípalo, ale jinak Shore slušně šlape na plyn a dodal nečekaně temné album, které v tomhle směru za sebou nechává i Pána prstenů. V několika oblastech proti němu ztrácí, jenže i tak je míra propracovanosti neuvěřitelná. Ukázka.

1. Mortal Instruments: Město z kostí (Mortal Instruments: City of Bones)



Vydavatel: Milan Records
Skladatel: Atli Orvarsson
Dirigoval: Atli Orvarsson
Datum vydání: 20. srpna 2013

První místo se může zdát jako kontroverzní, ale není. Ve prospěch MI sice hrálo hlavně to, o jak velké překvapení se jednalo, jinak by tu ale byl Shore s Hobitem. Absolutně jsem nečekal, že by to Atli takhle rozbalil ve všech směrech. Zvukově jde o klasickou práci Remote Control, ale práce s melodií, jemností a velkolepostí, je precizní. Hobita sráží v mých očích přílišná temnost a skřípající scéna při vstupu do Ereboru, kdy hraje jedna melodie, ta skončí, chvíli je ticho, a pak začne hrát znova od začátku. Tahle do očí/uší bijící recyklace mi opravdu vadí. Zbytečně to kazí celkový dojem. Mortal Instruments se toho vyvaroval, i když ve filmu trpí zase něčím jiným, za což ale Atli nemůže. Jemné prvky se tam ztrácí za zvukem, proto si je můžeme vychutnat až na CD. Hudební překvapení roku. Ukázka.

0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews