2. 10. 2013

Náš TOP 10 - nejlepší filmové písně

Soundtracky fungují už od pozdních 40. let 20. století a jedná se o další formu reklamy a propagace daného filmu. Dnes se nám tohle zdá běžné, ale dříve to takhle nefungovalo. Hudba sloužila „jen“ jako zvukový přednes emocí, pocitů a děje na plátně, aby si prohloubilo splynutí s divákem. Prvním komerčně vydaným soundtrackem byla Sněhurka a sedm trpaslíků od Walta Disneyho (1937). První živou nahrávkou byl Till the Clouds Roll By (1946). Existuje pět typů zvukových nahrávek: 
  • Muzikály, jejichž zaměření je primárně na písně (Pomáda atd.)
  • Filmová hudba, která funguje na pozadí v nemuzikálních filmech (Hvězdné války atd.)
  • Alba popových písní nefigurujících ve filmu, ale čistě jen na CD (Armageddon atd.)
  • Video herní soundtracky (The Legend of Zelda : Ocarina of Time atd.)
  • Alba, která obsahují i dialogy z filmu (Romeo a Julie – 1968, původní Čaroděj ze země Oz atd.)
K propagaci filmu samozřejmě slouží i zvolená titulní píseň, často provázená videoklipem. Ve většině případu je úzce spojená se samotným hudebním motivem snímku, ke kterému je nahraná. Dobrým příkladem je Hornerova tvorba. My jsme dali dohromady náš oblíbený výčet deseti nejoblíbenějších písní. Samozřejmě, vzhledem k našemu věku, jde o relativně nové písně, které jsou nám bližší.

Avari TOP 10: 

1. Come With Me - Puff Daddy a Jimmy Page (Godzilla - 1998)

Co si budeme namlouvat, Godzilla Rolanda Emmericha slibovala hodně a nesplnila ani polovinu z toho. Za to titulní píseň od dvojice Puff Daddy a Jimmy Page se vydařila natolik, že ji mohu označit doslova za geniální. Předělávka originálu ("Kashmir"), patřícího kapele Led Zeppelin, asi příliš nenadchla příznivce skupiny, ale u zbytku mohla vyvolat slušnou odezvu. Sice jde o cover, ale předělaný takovým způsobem, který považuji za originální. Z Zeppelinu nám sem zavítala i Pageova kytara, takže určitá kontinuita tu je. Producent Tom Morello si vzal na starost basovou linku. Co to ale povyšuje na první místo je nečekaně chytlavý Daddyho rap (jinak ho nemusím) a především fantastický orchestr. Bicí udržuje klasické tempo po celých šest minut, ale až orchestr to celé posouvá do jiné dimenze. Jedním slovem geniální a to nejlepší na Emmerichově Godzilla. Po tolika letech nedám na tuhle píseň dopustit. Kvalitu akceleruje i videoklip, který za doprovodu zvukových efektů z toho dělá strhující jízdu. Odkaz.

Vydání: 21.7. 1998
Žánr: Rap, rock, hip hop
Vydavatel: Epic Records/Sony Music
Napsal: Jimmy Page, Sean Combs, Mark Curry
Producent: Sean "Puffy" Combs

2. My Heart Will Go On - Celion Dion (Titanic - 1997)

Zbytečné o téhle písni něco psát. Každý ji zná, každý ji slyšel a všude kam vlítla, tak si ukořistila první příčky. Řekneme rovnou, že právě tahle píseň byla jedním z mnoha velkých důvodů úspěchu Titanicu. Celion Dion prokázala hlasovou dokonalost a strhujícím pěveckým projevem dokázala vyvolat u nejednoho posluchače mrazení. Stala se nedílnou součástí filmu a zasloužená odměna v podobě Oscara nebo Zlatého Glóbu ji taky neminula. James Horner bodoval a získal svého druhého Oscara a oba právě za Titanic (hudba, píseň). Odkaz. V Červeném trpaslíku bylo hned jasno, kde by Celion Dion byla bez Titanicu. :) Koho u tohohle nemrazí, tak opravdu nevím.


Vydání: 8.12. 1997
Žánr: Pop, soul
Vydavatel: Columbia, Epic
Napsal: James Horner (music), Will Jennings (lyrics)
Producent: Simon Franglen, James Horner, Walter Afanasieff

3. Eye of the Tiger - Survivor (Rocky 3 - 1982)

Bez okolku by se dala "Eye of the Tiger" označit za rockovou hymnu. Byla napsána na žádost Sylvestera Stalloneho, který nemohl získat práva na "Another One Bites the Dust" od kapely Queen. Píseň měla být ústřední melodií filmu a pochází ze třetího stejnojmenného alba kapely Survivor. Songem si kapela zadělala na obrovský úspěch a lámání žebříčky především na televizní stanici MTV a v rozhlasu. Památným je hlavně kytarový riff. Jde o klasiku mého dětství, která zavítala i na soundtrack k Rockymu 4, kde se to hitovkama jen hemží. Kultovní záležitost. Odkaz.


Vydání: 29.5. 1982
Žánr: Hard rock
Vydavatel: EMI, Scotti Brothers
Napsal: Frankie Sullivan, Jim Peterik
Producent: Frankie Sullivan

4. Song of Lonely Mountain - Neil Finn (The Hobbit: An Unexpected Journey - 2012)

Přemýšlel jsem, zda sem dát "Into the West" z Návratu krále od Annie Lennox nebo Enyu ze Společenstva, ale nakonec vyhrál Neil Finn s Hobitem. Tahle píseň mě vždy dostane a vytvoří u mě takovou posmutnělou náladu. Úžasný Finnův hlas prokládaný decentní rockovou hudbou a trpasličími údery do kovadliny se rozhodně řadí k tomu nejlepšímu v roce 2012. Melodie "Misty Mountains" se stala populární ještě před premiérou filmu. Škoda, že píseň nedostala svůj klip. Jsem moc rád, jak dává Peter Jackson šanci "neznámým" lidem a tím dokáže obohatit začpělé a okoukané vody. Nový Zéland má být na co hrdý. Nedoceněná záležitost. Odkaz.

Vydání: 10.12. 2012
Žánr: Pop, rock
Vydavatel: Decca, Universal
Napsal: Neil Finn, David Donaldson, David Long, Steve Roche, Janet Roddick
Producent: Neil Finn


5. (Everything I Do) I Do It For You - Bryan Adams (Robin Hood: Prince of Thieves - 1991)


Kýč a ještě k tomu provařený, ale pořád to má sílu. Skladatel Michael Kamen a zpěvák Bryan Adams spojili síly a vytvořili skutečně podmanivou romantickou hudbu a obrovský hit. Ve Velké Británii zlomil hned několik rekordů a po šestnáct týdnů se píseň udržela na prvním místě. Byla nominována na Oscara a odnesla si i cenu Grammy za nejlepší píseň složenou pro film. Více slov netřeba. Adamsův chraplák se musí slyšet. Odkaz.

Vydání: Červen 1991
Žánr: Pop, rock
Vydavatel: A&M
Napsal: Bryan Adams, Michael Kamen, Robert John "Mutt" Lange
Producent: Robert John "Mutt" Lange

6. Streets of Philadelphia - Bruce Springsteen (Philadelphia - 1993)

Dojemná píseň, která podpořila fantastický herecký koncert Toma Hankse. Kritická odezva byla úchvatná a nejpsíš bych tu nějakou dobu psal o všemožných nominacích a oceněních. Podmanivý hlas Bruce Springsteena s jednoduchou bicí linkou těžko mohl dopadnout lépe. Odkaz.



Vydání: 2.2. 1994
Žánr: Pop, rock
Vydavatel: Columbia
Napsal: Bruce Springsteen
Producent: Bruce Springsteen, Chuck Plotkin, Tommy Sims

7. Stayin' Alive - Bee Gees (Saturday Night Fever - 1977)

Horečka sobotní noci je jedna velká koláž hitů rodinné kapely bratrů Gibbů se specifickým ječákem. Vybral jsem si právě "Stayin' Alive", když už jsem na ni vyrůstal a možná právě tahle hitovka je ta nejslavnější. Kdo by si u téhle písně nevzpomněl na vykračujícího si Travoltu po ulici. Odkaz.



Vydání: 13.12. 1977
Žánr: Disco
Vydavatel: RSO
Napsal: Barry, Robin & Maurice Gibb
Producent: Bee Gees, Albhy Galuten, Karl Richardson

8. Rock Is Dead - Marylin Manson (Matrix - 1999)

Úúú, od Horečky sobotní noci k Matrixu a Marylinu Mansonovi. Nemám toho podivného chlápka z MTV rád, ale tady odvedl skvělou práci. Agresivní elektronicko-metalový nášup nedopřeje člověku oddych. Matrix si nemohl přát lepší titulní píseň. Odkaz.



Vydání: 14.6. 1999
Žánr: alternativní, industriální rock
Vydavatel: Nothing/Interscope
Napsal: ---
Producent: ---

9. I Don't Wanna Miss a Thing - Aerosmith (Armageddon - 1998)

Pro mě nejlepší film Michaela Baye. Sice nám v každé druhé minutě vlaje US vlajka, ale přežít se to dá i přes neuměrný patos. Zásluhu na tom mají fajn herci v čele s Brucem Willisem, silná melodie ze soundtracku, humor, kde se Bay ještě držel při zemi a neházel nám do obličeje úchylnosti jako soulož krys apod. Nemalou zásluhu na úspěchu má i perfektní píseň od Aerosmith. Klasická rocková balada s orchestrem a Tylerem, který se drží na uzdě stejně jako pan režisér. Odkaz.

Vydání: 18.8. 1998
Žánr: rock
Vydavatel: Columbia/Hollywood/Epic
Napsal: Diane Warren
Producent: Matt Serletic

10. Summer Nights - John Travolta, Olivia Newton-John (Grease - 1978)

Stejný případ jako Horečka sobotní noci - hromada hitů a je těžké vybrat jen jeden, přesto má volba padla asi na ten nejznámější v podobě skladby "Summer Nights". Travolta ukázal o jak talentovaného zpěváka jde a s Olivií jim to vedle sebe slušelo. Jemnost, chytlavost, humor, romantiku, tohle vše skladba má, stejně jako samotný film. Není divu, že se stala tak úspěšnou. Odkaz.

Vydání: 25.8. 1978
Žánr: Pop
Vydavatel: RSO
Napsal: Jim Jacobs, Warren Casey
Producent: ---


Nedostalo se na: Krotitelé duchů, Pretty Woman, Osobní strážce, Top Gun, Zlaté oko, Kamarád do deště, Men in black, Krvavý sport atd.


Kklepkaa TOP 10:


1. My Heart Will Go On - Celion Dion (Titanic - 1997)

Tuto píseň zná snad každý a není potřeba ji blíže představovat. I po těch letech se dobře poslouchá a znám asi málo slečen, které by jí neměly někde v počítači. Celine Dion je fenomenální zpěvačka s úžasným hlasem. Je jen málo filmových písní, které by byly tak slavné a podmanivé jako právě "My heart will go on".


Vydání: 8.12. 1997
Žánr: Pop, soul
Vydavatel: Columbia, Epic
Napsal: James Horner (music), Will Jennings (lyrics)
Producent: Simon Franglen, James Horner, Walter Afanasieff

 2. Fairy Dance - James Newton Howard (Petr Pan - 2003)

Mám pohádky ráda a z Petra Pana mě dostala právě tato skladba. K vílímu tanci se to hodí dokonale a James Newton Howar pouze potvrzuje, jak skvělým je skladatelem. Odkaz.

  


Vydání: 16.12. 2003
Žánr: Klasika
Vydavatel: VarŠse Sarabande (USA)
Napsal: James Newton Howard
Producent: ---
 3. May It Be - Enya (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring - 2001)

Pán Prstenů má samozřejmě úžasnou hudbu a Enya to jen korunovala písní "May It Be". Peter Jackson si vybral správně, když Enyu oslovil. Cit pro atmosféru s kouzlem fantasy je dokonalý. Odkaz.




Vydání: Prosinec 2003
Žánr: New Age
Vydavatel: WEA
Napsal: Enya, Roman Ryan
Producent: Nicky Ryan


4. Song of the Lonely Mountain - Neil Finn (The Hobbit: An Unexpected Journey - 2012)

Ano, jsem Tolkienův nadšenec a zbožňuju ty filmy, a proto mi tahle píseň nemůže chybět ve výčtu. Škoda, že nejde dát do výběru celý soundtrack jak k Hobitovi, tak k Pánovi Prstenů :))




Vydání: 10.12. 2012
Žánr: Pop, rock
Vydavatel: Decca, Universal
Napsal: Neil Finn, David Donaldson, David Long, Steve Roche, Janet Roddick
Producent: Neil Finn

 5. Clubbed to death - Rob Dougan (Matrix - 1999)

Původně jsem chtěla zařadit do svého seznamu Transformers, ale to by se mi sem nevešla tahle skladba a to by byla ohromná chyba. Snad jedna z nejznámějších z Matrixu. Odkaz.




Vydání: 1995
Žánr: Trip-Hop, elektronika
Vydavatel: Mo'Wax
Napsal: Rob Dougan
Producent: ---

6. Lovers (Mei a Jin) - Shigeru Umebayashi (Klan létajících dýk - 2004)

Nádherná skladba plná emocí, která naprosto úžasně umocnila jednu ze závěrečných scén filmu. Odkaz.





Vydání: 7.12. 2004
Žánr: Klasika
Vydavatel: ---
Napsal: Shigeru Umebayashi
Producent: ---

 7. Main Theme - Hanz Zimmer (Gladiátor - 2000)

Tenhle typ hudby si moc často nepouštím. V tomhle je ale tolik emocí, že se v podstatě okamžitě naladím na náladu písničky a filmu. Odkaz.





Vydání: 25.4. 2000
Žánr: Klasika
Vydavatel: Decca
Napsal: Hans Zimmer
Producent: Klaus Badelt, Ridley Scott, Hans Zimmer

 8. Samota - Lucie Bílá a Kamil Střihavka (Kajínek - 2010)

Dlouho jsem přemýšlela nad českými filmy a skladbami a přišla na tenhle kousek. Koho jiného bych měla zařadit do svého výběru, než dva nejlépe hlasově vybavené zpěváky v Čechách... Odkaz.




Vydání: 2010
Žánr: Pop
Vydavatel: Supraphon
Napsal: Václav Noid Bárta a text napsal Lukáš Procházka
Producent: ---

 9. Mrs. Darcy - Dario Marianelli (Pýcha a předsudek - 2005)

Krásná romantická skladba na klavír. Nevím jak vás, ale mě donutí se na chvíli "zastavit" v tomhle uspěchaném světě. Nehledě na to, že je pro mě tak charakteristická, že i kdybych tuhle skladbu někde slyšela, věděla bych, že je z tohoto filmu. Dokážu si ji ihned spojit právě s filmem. Odkaz.


Vydání: 15.11. 2005
Žánr: Klasika
Vydavatel: Decca Records
Napsal: Dario Marianelli
Producent: Nick Angel

 10. Once Upon A December - Liz Callaway (Anastasia - 1997)

Zastávám názor, že jedny z nejhezčích zpívaných písní vznikají právě kvůli pohádkám a jako první mě napadne právě tahle. Nádhera. ;) Odkaz.





Vydání: 28.10. 1997
Žánr: Pop, muzikál
Vydavatel: Atlantic
Napsal: Lynn Ahrens, David Newman a Stephen Flaherty
Producent: David Newman, Lynn Ahrens, Stephen Flaherty

0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews