3. 10. 2013

Krvavý sport (Bloodsport - 1988) - Paul Hertzog

Asi každý kluk žral osmdesátkový akční filmy se Stallonem nebo Arniem. Postupně se k nim nabalila i další ikona, Belgičan Jean-Claude Van Damme. Bezesporu je jedním z jeho nejslavnějších filmů "arénovka" Krvavý sport. Ve své době byla u novinářů přijata dost kriticky, ale diváci tuhle formu akčních filmů hltali. Úspěch se dostavil především na videokazetách, kde byl Van Damme nesmírně populární. Příběhově není Krvavý sport nijak úchvatný, ale sází na sympatické herce, jasnou rozeznatelnost dobra a zla, v neposlední řadě povedené souboje s různorodým stylem a hudbu Paula Hertzoga. Děj vychází ze skutečného příběhu Franka Duxe, který se snažil vyhrát zápasy v Kumite, aby uctil svého mistra Tanaku. Souboje se postupně mění na pomstu, ale více už prozrazovat nebudu, i když si myslím, že většina čtenářů snímek už viděla. Je potřeba brát v úvahu, že dnes film působí trochu jinak než v době vydání a taky, jak funguje na malého kluka, který si ve svých letech vše idealizuje.



Hertzoga jsem už zmínil, ale tenhle chlapík toho příliš nevytvořil, což je s podivem. Před Krvavým sportem měl za sebou jen jeden soundtrack a celkově čtyři, z toho dva pro filmy s Van Dammem. Sází hodně na dobovou elektroniku a orchestr byste hledali marně. Není to ale ani zdaleka tak otravné jako Silvestriho pokusy v Delta Force a dodnes má ta hudba své kouzlo. Těžko říct, čím to je.  Možná několika vrstvami, jemnou zaobleností a podmanivou melodičností. V úvodní „Kumite“ nás navštíví etnický východ z Hong Kongu postupně přecházející na titulní motiv, který se ještě několikrát objeví a stane se velice silným jak na albu, tak ve filmu. Hertzog využívá jednoduchou rytmiku, syntetické perkuse a imitaci úderů do dřeva a zvonků („Second Day“). Soundtracku se nedá upřít částečná heroičnost jako u „Flashback/Martial Science/Father & Son/Training/Tree & Sword“ v čase 4:31. Jen škoda, že tahle část nebyla více rozvinuta. Skladba se skrze snění o výcviku propojuje se závěrečnou „Finals/Powder/Triumph“.



V některých částech dokáže být album až strhující, inspirující, kde sice nedosahuje Contiho kvalit jako u Rockyho, ale i tak si chválu zaslouží. Rytmické údery tomu dodávají potřebnou šťávu a všemu nasazuje korunu povedená píseň „Fight To Survive“ Stana Bushe ze závěrečných titulků. Ten přidal ještě jednu celkem slušnou píseň "On My Own". Někdy si říkám, jak by hudba zněla s orchestrem a zda by mohla takhle fungovat, ale myslím, že nikoli. Zněla by podstatně jinak. Takhle se maximálně hodí do béčkových vod žánru. Fanoušci mohou být spokojeni stejně jako pamětníci tehdejší éry akčních filmových hrdinů, mezi které se Van Damme určitě řadí. Svým hereckým uměním nikdy neoslnil, ale kopat uměl, o tom žádná.  Vedle toho dokázal být sympatický, takže VHSky mizely z pultů samy.

Tržby v USA : 11,8 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : ---
Tržby za víkend : 516 tisíc dolarů
Tržby celosvětově : 11,8 milionů dolarů
Rozpočet : 1,1 milionů dolarů
Oscar : ---
Premiéra : 26.2. 1988
Distributor : Cannon Films
Délka : 92 minut
Žánr : akční

1. "Steal the Night" (04:28) - performed by Michael Bishop
2. Kumite (02:25)
3. Captain (00:23)
4. Flashback/Martial Science/Father & Son/Training/Tree & Sword (10:20)
5. In Hong Kong (00:58)
6. The Walled City (01:53)
7. Dim Mak (00:42)
8. Police (00:14)
9. First Day: Ceremony/ First Fight/Good, Bad, Ugly/Dux vs Arab (04:31)
10. "Fight to Survive" (02:02) - performed by Stan Bush
11. Morning After (01:55)
12. Second Day (04:25)
13. Samoan Balls (02:16)
14. Jackson Falls (01:28)
15. "On My Own - Alone" (02:12) - performed by Stan Bush
16. Here for the Final?/Inspector, No! (00:57)
17. Paco vs Dux (02:20)
18. Chong Li Kills (01:29)
19. Preparation (00:49)
20. Finals/Powder/Triumph (07:28)
21. "Fight to Survive" (End Title) (02:40) - performed by Stan Bush
22. "Steal the Night" (instrumental version) (04:32)

Celkový čas: 66:21

7/10

0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews