1. 9. 2013

Salt - James Newton Howard

Mužskou špionážní hegemonii se rozhodl narušit film Salt. Po Bondech, Huntech nebo Bournech tu máme Salt s Angelinou Jolie představující agentku CIA, která je obviněná z konspirace proti USA a musí prokázat svou nevinu. O roli měl eminentní zájem Tom Cruise, ale při poradě s tvůrci od natáčení vycouval a radši natočil Knight and Day. Bál se, že role Salt by až příliš připomínala Ethana Hunta z Mission: Impossible. Role byla tedy nabídnuta Angelině a my už tedy víme, že ji přijala. Snímek byl celkem slušně přijat a v kinech na sebe vydělal, takže se už nějakou dobu mluví o pokračování. Uvidíme, zda se dřív dočkáme Matta Damona zpět jako Bournea nebo Angeliny v kůži Salt. Tyhle filmy nezmiňuji jen tak, protože oba pracují s manipulací lidské mysli a využití „upraveného“ agenta v poli na špinavou práci. Není určitě od věci zmínit, že při natáčení byli jako poradci přítomni agenti CIA. Není to nic neobvyklého, mezi Hollywoodem a Pentagonem je smlouva o „výpomoci“. Michael Bay by mohl povídat se Skálou. Pearl Harborem nebo Transformers. To už nechám na každém, co si bude myslet. ;)


Velkou chválu získal za hudbu James Newton Howard. Všeobecně byl chválen za podařený doprovod, spousta fanoušků si takhle představovala soundtrack ke špionážnímu techno - thrilleru (Newmane, takhle se to dělá). Díky tomu ale album šlape dost blízko ke stylu Hanse Zimmera nebo Powella a jeho Bournea. Howard to činí melodičtějším způsobem a mnohem citlivějším na poslech, i když využívá podobné postupy – elektrická kytara („Taser Puppet“), synťáky apod. Člověk to musí brát jako nutné zlo pro daný žánr ve využívání elektroniky. Díky Rusku se nevyhneme ani jeho zvuku v podobě vokálů v ruštině v „Orlov’s Story“ nebo cimbálu křižujícím cestu modernímu zvuku západu, ten ale na albu dominuje. Nejvíce mi Bournea připomenula výbušná skladba „Chase Across DC“. Na rozdíl od Powella si Howardova verze špionážního thrilleru udržuje melodičnost, i když dupe na plný pedál. Soundtrack je z větší části akční, takže je potřeba s tím počítat stejně jako s velkým využitím elektroniky, což se dalo pro tento žánr čekat.



Salt se mi jako film celkem líbil a pokračování bych uvítal, i když mě propaganda v mnoha filmech doslova irituje a ani tady jsem se neubránil úšklebkům. Howardova hudba je na tom ještě o něco lépe. Skvěle funguje ve filmu a dobře se poslouchá na albu, což je zásadní rozdíl oproti Bourneovi. Kombinace syntetiky a orchestru je na vysoké úrovni a nějak takhle bych si to v krajním případě představoval. Ve všech směrech lepší a poslouchatelnější hudba než přeceňovaný Newmanův Skyfall. James Newton Howard patří k nejlepším skladatelům Hollywoodu a několikrát prokázal, že s žádným žánrem nemá problémy. Sice pár slabých soundtracků za sebou má, ale kdo ne. Salt se řadí k těm nadprůměrným. Moderní techno – thriller asi těžko předvede něco lepšího (sám to v podstatě vyžaduje) než kombinaci orchestru a elektra v dynamickém pojetí, takže je potřeba se s tím nějak smířit. Je to směr, kterým jdou snad všichni, takže by bylo bláhové očekávat jiný výsledek. Tady to funguje perfektně, takže proč ne…

 Tržby v USA : 118 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : 121 milionů dolarů
Tržby za víkend : 36 milionů dolarů
Tržby celosvětově : 294 milionů dolarů
Rozpočet : 110 milionů dolarů
Oscar : 1 nominace (zvuk)
Premiéra : 23.7. 2010
Distributor : Sony, Columbia
Délka : 99 minut 
Žánr : akční, thriller, špionážní



1. Prisoner Exchange (4:09)
2. Escaping the CIA (5:20)
3. Cornered (1:09)
4. Orlov's Story (4:43)
5. Chase Across DC (6:51)
6. Hotel Room Preparations/Parade (3:13)
7. Attack on St. Bart's Cathedral (3:10)
8. A Dark Goddamn Hole (1:47)
9. Taser Puppet (1:34)
10. You Are My Greatest Creation (4:13)
11. Destiny (2:22)

12. Barge Apocalypse (2:26)
13. Day X (1:38)
14. I'm Going Home (2:16)
15. Eight Floors Down (2:51)
16. Arming the Football (2:11)
17. Not Safe With Me (2:27)
18. You're About to Become Famous (1:38)
19. Mano a Mano (1:51)
20. Garroted (3:32)
21. Go Get Em (3:10)


Celkový čas: 62:32

 7,5/10


0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews