14. 8. 2013

Temný rytíř povstal (The Dark Knight Rises) - Hans Zimmer

Po kasovním (padla miliarda) a kritickém úspěchu se Christopher Nolan vrhl na třetí a závěrečný díl trilogie o netopýřím muži. Sice po dvojce prohlašoval, jak moc se mu do toho nechce, ale nechal se utáhnout za slib, že mu Warneři zacvakají vysněný Inception. Co Nolana tlačilo do nechuti vytvořit pokračování takového hitu? Nic menšího než tragická smrt Heatha Ledgera. Mluvil o tom, že s postavou Jokera měl velké plány, které s Ledgerovou smrtí vzaly za své a odmítal do jeho role pustit někoho jiného. Zda naplnil obrovská očekávání spojená s pokračováním těžko říct. Všeobecně ale panuje většinová shoda, že nikoli. Ač měl po ruce osvědčené herce a na palubě přivítal i vzrůstající hvězdu Toma Hardyho v roli záporáka Banea nebo kočičí ženu s tváří Anne Hathaway, tak se mu nepovedlo navázat kvalitativně na svého předchůdce. Možná to bylo až moc vysokým očekáváním ze strany fanoušků, těžko říct. Přesto je to každopádně jeden z nejlepších filmů roku 2012.


Do děje se opět dostává Liga stínů známá z Batman Begins, která nepřestala usilovat o zničení Gothamu. Je tedy na čase, aby po Harveyho osudném večeru opět oblékl Batman svůj "kabát" a vydal se do ulic. Temný rytíř povstal a s ním i celý Gotham. Takže jak to bude? Kdo z koho? Bane vs Batman. Kdo má silnější vůli a páteř? Tohle rozuzlení už většina zná a kdo ne, tak aby to mazal napravit. Ač na svého staršího bratříčka ztrácí, protože ten rozjel takřka antickou velkopodívanou, rozhodně stojí za podívání. Průlet kolem policajtů z uličky mám po zvukové stránce pořád v živé paměti. Jen škoda spousty zbytečných scénáristo-režisérských kliček, co film zbytečně sráží. U mě vede nesmyslný náběh policie na AK-47 v závěru. U toho nejde nekroutit hlavou.


Jak už je v posledních letech zvykem, a Interstellar plánovaný na rok 2014 to jen potvrzuje, o hudbu se opět postaral Hans Zimmer. A tentokrát sám bez Jamese Newton Howarda. Howard se měl vyjádřit ke svému odchodu tak, že nechtěl lézt mezi upevněný svazek obou pánů díky spolupráci na Inception (2010). Nic proti Jamesi, ale zní mi to jako mediální PR kec. Pravdu se asi nedozvíme a můžeme se jen dohadovat, co skutečně stálo za Howardovým odchodem od tohoto projektu. Stejně se dá říci, že i když jeho skladby patřily k tomu nejlepšímu (Harveyho motiv), tak měl minimální prostor na albu. I veškerá publicita směřovala k Zimmerovi. Ono je možná dobře, že James odešel, mohl se tak věnovat sám jiným projektům. S After Earth (Po zániku Země) se asi nikde chlubit nebude, Shyamalan tuplem ne, ale pořád šlo o nadstandardní práci.


Díky svému hvězdnému statusu a vystupování kde se dá i nedá a skládáním hudby pro kde co, se Zimmer naprosto vyčerpal. Sice občas přijde s opravdu dobrou melodií nebo nápadem, ale vše to utluče hromadou elektroniky, kdy to zní velkolepě jen do chvíle než se tomu začnete věnovat. Celé je poté ploché, jednobarevné a emocionálně chladné. Zatímco Hans v 90. letech a na začátku nového tisíciletí zářil, přicházel s novými nápady, tak v poslední době jen lítá ode zdi ke zdi. Ztrácí potřebnou kreativitu stejně jako kontakt s realitou. Svými fanoušky je neustále utvrzován o své hvězdě, v čemž pomáhá i sám Nolan mluvením o jeho revolučních postupech. Jde čistě jen o pozlátko. Přitom měl talentu na rozdávání. Kam se to podělo? Kde je další Gladiátor?


Rok před premiérou Zimmer tvrdil, že se máme těšit z jeho strany na majestátní epos. Ehm, nikde nic. Kromě dvou motivů nepřišel s ničím a jen opakuje daná témata z dřívějška. Když si vezmu kolik kritiky se sneslo na Howarda Shorea za Hobita, tak se nestačím divit. Prvním a nejdůležitějším motivem je ten Baneův v "Gotham's Reckoning". Joker se o chaos pokoušel a takřka mu to vyšlo, ale až s Banem jsme se ho dočkali. Ještě si pamatuji internetové náborové letáky na stadion, kde se tohle sborově nahrávalo. Hans to pak v PC smíchal se zbytek a různě upravoval. Celé téma se stalo poznávacím znakem třetího dílu. Druhým motivem je téma pro kočičí ženu/Selinu Kyle ve skladbě "Mind if I Cut In?". Ústřední klavír v měkčích částech připomíná Peacemakera. Záměrně je téma laděno do exotické romantiky s kovovým zvukem v ostinatu, opět.


Je dobré třeba srovnat skladbu "Imagine the Fire" v čase 2:49 se skladbou "Scorponok" z prvních Transformers. Názor už nechám na vás. Jinak si album opět jede to své stejně jako Hans a v drtivé většině je vše elektronika. Proč se srát s orchestrem, když to může Hans namlátit na klávesnici bez znalosti not a pak být považován za génia hudebního světa? Člověk musí ignorovat jeho rozhovory, i emocionální a intelektuální nedostatek hloubky jeho soundtracků. Nechci, aby to vypadalo jako hate článek vůči Zimmerovi, ale jinak to prostě nejde, když člověk vidí likvidaci takového potenciálu. Zimmer musí spadnout nohama na zem a vrátit se k orchestru a k něčemu komplexnějšímu. Tahle líbivá jednoduchost z PC především pro dnešní děcka nebude mít ani zdaleka takovou životnost jako film samotný.


Nevím jak vy, ale já už si dokážu představit celkem živě, jak bude znít Interstellar. Dokonce Zimmer nahrazuje Hornera v Amazing Spiderman 2. Bojím se předem, co z toho vyleze. Horner má do originality taky daleko, jenže aspoň pracuje s orchestrem a jeho hudba dokáže vzít za srdce, což několikrát předvedl. Krom Gladiátora a Posledního samuraje snad není Zimmerův soundtrack, ke kterému bych měl nutkání se vracet. Možná několik jednotlivých skladeb. A ani The Dark Knight Rises jím nebude. Zvukovou a profesionální kvalitu přesto upřít nelze. Na první pohled velkolepá hudba, ale ve své podstatě naprosto primitivní. Je přesným opakem filmů, ke kterým je skládaná. Paradox.

01. A Storm Is Coming (0:37)
02. On Thin Ice (2:55)
03. Gotham's Reckoning (4:08)
04. Mind If I Cut In? (3:27)
05. Underground Army (3:12)
06. Born In Darkness (1:57)
07. The Fire Rises (5:33)
08. Nothing Out There (2:51)
09. Despair (3:14)
10. Fear Will Find You (3:08)
11. Why Do We Fall? (2:03)
12. Death By Exile (0:23)
13. Imagine The Fire (7:25)
14. Necessary Evil (3:16)
15. Rise (7:11) 


Celkový čas : 51:20 

7/10

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...

Skvěle napsané a naprosto souhlasím. Zimmer se vyčerpal tím neustálým skládáním pro "dvacet" projektů ročně. Dalším mínusem je jeho ignorace orchestru jako primárního prvku a soustředění se na jednoduše plochou elektroniku. Uvidíš, že ten film přežije zub času, ale hudba ne. S Elfmanem ho nemá smysl srovnávat. Na Dannyho práci se ale teprve chystám. Jak jsem recenzoval Bitevní loď, tak se musím Zimmerovi na druhou stranu omluvit. To byla skutečná ušní tragédie. ;)

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews