14. 8. 2013

Temný rytíř (The Dark Knight) - Hans Zimmer, James Newton Howard

Tržby filmu Batman začíná nebyly bůhvíjaké, ale zaplatil se a provázela ho pozitivní šuškanda o skvělém návratu netopýřího muže. Christopher Nolan se svým bratrem Jonathanem se tedy vrhli do příprav druhého dílu pod názvem Temný rytíř, kde by měl dostat prostor jako hlavní padouch Joker naznačený v závěru předchozího dílu. Kolem téhle postavy se rozjel humbuk z obsazení sympaťáka Heatha Ledgera do takovéhle role psychopata. Dnes už víme o jak mistrovský tah se jednalo a právě Joker v jeho podání vytvořil z filmu oprávněně legendu. Dodnes považuji Temného rytíře za nejlepší komiksovou adaptaci široko daleko. Ledger byl za svůj výjimečný výkon oceněn Oscarem, ale bohužel ho tahle (doslova) životní role stála to nejcennější... Mohlo by to vyznít tak, že vše se motá kolem Jokera, ale tomu tak opravdu není. Středobodem vyprávění je postava Harveyho Denta o jehož duši se tu hraje.

Vedle všech zúčastněných z jedničky (krom David S. Goyer u scénáře) se nám vrátila i dvojice skladatelů, Hans Zimmer a James Newton Howard. Asi pořád budou probíhat vášnivé diskuze, zda Elfman  nebo Zimmer s Howardem lépe vystihli podstatu Batmana. Zapomínat nesmíme ani na Elliota Goldenthala. Podstatou ale je rozdílnost s jakou pracovali Burton a Nolan kolem postavy a jeho vesmíru. Přesto jde o dva rozdílné a tak úspěšné pohledy na stejnou látku. Nevyhnutelnost srovnání obou pojetí filmů i hudby je ale nepříjemná především pro poslední zúčastněné skladatele.


Zimmer sice spolupracoval s Howardem, ale dost často se razí jen jeho jméno a tím je snadné nabýt dojmů, že za soundtrackem stojí jen on. Ano, opět tu má dominantní roli v obsahu, jen je škoda ignorovat Howardovu práci. Škoda, jak se oba upsali tomu dělat ze sebe takřka rockové hvězdy a jezdit koncertovat s tímto albem, podepisovat obaly apod. Ta komerce ze strany Warnerů byla tak nezměrná, že vydali hned tři alba - klasické OST, speciální edici a sběratelskou verzi. Warner samozřejmě těžil i z tragického Ledgerova úmrtí. Jak se říká, peníze až na prvním místě.

Soundtrack nepřekvapí a jede si opět to své ve stejné zvukové kvalitě jako předtím. Howardovi fanoušci si přáli, aby svůj talent směřoval jinam, protože ho považují za talentovanějšího a všestranějšího skladatele než tu předvádí. To už nechám na posouzení každého z vás. Zimmer si naběhl i tím, jak neuctivě se vyjádřil o hudbě Dannyho Elfmana, že jde o "šťastně veselé téma". Špatně si vyložil pojem dualita, kdy Elfman zpracoval Bruce Wayna jako dvě osobnosti. Zatímco Danny pracoval s gotikou a komplexností, tak Hans se soustředí na jednoduchost a temnost, což je z časového hlediska dost krátkozraké. Stejně jako u předchozího dílu i zde se vše pěkně poslouchá, jen do chvíle, než to začne člověk rozebírat po částech a sledovat jednotlivé linky. Potom už začne chápat, proč akademie Zimmera tolik ignoruje a od Gladiátora (nominace) se vlastně neprosadil.


Opět tu tedy máme ostinato v širokém zastoupení. Zimmer se asi zamiloval do využívání cella a basů pro melodramatické napětí. Dále byl Hans kritizován za to, že v Batman Begins nedal prostor propracovanějšímu motivu pro Batmana. Ten to obhajoval tím, že motiv ještě nedozrál pro zachránce Gothamu. Zde tedy dostaneme to, co tím Zimmer myslel a bohužel jde o směs Posledního samuraje, Tenké červené linie, Šifry Mistra Leonarda a nejvíce Krvavého přílivu. Je zajímavé jaká kritika se z vykrádání sebe sama snáší na takového Hornera, ale u Zimmera to fanoušci přehlížejí nebo ignorují. Tohle téma je slyšitelné v "I'm Not a Hero" a "A Dark Knight".

Mnohem zajímavější jsou sekundární motivy jako ten pro Harveyho Denta ve skladbě "Harvey Two-Face". Opět je jasně identifikovatelný Howardův sólový klavír z počátku přinášející romantismus a eleganci postupující k patřičnému heroismu jaký máme u něho rádi. "Blood on My Hand" a "Agent of Chaos" jsou asi poslední skladby, u kterých jde Howardův rukopis identifikovat. Pak už není jasné, na kterých skladbách dělal nebo zda vůbec na některých. Je docela překvapením, že Zimmer nezměnil skladbu "Harvey Two-Face", aby to stylově více sedělo celkové koncepci alba. Tím by ale byla nejspíš účinnost skladby snížena.


Zimmer se přibližně tři měsíce trápil s motivem Jokera ve "Why So Serious?", aby ho nakonec charakterizoval jedním zvukem vzestupné sirény pro stupňující se chaos. Jde o velice efektní disharmonický znak pro Jokera, i když mi tedy hlava nebere, co na tom vymýšlel tři měsíce za pomoci elektrického cella. Tenhle motiv se dá chválit stejně jako kritizovat. Jednoduchá reprezentace charakteru spíše může něco prozrazovat o tom, kdo ho skládal. Na albu se tento motiv nedá příliš poslouchat. Tahle práce s elektronikou mě vždy míjela a v budoucnu tomu nebude jinak.


Ani na podruhé se dvojici Zimmer/Howard nepodařilo překonat Elfmanova Batmana, i když k tomu měli geniální filmovou prezentaci. Zimmer se zbytečně utápí v jednoduchosti a přestože album pracuje s orchestrem, tak ten je utlučen nánosem elektroniky v postprodukci. Chápu oblíbenost tohoto skladatele pro jeho přímočarost a určité popové zabarvení, ale trocha soudnosti by taky neškodila. Na film se kdykoli rád podívám, ale k soundtracku se vracet potřebu nemám. Maximálně si pouštím dvě skladby, "Harvey Two-Face" a "Like a Dog Chasing Cars".



1. Why So Serious? (9:14)
2. I'm Not a Hero (6:35)
3. Harvey Two-Face (6:17)
4. Aggressive Expansion (4:36)
5. Always a Catch (1:40)
6. Blood on My Hands (2:17)
7. A Little Push (2:43)

8. Like a Dog Chasing Cars (5:03)
9. I Am the Batman (2:00)
10. And I Thought My Jokes Were Bad (2:29)
11. Agent of Chaos (6:55)
12. Introduce a Little Anarchy (3:43)
13. Watch the World Burn (3:48)
14. A Dark Knight (16:15)

Celkový čas : 73:31

7/10


4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...

Děkuji. Kdyžtak potom dej vědět o svém blogu. ;) No, můžeš sem dát vědět i dřív pokud něco zaujme. ;)

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...

Chystám se nyní na recenzi trojky, takže uvidíme... :) Jsem zvědav na tvůj názor. ;)

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews