21. 6. 2013

Muž z oceli - filmová recenze

Superman je asi největší komiksovou legendou ve Spojených státech. Donnerova verze z roku 1978 představila Kryptoňana jako čestného člověka, který má jít příkladem pozemšťanům. Takhle ho naposledy zpracoval i Bryan Singer v Superman se vrací. Zack Snyder chtěl začít od začátku, neohlížet se zpět a tak nám představil svou verzi této ikony. Producentsky ho k tomu zaštítil Christopher Nolan, tvůrce trilogie o Batmanovi nebo Inception.


Vlastně hlavní linka je dost podobná původní verzi. David S. Goyer si nastudoval první dva díly a namixoval je dohromady, tudíž sledujeme Jor-Ela na Kryptonu, představení záporáka Zoda, narození syna Kal-Ela a jeho cestu na Zemi. Odsud už je film, především to platí o první třetině, vyprávěn skrze retrospektiva, kde nás čekají vzpomínky na vyrůstání Clarka/Kal-Ela. Scénář není příliš objevný a originální, přesto splňuje požadavky na letní blockbuster. Goyerovi to zase tolik práce nedalo, když vezmu v úvahu, že se snad polovinu filmu jen demoluje okolí, ale k tomu později.


Herci a jejich výběr je do jednoho výborný. Henry Cavill jako Superman do role ihned zapadl. Cloumají s ním emoce a není tak úplně pravda, že po přerodu v hrdinu v rudém plášti se odosobní a je těžké se s ním sžít. Nechci prozrazovat, tak jen řeknu, že Snyderovo podání Supermanova charakteru je odlišné od toho Donnerova. Především závěrečný souboj ukáže něco, čeho by Christopher Reeve nebyl schopen. Bohužel, dnešní doba směřuje k temnějšímu pojetí všech tzv. hrdinů. Romantická linka s Lois je tak akorát, to už bude asi na každém, jak si ji přebere. Mně osobně se líbila.


Tím největším esem ale není vynikající Costner, který mentorskou roli náhradního otce zvládl na jedničku, nebo Michael Shannon skvěle ztvárňující Zoda, ale Russell Crowe v roli Jor-Ela. Russell opět svým charisma udolá všechny okolo a vrací se v plné parádě. Už v úvodu se vykreslí jako správňák s morálním kodexem, kterému nedělá problém ani boj. Přesto skutečně exceluje až na Zodově lodi v poslední třetině. Snad neprozradím příliš, když napíšu, že se zjevoval jako nahrané vědomí v palubním počítači. Tam jsem zažíval obdobné pocity jako u Gladiátora.


Pokud jde o akci, tak ta je vskutku velkolepá. Trikově vypiplané záběry často berou dech. Celé město se při soubojích boří do sutin a ke konci spíše připomíná Hirošimu. Těžko chápat, že film stál "jen" dvě stě milionů. To, čeho se mi nedostalo u druhého Star Treku, tu bylo dvojnásobné. Je mi jasný, že se objeví tací, kteří se budou tím neustálým ničením už v závěru nudit, ale většina se bude bavit. Tohle je film pro velké plátno jako vyšitý.

Soundtrack jsem recenzoval nedávno, takže k němu jen dodám, že nepřekvapil a ve své nabubřelosti je prázdný až hanba. Zimmer nás zásobuje dvěma motivy, na zbytek zapomenete. Především Zodovo téma je ohráváno poměrně často. Těm, co se o to nezajímají to asi bude jedno, ale klasicky úderná elektronická hudba tvářící se jako orchestr, v tomhle podání, je spíše pro nějaký trailer. Zlaté časy orchestrů a sborů.


Závěrem jen dodám, že Muže z oceli mohu silně doporučit pro návštěvu kina. Přichází s novým a svěžím pohledem na Supermana. Úžasný vizuál, perfektní výběr herců, někdy je to málo, ale ne v tomto případě. Jsem zvědav na díl druhý. To už bude Snyder likvidovat celou planetu. Neumím si představit kam chce až zajít. Zajímavé taky je, že se opět setkáváme s vykreslením těch, co nesouhlasí se systémem, jako zločinců. A znova u toho je Christopher Nolan, který nám tohle ukázal už v Dark Knight Rises.

+ famózní triky a zvuk
+ herci, Russell Crowe vládne
+ zajímavé zpracování komiksové legendy

- někomu může vadit absence humoru
- průměrný Zimmer
- opět někomu může vadit přílišný důraz na akci

Trailer

8/10  (Alibero hodnotí - 9/10)


2 komentářů:

Aleš Lánsky řekl(a)...

Tak jsem tento megalománský epos shlédl sice jen na domácím kině ale i tak byla to vizuální podíváná.Herci mi sedli všichni snad jen škoda že Kevin Costner měl tak málo prostoru.Jinak jsem byl spokojen s příběhem,žádná zbytečná romance a natahování,film odsejpal jak to šlo,akce byla velkolepá opravdu těžko uvěřit že film stál pouze 225mil. závěrečná biblická bitva brala dech.Jen ten Zimmer mi rval uši.za celý film jsem slýšel pořád a ten stejný uřvaný motiv ve stejným rytmu.Zimmer je čím dál víc stereotipní a hudba mi ve filmu spíš vadila.Velkolepost scén hudba spíš kazila než pomohla.
(Pamatuju destruktivní scénu v Iron Manovi 3 jak Stark příjde o svůj palác jaká tam byla epická hudba,která mě dostala a scéně přidala na epičnosti).U Zimmera se už pořádné hudby nedočkáme.Nic nemění na tom že Muž z oceli je skvělým rebootem nového Supermana a jestli bude pokračování určitě očekávam stejně kvalitní a epický snad víc hlubší prostor pro postavy a kéž by bez Zimmera protože hudba je obrovský fail.

Unknown řekl(a)...

Ve srovnání s Williamsem a jeho Supermanem Zimmer hoří.

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews