23. 10. 2013

Nebezpečný cíl (Bangkok Dangerous) - Brian Tyler

Nicolas Cage byl v 90. letech 20. století za hvězdu. Nominace na Oscara sem, komerční trhák tam, nevěděl co dřív. Jenže tam někde se to zadrhlo a člověk nevěděl, zda má herec křeč nebo utekl z psychiatrické lečebny, což naznačoval třeba Ghost Rider 2. Ten Nicův výraz mě straší dodnes a mám ten pocit, že se snaží spíše hrát normálního člověka a zapdnout než naopak. Buď jak buď, jeho další film, Bangkok Dangerous, opět dopadl mizerně a vedle Cageovi strnulosti v obličejových svalech dostávala na zadek jak logika děje, tak některých scén (závěrečný záběr jsem nějak nepobral). Potenciál byl slušný, jen to chtělo změnit scénáristu, režiséra a hlavní roli. :) Nebudu zde vyjmenovávat, co vše je ve filmu špatně a co mohlo být natočeno lépe, přeci jen se budu spíše věnovat soundtracku, který se rozhodně povedl, je tedy spíše smutný, když ho člověk musí poslouchat u tohohle filmu, čímž ví, že upadl do zapomnění, stejně jako snímek samotný.


Kdo má rád produkci Remote Control a Hanse Zimmera, tak by měl být nadšený a komu je práce této společnosti protivná, tak bude na vážkách s tím přiznat si, jak dobrý hudební doprovod film má. V první řadě musím napsat, že Brian Tyler do RC nepatří, ale jeho styl by tomu odpovídal. Hodně tíhne k hybridním soundtrackům (elektro je dost slyšitelná součást), jenže pořád odvádí slušnou práci s orchestrem. Pokud jde o něj, tak bych mohl potěšit našince, protože nahrávání měl na starosti Pražský filharmonický orchestr. Když vezmu v úvahu jejich zaneprázdněnost (koncerty, nahrávání nových edicí starých OST apod.), tak se jedná o jejich nejlepší práci za poslední dobu. Brian Tyler to má taky v kapse a neustále dokáže překvapovat bohatostí, instrumentací a lehkostí s jakou se pohybuje na hybridní půdě. Zarazilo mě, jak moc je soundtrack emocionální, plný energie, kompletní, pestrý a zajímavý zážitek pro poslech. Obsahuje vynikající akční, melancholicko-smutné nebo thajské pasáže, což poslední dvě části splňuje už první "Bangkok Dangerous" se srdečním klavírním motivem v konstrastu se zběsilým tempem thajského podsvětí.


Originalita hudby je působivá, perkusní části, stejně jako dechové, mají silné zastoupení v celém spektru. I když se pohybujeme v Asii, tak album spíše funguje v západním pojetí, což určitě spousta posluchaču ocení. Mé nejoblíbenější skladby? Bezpochyby "Runner" s nesmírně chytlavým začátkem a následná "Pursuit" se smyčcovým závěrem. Obě jsou z většina akční, doplněné o emoce z "Bangkok Dangerous" hned na začátku. Celkově může OST evokovat v lidech klasickou práci Remote Contol, ale opak je pravdou. Album je bohaté na melodie (přibližně čtyři primární motivy), vyvážené a při pozornějším poslechu je i propracované instrumentačně. Neschovává se za prázdnou nabubřelost. Není vlastně moc věcí, co bych vytknul. Jde spíše o to, že na špičku mezi soundtracky nedosahuje. Pokud holdujete tomuhle hybridnímu stylu a nebo Vám nijak nevadí, tak si připravte peněženky, protože ani délkou zklamáni rozhodně nebudete. Nikterak zásadní, ale jinak perfektní soundtrack k podprůměrnému filmu. Jaká to škoda.

Tržby v USA : 15 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : 17 milionů dolarů
Tržby za víkend : ---
Tržby celosvětově : 42 milionů dolarů
Rozpočet : 45 milionů dolarů
Oscar : ---
Premiéra : 5.9. 2008
Distributor : Lionsgate
Délka : 100 minut
Žánr : akční, drama, thriller

1. Bangkok Dangerous
2. Assassin
3. Bangkok Dangerous Main Title
4. Fon's Theme
5. The Pupil
6. Bangkok Reflections
7. Runner
8. Pursuit
9. Underground Temple
10. Prague
11. Silent Retribution
12. Explosive Device
13. Gangland Grenade
14. The Hitman
15. Elephant
16. Rain
17. Scoping Out The Hit
18. Second Thoughts
19. Pool Assassination
20. What I Do
21. Hide And Seek
22. Floating Market
23. River Chase
24. The Performance
25. Bangkok Downtown
26. Knife Test
27. Fire
28. The Meeting
29. The Compound Shootout
30. Yearning
31. Fate

Celkový čas: 77:50

8,5/10

0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews