12. 9. 2013

Upíří deníky (The Vampire Diaries) - seriálová recenze

Fanoušci romantických fantasy už nedočkavě vyhlíží již pátou sérii Upířích deníků. Tento seriál vznikl na motivy stejnojmenné knihy od spisovatelky L. J. Smith. Do parády si ho v roce 2009 vzal Kevin Williamson (Dawsonův svět) a musím říct, že celkem zdařile. Cílovou skupinou tohoto seriálu jsou náctiletí, proto nečekejte nic víc a snad budete i spokojeni. Už z názvu vyplývá, že se bude jednat opět o oblíbené téma posledních několika let - upíry. Hlavní dějová linka se točí kolem milostného trojúhelníku a kolem již zmiňovaných upírů.
 
Sedmnáctiletá Elena Gilbert (Nina Dobrev) se společně se svým bratrem Jeremym (Steven R. McQueen) vypořádává z tragické autonehody, při které přišla o své rodiče v jinak celkem poklidném městečku Mystic Falls. Tedy poklidného jen do té doby, než se objeví nový tajemný student Stefan Salvatore (Paul Wesley). Na jedné párty někdo zaútočí na Eleninu kamarádku, které po útoku zbudou na krku dva otvory po kousnutí a ztráta krve. A jako náhodou do města zavítá i Stefanův nebezpečný bratr Damon (Ian Somerhalder). Elena velmi rychle podléhá Stefanovu kouzlu, zároveň ale tuší, že má před ní spoustu tajemství...


!Pozor, článek je plný SPOILERŮ!

První řada se celkem vydařila, jenže jak to tak bývá, s přibývajícími sériemi šla i kvalita seriálu dolů. Tvůrce tohoto seriálu bych někdy nejraději mučila v nějakém sklepě Ericem Northmenem (True Blood). Hlavní hrdinka bývá sobecká a natvrdlá a Stefan je až nechutně litující se upír na zvířecí krvi. Že vám to něco připomíná? Jistá podobnost se Stmíváním tu bude (předloha The Vampire Diaries vyšla dříve), ale velkým plusem v tomto případě je, že se neustále něco děje a řeší. Bohužel se srdceryvným výjevům ústřední dvojice nevyhneme. Hned ze začátku si pak spíš oblíbíte zlého bratra Damona, který ale postupem sérií není zas takový hajzl, jak se nás snažili na začátku přesvědčit. Nic méně při jeho dialozích se vám chce bouchat hlavou o zeď o něco méně a i se zasmějete, když velmi trefně vykreslí danou situaci nějakým tím kousavým komentářem.


Velkým plusem tohoto seriálu jsou vedlejší postavy, u kterých si bohužel nemůžete být jisti na jak dlouho v seriálu budou. Úmrtnost je totiž celkem vysoká. Bohužel nevydržela postava Alarica (Matt Davis) a od té doby nepřišla žádná slibná náhrada. Velká škoda byla také Jenny (Sara Canning). Postava Eleniny kamarádky Caroline (Candice Acolla) je o dost snesitelnější od té doby, co je upírkou... jen kdyby si nechala své moralizující monology vůči Eleně pro sebe, když sama má máslo na hlavě s Klausem. Nesmím zapomenout na naší čarodějku Bonnie (Katerina Graham), se kterou se už doufám nebudeme tolik setkávat a na hybrida Tylera (Michael Trevino), který sice neurazí, ale pokud v pár epizodách chybí, je to vlastně fuk. Také je škoda příjemné Lexi (Arielle Kebbel), která se občas vrací v rámci flashbacků.

V tomto seriálu jde samozřejmě i o boj mezi dobrem a zlem, i když žádná z postav není tzv. černobílá. V první sérii se dozvídáme, že dávná milenka obou bratrů, upírka Kathrine, která je zároveň dvojnicí Eleny, nezemřela jak měla, ale stále se někde potuluje. Do příběhu plně vstoupí ve druhé sérii. Zde ukazuje Nina Dobrev, že umí parádně hrát i mrchu a tahle postava vás nebude rozčilovat tak, jako postava chudinky Eleny. Tvůrci správně pochopili, že potenciál Kathrine není zas až tak vysoký a přivedli k životu rodinu upírů tzv. Původních v čele s hybridem Klausem (Joseph Morgan). Klaus dokáže být prohnaný a pokud není po jeho, má v povaze vraždit či jinak násilnicky řešit situace. Své vlastní členy rodiny si vozí v rakvích a když se mu to hodí, tak některého z nich probudí. Musím zatleskat. Tohle byla velmi dobrá volba, která se potvrdila až do čtvrté série, kdy tato milá zabijácká rodinka (zůstali už jen tři členi) dostala svůj seriál s názvem The Originals. Ve čtvrté sérii byl odkryt nový záporák a to Silas, který je dvojníkem Stefana. Člověk by si myslel, že opakovaný vtip už není vtipem, zdá se, že tvůrci seriálu se tímto pořekadlem neřídí. Ale sama jsem zvědavá, jak to Paul Wesley vlastně zvládne.

Láska je v tomto seriálu na prvních místech. Nejdůležitější je samozřejmě Elena/Stefan/Damon, postupně nám ale vykvetl další trojúhelník v podobě Caroline/Tyler/Klaus. První zmíněný trojúhelník je už tak ohraný, že to neustálé Elenino rozhodování mě vytáčí. Chvíli je s tím, pak zase s tím. Údajně je, podle tvůrců,  její poslední rozhodnutí konečná volba... zvláštní, že si ještě živě vybavuji článek s prohlášením, že seriál je o dívce co miluje dva bratry a tak to zůstane. Takže jak, hm? Osobně dávám přednost druhé variantě, která je naprosto logická, pokud přijdou další série. Co je na těchto vztazích nejlepší, je vztah mezi Caroline a Klausem. Jak už jsem ale zmínila výše, Klaus se nám stěhuje do vlastního seriálu, takže tohle bude pryč a zbude nám opět nerozhodná Elena a nemastný/neslaný Tyler. Jinak podotýkám, že seriál je určen náctiletým, proto nečekejte žádné lechtivější scény.


Tohle není akční seriál, proto akci moc nečekejte, ale nemusíte se bát, že seriál je v duchu Stmívání. V seriálu jde spíš o intriky a nějaké to mučeníčko, či (doslova) vytržené srdce. Krví se občas opravdu nešetří. Ani Stefanova temná minulost rozparovače bohužel nepřinese žádnou pořádnou akci, ale s přihlédnutím, pro koho je tento seriál točen, to bylo nastíněno celkem dobře. Přesto nás čeká pár vypjatých momentů, jako třeba návrat Kathrine, přeměna Eleny či smrt Alarica.

V seriálu je většinou použita hudba, kterou můžeme slyšet běžně v rádiích od různých interpretů. Pár už mě jich donutilo si je vyhledat na youtube a vždy jsou celkem vhodně použity k dokreslení nálady daných scén. Avari dokonce dříve písničkový soundtrack hodnotil.

První sérii beru osobně jako nejvydařenější. Poznáváme Mystic Falls a jeho obyvatele. Dostaneme se k Salvatorům a zjistíme, že jde o upíry a nejsou na světě sami. S tímto vědomím se musí hlavní hrdinka vyrovnat, pokud opravdu miluje Stefana. To jí otevře dveře do nového světa a získá tím i protivníky co jí půjdou po krku. V první řadě již zmíněná dvojnice Kathrine.
Hodnocení série: 8/10 (Avari 8/10)


Druhá série se točí hlavně kolem Kathrine. Prohlubuje se románek Eleny se Stefanem, ale zároveň se kolem Eleny motá i Damon. Z Caroline se nám stane upír, takže se musí se svým novým životem nejdříve vyrovnat. V Mystic Falls nám teď pobíhají vlkodlaci a vypadá to, že sem má namířeno i nejhorší a nejstarší upír na celé planetě - Klaus. A je to vlastně jenom upír?
Hodnocení série: 6/10 (Avari 8,5/10)


Začátek třetí série navazuje přesně na konec té předcházející. Stefan, který pod nátlakem vypnul svou lidskou část se spolčil s Klausem. Elena je nešťastná a hledá ho i s Damonem, zatímco on na ni dohlíží stejně, jako na jejího bratra Jeremyho. Oba ještě truchlí nad ztrátou člena rodiny. Jeremy teď mimo jiné dokáže vídat duchy. A Elena si bude muset už konečně vybrat mezi Stefanem a Damonem, se kterým se během té doby velmi sblížila.
Hodnocení série: 5/10 (Avari 4/10)


To, čím Elena v podstatě opovrhovala, tím ve čtvrté sérii je. Je z ní upír a bude trvat dlouho než se s tím zcela srovná. Díky tomu, že jí přeměnila Damonova krev, se mezi nimi objeví silné pouto. Svou původní volbu ruší a skončí na čas v náruči Damona. Na scéně se objevuje záhadný lék na upírství s legendou o Silasovi a Stefan, který chce svou Elenu zpět, ho urgentně hledá. V hledání ale není sám.
Hodnocení série: 4/10 (Avari 5/10)


Nastíním i děj páté série. Elena a její přátelé jdou na vysokou. Stefan trčí v rakvi a Silas se za něj vydává. Damon je konečně šťastný. Můžou být s Elenou spolu a nějakou dobu jim idylka vydrží. Kathrine čeká nová výzva - poprat se se svou proměnou v člověka. Téměř nikdo netuší o smrti Bonnie a Jeremy je díky ní zpět mezi živými...

!Konec SPOILERŮ!

Ne vždy jdou tvůrci seriálu správnou cestou, ale i tak se podívám na pátou sérii. Některé dialogy jsou naprosto vražedné a jednání postav je na pěst, ale opět podotýkám, že musíme přihlédnout k cílové skupině pro kterou je tento seriál tvořen. Rozhodně to není žádný zlatý hřeb tohoto roku, ale jako příjemná oddechovka postačí s tím, že mužské oko nejspíš nadšeno nebude.

CELKOVÉ HODNOCENÍ: 5/10 (Avari 6,5/10)

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Držte huby! Je to dokonalý a rozhodně to neberu jako oddechovku, ale jako nesmírnou zábavu...ale mam na to taky ten názor že k tomu hodne pomáhají herci...

Anonymní řekl(a)...

není to žádná oddechovka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!je to užasnej seriál já jsem na něm závislá každý den se na něj musím dívat je to jako moje droga :D a hlavně Damon ten je sladkej

Anonymní řekl(a)...

mne se taky nejvic libi deimon je uplne k sezrani kdybych nevidela upiri deniky tak byc se asi zabila

Unknown řekl(a)...

Holky, zase tak tragicky bych to neviděl. ;))

Anonymní řekl(a)...

Upíří deníky jsou pro teenagery, a navíc je to seriál, a tam se vztahy proplétat musí !!! A nějaký žhavý scény (to pobavilo ) si najděte jinde ;)

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews