9. 9. 2013

Uncharted: Drake's Fortune - Greg Edmonson

Většina filmových fanoušků určitě nezná hru Uncharted: Drake's Fortune, možná o ní maximálně slyšeli z doslechu. Je to obrovská škoda, protože šlo o prvotřídní zábavu připomínající to nejlepší, co máme rádi na Indim. Sony se povedla trefa do černého a vytvořila svou nejúspěšnější značku na Playstationu 3. Nathan Drake si získal miliony fanoušků a už delší dobu se spekuluje o zfilmování. Dokonce se začalo s přípravami pod hlavičkou Columbie Pictures (Sony), kdy se o scénář a režii měl postarat David O. Russell. Ten od projektu odstoupil a tak je zatím Drake u ledu. Přesto se producent Avi Arad nechal slyšet, že ze všech her Sony, má právě Uncharted největší šanci dostat se na filmová plátna. O roli projevil dokonce zájem Nathan Fillion (Firefly, Castle), z čehož jsou fanoušci nadšení. Aby ne, když právě Fillion byl u nich na prvním místě. Jak jeho vzhled, tak projev, přesně sedí na Drakův charakter. Jsou jen tři problémy - věk, kdy se začne natáčet a samozřejmě by na sobě musel Fillion máknout v posilce. Uvidíme, jak to celé dopadne, ale já jsem všemi deseti pro film.
 
Vedle brilantní technické stránky (grafika) se hra dokázala fanouškům zapsat do srdce především skvěle vystavěným dobrodružstvím a přesně napsanými charaktery. Už dávno nejsou videohry jen záležitost pár pixelů a dětského nadšení. Jedná se o těžkou velkoprodukci, kdy se nesmí žádná složka hry podcenit a rozpočty jsou v řádech desítek milionů dolarů. Nyní tedy nakousnu příběh, aby jste věděli o co v ději jde a dokázali si to lépe představit u případného poslechu samotného soundtracku.


Nathan Drake (Nolan North) vyloví u břehu Panamy rakev svého předka, Sira Francise Drakea. Povedlo se to díky souřadnicím na prstenu, který získal jako rodinné dědictví. Na lodi má po ruce novinářku Elenu Fisher (Emily Rose), která se má starat o záznam pro dokument. Bohužel, namísto těla je v rakvi jen Drakeův deník, jenž oběma ukáže cestu do bájného zlatého města, El Dorado. To prokazuje, že Francis Drake zemřel úplně jinde a jeho smrt byla fingovaná. Potom, co byla jejich loď zničena bandou pirátů, jsou zachráněni starým Nathanovým přítelem, Victorem "Sully" Sullivan (Richard McGonagle). Všichni tři se vydají podle deníku do Amazonie a pátrají po dávném pokladu i odpovědích kolem Nathanova předka. Za zády mají nejen konkurenčního lovce pokladů Gabriela Romana (Simon Templema) se svými žoldáky, ale postupně i velké zlo... Některé poklady by měly zůstat zakopány.


Soundtrack dostal na starost v té době poměrně neznámý Greg Edmonson (Firefly), pro kterého to byla vlastně i první videoherní zkušenost. S celým konceptem se popral velice slušně a i on má velkou zásluhu na velké popularitě tohoto dobrodruha. Co hned zaujme, je naprosto skvělé a chytlavé hlavní téma v "Nate's Theme". Ve své jednoduchosti je snadno zapamatovatelné. Jde o směsici rytmických bicí, dechových nástrojů a smyčců. Dobrodružství se pod tíhou melodie dere člověku přímo do baráku. Vedle toho můžeme postavit temnou skladbu "Unwelcome Guests", kde dokáže Edmonson pracovat i s lidským křikem. Emoce jdou opravdu do hloubky. Ano, ano, tady se blížíme k El Doradu, takže se na albu začnou více projevovat hutnější kousky. Někomu přidání lidského křiku může vadit, ale podle mě jde o skvělé atmosférické doplnění jinak orchestrální nahrávky. Nepočítám závěrečný remix.

"There must be a beginning of any great matter, but the continuing unto the end until it be  thoroughly finished yields the true glory."

- Sir Francis Drake 1587

Edmonson často využívá etnické nástroje a jejich provedení je prvotřídní. Domorodé flétny dokáží skvěle přiblížit momentální část hry a prostředí, stejně jako jiné nástroje například emoce. "Uncharted Island" nás prvně navnadí na melancholičtější tóny, aby se postupně proměnila v nádherně jemné Nathanovo téma. Škoda, že nevydrží příliš dlouho a Edmonson motiv více nerozvede. Celkově jsou perkuse (tympány, údery dřev atd.) jádrem soundtracku a není snad skladba, kde by něco z toho nezaznělo. S tím se spojuje jak pozitivum, tak negativum. Sice album působí soudržným dojmem, ale některým mohou skladby přijít příliš podobné.


Uncharted: Drake's Furtune je vynikající hra podpořena povedeným soundtrackem. Sony nenechala nic náhodě a filmový příběh nechala okořenit hudebním podkladem, který by se neztratil v žádném Hollywoodském blockbusteru. Edmonson si několik nominací na různá ocenění za nejlepší soundtrack opravdu zasloužil a druhý díl jen potvrdil celkovou výjimečnost studia Naughty Dog. Už se nemohu dočkat  čtvrtého dílu. Že by nás čekala Atlantida? Uvidíme s čím nás překvapí a snad bude na palubě i Greg včetně Skywalker Session Orchestra z Lucasfilmu.

P. S. : Sice to sem příliš nepatří, ale přidávám OST ke druhému dílu živě.
  1. Nate's Theme (1:45)
  2. Grave Robbing (2:01)
  3. Sir Francis Drake (1:07)
  4. The Search for El Dorado (2:50)
  5. Uncharted Island (3:08)
  6. Plane-Wrecked (2:56)
  7. The Fortress (2:02)
  8. Unlocking the Past (3:35)
  9. Drowned City (2:11)
  10. Trapped (4:23)
  11. Heading Upriver (2:36)
  12. Sanctuary? (4:24)
  13. Treasure Vault (3:24)
  14. A Bitter End (1:11)
  15. Unwelcome Guests (4:48)
  16. The Bunker (4:36)
  17. Drake's Elegy (1:57)
  18. El Goddamn Dorado (3:06)
  19. Showdown (2:26)
  20. Uncharted Theme (1:52)
  21. Uncharted: The El Dorado Megamix (4:17)

Celkový čas: 60:44

8/10


2 komentářů:

Aleš Lánsky řekl(a)...

Uncharted serie je moje srdcovka jak herně tak i po hudební stránce.Skvělá hratelnost,filmová atmosféra,nádherná grafika,která nemá konkurenci (v Naughty Dogu jsou prostě kouzelníci),vtipné hlášky a samozřejmě vynikající hudba Grega Edmonsona,která skvěle podtrhuje danou atmosféru ve hře.Hlavní motiv Drakea si prostě nedá sapomenout rád si vždy poslechnu kterýkoliv z trilogie soundtracků Uncharted.

Unknown řekl(a)...

Uncharted série je pro Sony velký úspěch a dá se říct, že Naughty Dog mají hlavní zásluhu na prodejích PS3. I pro mě je tahle série srdcovka a druhý díl nejlepší hra, co jsem kdy hrál.

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews