4. 9. 2013

Světová válka Z (World War Z) - filmová recenze

Dlouho si žádný film neprošel takovými problémy při vývoji jako právě Světová válka Z Marca Forstera podle předlohy Maxe Brookse. Film nemá s knihou příliš společného a rozchází se natolik, že pomalu nejde mluvit o stejném materiálu, což fanoušky asi příliš nepotěšilo. Brad Pitt a jeho společnost Plan B si už v roce 2007 zajistila práva na knihu a ve stejném roce byl najat i Forster na pozici režiséra. Neustálé změny vyvrcholily roku 2009, kdy byl najat Carnahan na přepsání scénáře a v červenci 2011 začalo natáčení na Maltě s rozpočtem 125 milionů dolarů. Premiéra byla stanovena na prosinec 2012, jenže se opět objevily problémy, tentokrát s trikovou stránkou a premiéra byla posunuta o půl roku. V roce 2012 byl najat Lindelof (ach), aby přepsal třetí dějství scénáře, jenže neměl moc času, takže zbytek dopsal Drew Goddard. Díky všem překážkám a komplikacím, kdy rozpočet narostl (oficiálně) do výšky 190 milionů dolarů, bylo připravované pokračování zrušeno, aby bylo po úspěchu opět obnoveno. Pokud se od nějakého snímku čekal letos komerční výbuch, tak to byla právě Světová válka Z. O to větším překvapením byl úspěch v kinech, kdy tržby šly už přes půl miliardy. 


Hlavní postavou je Gerry Lane (Brad Pitt) pracující pro OSN. Gerry prchá z Philadelfie i s rodinou, aby se mu v momentě ozval starý přítel Thierry z OSN a požádal ho o pomoc při hledání odpovědí na masově se šířící virus. Thierry je nechá vrtulníkem dopravit do bezpečné zóny na moři, kdy je Gerrymu jasně řečeno, že musí buď pomoci anebo jít i s rodinou. Pro nepotřebné tam totiž není místo. Neochotně tedy souhlasí a po nátlaku opustí svou rodinu, aby zjistil, odkud nákaza pramení a kdo byl pacient nula. Díky tomu máme možnost podívat se do různých koutů světa, včetně Izraele nebo Skotska. Všechny zastávky umožní Gerrymu dát si skládačku dohromady, kdy se některé části podobají spíše hře Last of Us. Především narážím na citlivost "zombie" vůči zvukům.


O získání práv měl zájem i Leonardo DiCaprio, jenže ho Pitt předběhl. Scénář napsal už v roce 2007 J. Michael Straczynski, který snímek popsal jako jeden z konspiračních thrillerů v duchu Všichni prezidentovi muži. Když se ptali novináři autora předlohy Maxe Brookse, jakou měl roli při vytváření snímku, tak prý šlo o nulovou kontrolu, ale přijal angažování Pitta do hlavní role. Dokonce pochválil Straczynskiho a spol, že našli způsob, jak všechny jeho příběhy svázat dohromady. K poslednímu návrhu se vyjádřil tak, že je úžasný. V březnu 2008 se dostaly první skripty na internet a Ain't It Cool News je označil za dobrou adaptaci složité předlohy s tím, že stylisticky připomíná Potomky lidí Alfonse Cuarona. Straczynski tedy doufal v začátek natáčení na rok 2009, jenže ještě v březnu téhož roku Foster prohlásil, že scénář je pořád ve vývoji a není si jistý tím, zda bude World War Z jeho dalším filmem. V červnu Foster jednomu novináři sdělil, že natáčení bylo odloženo, protože scénář potřebuje ještě hodně práce a má daleko k realizaci. V červenci 2009 ukázal Brooks přepsaný scénář Matthew Michaelem Carnahanem, ale věřil, že se natáčení rozjede díky velkému množství investovaných peněz. Paramount Pictures a UTV Motion Pictures na Comi-Conu 2010 potvrdili jak natáčení, tak Pitta do hlavní role s Fosterem na režisérském křesle. Přitom ještě v březnu 2011 hledal Paramount někoho, kdo by pomohl zatáhnout narůstající rozpočet, což byl nakonec Skydance.


V post produkci, v květnu 2012, se výroba vrátila do Budapešti na dalších sedm týdnů natáčení. V následujícím měsíci byl osloven Damon Lindelof, aby přepsal závěr filmu. Díky svému vytížení na Prometheovi (asi vylepšování charakterů :) a Star Treku: Into Darkness neměl Lindelof čas. Byl najat tedy Goddard. Lindelof manažerům představil dvě možnosti, kdy si vybrali natočení 30 - 40 minut nového materiálu kvůli ucelenému konci. To ale znamenalo nárůst rozpočtu do gigantických výšin, které šokovaly prezidenta Paramountu Marca Evanse. Bohužel ve střižně skončila i velkolepá závěrečná bitva v Moskvě (prý 12 minut!) a byla nahrazena mírnějším koncem. Ti, co film už shlédli, ví. Tvůrci viděli problém v tom, že Pitt tam spíše připomínal bojovníka než otce od rodiny během prvních dvou třetin snímků. V březnu 2013 bylo ale oznámeno, že Paramount změnil scénu, protože postavy na plátně spekulují o tom, že nákaza začala v Číně. Ze strachu z cenzury bylo tohle tedy vystřiženo.


Tady jsem vlastně jen shrnul, co se při natáčení a přípravách dělo. Je zcela jasný, že takové změny a posuny mají vliv na kvalitu snímku. Pokud víte, co stálo za výrobou, tak už sami uvidíte, že poslední třetina filmu vyznívá oproti prvním dvěma jinak, čímž působí nekonzistentním dojmem. Zatímco začátek je veskrze rychlý a epicky akční s pár naháněčkama v uličkách, tak závěr je už postaven na pomalé postupy ve stísněných prostorách. Částečně tak trpí tempo filmu, které je příliš rozkouskované a snímek si tak jednou hraje na velkolepý zážitek z apokalypsy a jindy je to Walking Dead bez utržených končetin. Tím se vlastně dostávám k dalším výčitkám od některých diváků. Aby se rozpočet vrátil, tak bylo jasné, že na utržené končetiny a přehrabování ve vnitřnostech můžeme zapomenout. Snímek je koncipován pro přístupnost PG-13 v USA. Tady se musím filmu zastat, dělá to totiž chytrým způsobem, kdy nejde ani tak o klasická zombie. Jejich účelem není žraní, ale šíření nemoci na další potencionální hostitele. „Kousač“ se vrhne na jednu oběť, aby vzápětí skočil na další. Díky tomu získává obraz konce světa monstróznější měřítka než v jiných zombie filmech.


Těžko říct, proč jsou infikovaní znázorněni kompletně digitálně, to i v bližších záběrech než jen při natáčení velkých celků. Možná tím tvůrci chtěli odlišit zombie od lidí. Jejich zvířecí agresivita je opravdu rozpoznatelná, čemuž odpovídá i rychlost pohybu. S tímhle prvkem tu byl už Snyder v Úsvitu mrtvých. I přesto World War Z působí dravějším až skličujícím dojmem (převrhnutí autobusu v Izraeli) než Úsvit mrtvých a nepotřebuje k tomu hektolitry krve, vystačí si s nelidskou rychlostí. Triková stránka je výborná a po celou dobu vyrovnaná. Sice poznáte ve většině digitálně vytvořené zombie, jenže to se dalo čekat a částečně mohlo jít o záměr. Zbytek trikových scén je perfektní, včetně jejich kombinace s reálným základem, nebo při akčních záběrech. Tady vede "vylidnění" Izraele. Jeho likvidace občas dokáže brát dech. Je vidět, že se Foster od Quantum of Solace něco přiučil.


Hercům samozřejmě vévodí Brad Pitt jako Gerry. Jeho strhaná a unavená tvář má něco do sebe. Takřka nesleze ze scény. Dobrým výběrem byla Mireille Enos jako Gerryho manželka a matka dvou dětí. Její civilnost jsem jenom uvítal. Vypadá skutečně jako matka od rodiny a ne jako modelka. Už vidím, koho by tam narval Michael Bay. Zbytek už splňuje standardní měřítka, včetně dětí, které konečně nepůsobí otravným dojmem. Pro fanoušky je určitě překvapením účast Jamese Badge Dalea, (24 hodin – 3. řada) v těžko rozpoznatelné roli zarostlého, ale sympatického vojáka. V malé roličce je přítomen i Matthew fox znám ze seriálu Ztraceni. 

Scénář dokáže postavy vykreslit slušným způsobem, včetně různých situací, například Gerryho vzdání se policistovi po střelbě v obchodě. Tam ho policista ignoruje a sám si bere zásoby. Naznačení chaosu a rozpadu řádu (zákona) je povedené. To samé platí i o Gerryho zkoumání detailu (ne) šíření nemoci mezi populací, ať už jde o odpočet ještě ve Filadelfii nebo ignorování nemocných...


Soundtrack jsem recenzoval už dříve a potvrdilo se mi, že Beltrami je pro tenhle druh filmu nepoužitelný. Absolutně neumí pracovat s tím, co se na plátně děje, to především platí pro velkolepé scény, kdy „mlčí“. Jeho hudba se hodí do hororu, takže by mě zajímalo, která skopová hlava ho dosadila na takový projekt. Beltrami byl u filmu nahlášen od prosince 2012 a během té doby jsme se vlastně dočkali něčeho, co je zaměnitelné s jeho dřívější tvorbou, k tomu je té hudby zatraceně málo. Ve WWZ je až na tři nebo čtyři scény naprosto nevýrazná a po skončení vlastně nebudete ani vědět, že tam nějaký Beltrami byl, respektive zněl.

World War Z překvapil. Nepřináší do žánrů sice nic zásadně nového, změny během natáčení jsou cítit, jenže snímek má styl, má epičnost, která u zombie chyběla, postavy jsou sympatické a dokáže pracovat se strachem lidí z nemocí, což prokazuje už úvodní titulkovaná sekvence, kde mimochodem je Beltrami nejpatrnější. Zajímavou (skrytou) myšlenkou filmu, a dost možná tou nejdůležitější, je likvidace států a jejich vlád, kde převezme kontrolu OSN. A stejně jako v Avatarovi, Válce světů nebo v Po zániku Země se i zde setkáváme s New Age zrozením z chaosu a propagování Matky přírody. Je zajímavé sledovat likvidaci křesťanství a přesun k dalšímu náboženství, proto jsem zvědav, kam se posune díl druhý. Díky úspěchu se ho dočkáme, otázkou je jen kdy při pohledu  na vznik „jedničky“.

Tržby v USA : 201 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : ---
Tržby za víkend : 66 milionů dolarů
Tržby celosvětově : 532 milionů dolarů
Rozpočet : 190 milionů dolarů
Oscar : ---
Premiéra : 21.6. 2013
Distributor : Paramount
Délka : 116 minut (E.E. 126minut)
Žánr : akční, drama, katastrofický, thriller

+ akce, triky, postavy, zajímavý příběh

- překopávaný scénář, ztráta tempa ve třetí třetině, nevýrazná hudba

8/10


2 komentářů:

Aleš Lánsky řekl(a)...

Viděl jsem film a nebýt Brada Pitta tak mi film příjde jako přehnané béčko.Trikově to celkem šlo ale děj byl nudný a nezáživný.Kdyby film měl o polovinu kratší dobu byla by to skvělá rychlokvaška ale tohle ne.Hudba M.Beltramiho byla hrozná a nevýrazná.Pro mě velké zklamání.
Děj 4/10
Zvuk 9/10
Obraz 8/10
Triky 8/10
Hudba 3/10.

Unknown řekl(a)...

Asi těžko napíšu něco nového k filmu než co je v recenzi. :) S hudbou souhlasím. Beltrami je omyl a nechápu kdo při smyslech by ho vzal do takového filmu. Kde to mělo hýřit epikou a podpořit velké záběry, tak tam je Beltrami zticha. http://soundtracky-recenze.blogspot.cz/2013/06/svetova-valka-z-marco-beltrami.html

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews