2. 8. 2013

Nepřítel státu (Enemy of the State) - Harry Gregson Williams, Trevor Rabin

Děj techno-thrilleru Nepřítel státu se točí kolem špiclování lidí "bezpečnostní" agentůrou NSA všemi možnými prostředky. Ve své době film působil spíše jako sci-fi, ale kdo nyní už slyšel o aféře kolem PRISM, tak ví, že jde o krutou realitu a vše, od internetu přes mobily, je sledováno. Samozřejmě, že u monitorů nesedí jednotlivci, ale je k tomu využíván speciální program na sledování komunikace. Asi si ani neumíme představit o jak komplexní zařízení se jedná. Tady nám to už v roce 1998 předhodila dvojice Tony Scott/Jerry Bruckheimer, kteří mají za sebou již několikátou spolupráci. Nemá příliš smysl se věnovat příběhu, kde se hlavní hrdina v podání Willa Smitha snaží utéct před NSA, když se mu do ruky dostala kompromitující nahrávka s vraždou senátora Spojených států.


Původně měl na hudbě dělat Hans Zimmer, ale díky svému vytížení předal práci svým žákům, Trevoru Rabinovi a Harry Gregson Williamsovi. Už při spuštění je cítit masivní zapojení synťáků a člověk silně zaznamenává další tvorbu z Media Ventures. Sice mi to k techo-thrilleru poměrně pasuje a celý soundtrack je prostoupen dynamičností, ale jak roky utíkají, tak nahrávka stárne a stárne. Za zmínku stojí melodicky skvělý hlavní motiv trochu naznačený v "Main Titles" a dostávající prostor až ve druhém tracku "Enemy of the State Main Theme". Jde přesně o ten druh jednoduchého a líbivého motivu, kterými nás Media Ventures zasypávají rok co rok. Přesto mu chytlavost nelze upřít.


Druhý motiv je v "Brill's Theme", kde dostává přednost orchestrální část a některé aspekty připomínají Crimson Tide od Zimmera. Drtivá většina alba je ale elektronická a některé části působí jako puštěné ve smyčce. Je zajímavé sledovat vývoj těchto dvou skladatelů, což hlavně platí pro Gregsona Williamse. Album není jako celek špatné, ale spíše bych sáhl z toho roku po Rabinově Armageddonu nebo Útoku z hlubin (Deep Blue Sea). Tahle směsice někdy snad i náhodných elektronických zvuků u Nepřítele státu jako jsou škrábání, tlukot srdce nebo řinčení kovu bohužel podkopává nohy soundtracku. Emocionálně je nahrávka plochá a chybí ji patřičná hloubka, což je častý problém Media Ventures.


1.  Main Titles 2:00
2.  Enemy of the State Main Theme 2:55
3.  Brill's Theme 3:28
4.  The Ferry 1:26
5.  Hotel Chase Part 2 3:45
6.  Zavitz Chase Part 1 2:02
7.  NSA Research 2:35
8.  Brill and Dean Meet 4:13
9.  Free Ferry :37
10.  Nanny Drive 1:32
11.  Final Confrontation 8:43
12.  Coal Yard Part 1 3:42
13.  Face To Face 3:09
14.  The Tunnel Part 1 1:57
15.  Coal Yard Part 2 4:53
16.  Rachel's Found Dead 5:18
17.  Wish You Were Here 1:59

Celkový čas : 54:10

5,5/10


0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews