10. 6. 2013

Vikingové (The 13th Warrior) - Jerry Goldsmith

John McTiernan, tvůrce Predátora nebo Smrtonosné pasti, si vzal pro svůj další film jako předlohu "Eaters of the Dead" od Michaela Crichtona. Není lepší ukázky než jsou právě Vikingové, kdy snímek zničil rozdílný pohled režiséra a spisovatele předlohy. Sto milionů dolarů se nalilo do projektu, který nakonec skončil fiaskem. Chrichton nebyl po projekci spokojený s McTiernenovou verzí a film silně přestříhal do podoby, jak ho známe. Zbývající rozpočet nevyužil jen na dotočení a úpravu scén, ale i na kompletně nový soundtrack.

Mluvilo se o tom, že McTiernan chtěl pro složení hudby najmout Basila Poledourise (ach jo), ale ten prý odmítl kvůli práci na Bídnících (1998), tak se rozhodl pro Graemea Revella (Vrána). To byl jeden z těch případů, kdy to mezi Crichtonem a McTiernanem jiskřilo. Co vzal do ruky režisérský post Chrichton, tak najal Jerryho Goldsmitha. Chrichton byl znám, že se hodně pletl do převádění svých děl do filmové podoby, akorát Spielberg byl dost mocný, aby ho mohl ignorovat při natáčení Jurského parku.


Je ale pravda, že angažování Goldsmitha se dá brát jako plus a jeho hudba je lepší než ta od Revella. Ač Chrichtonovu aroganci každý znal a snad všem dokázala lézt na nervy, tak tenhle přesun na postu skladatelé byla trefou do černého. Revellova hudba k filmu nebyla špatná a dost možná se dá někde na webu dohledat, ale Goldsmithova je přeci jen o něco lepší. Přesto nejde o nějaké zásadní dílo, které by dokázalo prodat film jako tomu bylo například u pozdějšího Gladiátora.

Příběh se točí kolem Vikingů mezi něž se dostane mladý Arab, tudíž můžeme čekat rozdílné etnické pojetí některých skladeb (arabská část nás čeká především na začátku - „Old Bagdad“ nebo „Exilded“). Vikingské motivy jsou na poslech mnohem údernější než klidnější části v Bagdádu. Crichton se nechal slyšet, že Goldsmithuv soundtrack je přesně takový, jaký si představoval : střídavé strhující, hrdinský, lyrický a triumfální. Je pravda, že Goldsmith napsal mnohem hollywoodsky přístupnější hudbu než Revell.


Album je kompletně melodické, přesto si lze snadno povšimnout, že trpí zásadním problém v bohatosti melodií. Jsou tu snad jen tři a přitom hlavní motiv v „The Warriors“ prostupuje celým soundtrackem. Celou dobu jsem si říkal odkud ten motiv znám a pak mě trklo. Tuhle část snad okopíroval Harry Gregson-Williams v Království nebeském („Valhalla -Viking Victory“ je toho důkazem). Slyším to v každé notě. Ridley Scott si ji prostě musel „vypůjčit“ pro svůj historický velkofilm. Občas jsem v nahrávce slyšel i Legendu o Mulan.


Soundtrack rozhodně není špatný, za poslech stojí, ale těžko se zařadí do úzké sbírky. Přesto si myslím, že Goldsmith se nemusí stydět a složil ve spěchu povedenou hudbu, kterou by mohli jiní závidět. Aspoň po hudební stránce je „Třináctý bojovník“ minimálně nadprůměrný k čemuž mu pomáhá mohutné bicí, hřmění dechových nástrojů a v některých případech vypomůže i sbor.

1. Old Bagdad
2. Exiled
3. Semantics
4. The Great Hall
5. Eaters of the Dead
6. Viking Heads
7. The Sword Maker
8. The Horns of Hell
9. The Fire Dragon
10. Honey
11. The Cave of Death
12. Swing Across
13. Mother Wendol's Cave
14. Underwater Escape
15. Valhalla/Viking Victory
16. A Useful Servant 


Celkový čas : 54:58


8/10

0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews