3. 6. 2013

Transformers - Steve Jablonsky

Film, kde jsou hrdiny skládací roboti, byl noční můrou každého filmaře. Michael Bay, za dohledu Stevena Spielberga, to ale provedl nejlépe jak mohl (nepočítám následující hrozná pokračování) a vytvořil film pro každého, kde paradoxně nic nepůsobí směšně a člověk bez problémů překousne i různé nelogičnosti v ději. Trošku udivuje, že zrovna Bayovi se podařilo úspěšně dovést Autoboty na filmové plátno. První Transformers patří k tomu nejlepšímu, co kdy natočil, hned za prvními Mizery, Skálou a nedoceněným Ostrovem. Na posledním jmenovaným spolupracoval se skladatelem Stevem Jablonskym, se kterým navázal spolupráci i na samotných Transformers.

f45f70fabc_46838761_o2

Hned od začátku na nás útočí hlavní, hrdinský, motiv v “Autobots”, který je plně rozvinutý až v “Arrival To Earth”, jenž je i nejznámější skladbou alba. Jeho přesným opakem je skladba “Decepticons”, která je temná, s plíživými sbory. Je tady skvěle vystižena temná a světlá strana. Nevím, jaký podíl měl na soundtracku Zimmer (Hans Zimmer je majitelem Remote Control Production, kde pracuje Jablonsky, Gregson-Williams atd.), ale některé skladby mi silně připomínají Krále Artuše (Zimmer - 2004).

Těžko hodnotit i to, jaký podíl má na nahrávce orchestr se samotnými sbory, protože jsou silně využívány synťáky. Dá se to pochopit vzhledem k tomu, že jde o stroje, přesto si myslím, že důvod je úplně jiný. Je mnohem snažší vytvářet něco v počítačí, tím ale nechci shazovat Jablonského práci. Elektronika není rušivá, i přesto, že je někdy silně slyšitelná a upřednostněná, ale jedná se o klasickou “zimrovinu” s velkým využitím vokálu. Album je z většiny akční a v některých pasážích až velkolepé.

transformers

Těžko albu něco vyčítat, má stejné kouzlo jako samotný film, snad mi na něm jen chybí nějaké upřímné emoce. Ty se ukážou jen na chvilku v “No Sacrifice, No Victory” nebo v “Optimus”, jinak je to přehlídka velkoleposti. Právě jen  v těchto dvou skladbách jsem ale zachytil hlubší lidské city, něco, co by člověka emocionálně připoutalo k albu. Samozřejmě jsou si ale (nejen tyto dvě) skladby podobné, protože hrají stejný motiv, i když každá trošku jinak. Pokud Vám ale ke štěstí stačí akční jízda s hrdinskou hudbou, tak si přičtěte bod, rozhodně si to soundtrack zaslouží.
  1. Autobots
  2. Decepticons
  3. All Spark
  4. Deciphering The Signal
  5. Frenzy
  6. Optimus
  7. Bumblebee
  8. Soccent Attack
  9. Sam At The Lake
  10. Scorponok
  11. Cybetron
  12. Arrival To Earth
  13. Whitwicky
  14. Downtown Battle
  15. Sector 7
  16. Bumblebee Captured
  17. You’re A Soldier Now
  18. Sam On The Roof
  19. Optimus vs. Megatron
  20. No Sacrifice, No Victory
Celkový čas : 59:56
Transformers - Arrival To Earth
Transformers - Scorponok

8,5/10

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

8,5 hodne malo pro me nejlepsi soundtrack na svete

Unknown řekl(a)...

To je subjektivní. Pro mě je 8,5 hodně a myslím, že OST k TF ode mě získalo i psanou chválu. A poslední větou ("...tak si přičtěte bod, rozhodně si to soundtrack zaslouží.") v recenzi odpovídám na váš komentář. ;) Jste fanoušek, tak si bod přičtěte. Já jsem třeba už takřka háklivý na OST od Media Ventures. ;)

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews