27. 6. 2013

Harry Potter a vězeň z Azkabanu - John Williams

Třetí díl ze série o Harry Potterovi považuji s pátým za nejlepší. Kvalitativní změna je cítit především díky postu režiséra, kdy Christophera Columba nahradil Alfonso Cuarón, který dokázal vtisknout mladému čaroději osobitost, život a nejde tak jen o slepé převedení stránek knihy do filmové podoby. Abychom si rozuměli, předešlé díly se mi celkem líbily, ale až s Cuarónem cítím vdechnutí života tomuto fantasy světu. 

Harry Potter se více a více dozvídá o historii svých rodičů, nepřítele Voldemorta a především o Siriusi Blackovi, který uprchl z vězení v Azkabanu. Harry zjistí, že Black byl dříve nejlepším přítelem jeho otce a byl zapojen do okolností smrti svých rodičů. Tak začíná hra na kočku a myš, kdy se jeden snaží najít druhého, přitom každý má jiné důvody. Cuarón tu exceluje a přináší do Bradavic temnotu a mnohem dramatičtější děj, v čemž mu především pomáhá ruční kamera. Vizuální efekty jsou konečně velkolepé.

 

Kvality filmu dodává i hudba Johna Williamse, pro kterého to byla třetí a poslední práce na Harry Potterovi, přesto si troufám tvrdit, že jde o nejlepší soundtrack v celé sérii.Williams si dal delší odmlku, přibližně rok a půl, kdy složil doprovod pro Chyť mě, kdy to dokážeš. Tato pauza mu rozhodně prospěla, stejně tak posluchačům.

"Lumos! (Hedwig's Theme)" nám vzletným způsobem připomíná téma celé značky. "Aunt Marge's Waltz" se zase objevuje ve scéně s tetou Marge a jejíma knoflíkama. Vynikající orchestr ukazující to s jakou lehkostí dokáže Williams skládat a postupně gradovat. Za to "The Knight Bus" je přesným opakem a jde o jednu z nejbizarnějších skladeb, co kdy tento umělec složil. Disharmonická, do jazzu laděná, skladba nás doprovází na cestě Londýnem v jednom zvláštním autobuse. :) "Apparittion on the Train" je prvním náznakem temněji laděného příběhu, kdy se na scénu dostávají Mozkomorové. 

"Double Trouble" je píseň zpívající dětským sborem. Ve filmu jsme se jí dočkali jako divadelní ukázky. Zde ji máme laděnou do středověkých barev a textem ze Shakespearova Macbetha, kdy nám dává zlověstnou předtuchu, že se blíží něco zlého. Tento motiv nás čeká například v "Hagrid the Professor" za silného doprovodu flétny.

Jedním z nových motivů je ten pro Klofana v "Buckbeak's Flight" začínající silnými údery perkusí, poté se převtělujíc do úžasně velkolepé podoby aniž by k tomu potřeboval sbor. Člověk se při poslechu úplně vidí na Klofanově hřbetě vznášející se nad jezerem. Nádherné a dojemné.


"The Whomping Willow and the Snowball Fight" je poměrně akční a ve druhé polovině se přehoupne do hravé podoby při koulovačce. Nemohu si pomoci, ale vytváří se vzpomínky na Sám doma. "Quiddich, Third Year" je zase přesným opakem. Používá variace z "Double Trouble", kde se Harry ocitne obklíčen Mozkomory. Scéna je vzrušující a hudba tomu dodává těžkou náladu. Další akčnější kousek je "Lupin's Transformation and Chasing Scabbers"  nebo "The Werewolf Scene". Silně mi to připomíná akčnější části ze Star Wars : Epizoda 2.

Minority report mi opět připomenula skladba "Saving Buckbeak". Ve "Forward to Time Past" zase Williams chytře využívá tikot hodin jako určující znak pro tempo. Části z "The Dementors Converge" Williams použil v Epizodě 3. "Mischief Managed!" má přes dvanáct minut a je v ní shrnuto vše podstatné z celého soundtracku.

Další povinnost pro fanoušky jak Williamse, tak filmové hudby. Pauza mistrovi pomohla a přinesl nám instrumentálně bohaté dílo plné emocí, velkoleposti  se skvělým využitím různorodých nástrojů. Od té doby už to šlo s Harrym dolů.

1.  Lumos! (Hedwig's Theme) 1:38
2.  Aunt Marge's Waltz 2:15
3.  The Knight Bus 2:52
4.  Apparition on the Train 2:15
5.  Double Trouble 1:37
6.  Buckbeat's Flight 2:08
7.  A Window to the Past 3:54
8.  The Whomping Willow and the Snowball Fight 2:22
9.  Secrets of the Castle 2:32
10.  The Portrait Gallery 2:05
11.  Hagrid the Professor 1:59
12.  Monster Books and Boggarts! 2:26
13.  Quidditch, Third Year 3:47
14.  Lupin's Transformation and Chasing Scabbers 3:01
15.  The Patronus Light 1:12
16.  The Werewolf Scene 4:25
17.  Saving Buckbeak 6:39
18.  Forward to Time Past 2:33
19.  The Dementors Converge 3:12
20.  Finale 3:24
21.  Mischief Managed! 12:10

Celkový čas : 68:26

9,5/10

2 komentářů:

Miriam řekl(a)...

Soundtrack k trojce jsem ještě neslyšela, ale navnadilas mě k tomu, abych si jej stáhla. Osobně mám moc ráda Prince dvojí krve (jak film, tak soundtrack). :)

Unknown řekl(a)...

To jsem rád. Snad se bude líbit. ;)

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews