21. 1. 2014

Vlk z Wall Street - filmová recenze

Režisér Martin Scorsese má za sebou bohatou kariéru plnou vskutku zásadních děl. Dříve byl znám spoluprací s Robertem De Nirem a musí se zmínit, že úspěšnou. V posledních letech Roberta ale nahradil po Titanicu mnohými nenáviděný a dnes milovaný Leonardo DiCaprio. Právě on může poděkovat Scorsesemu za šanci k prosazení. Všichni víme, jak dopadá mladý herec obsazený do supertrháku. Mark Hamill může povídat. Pátý společný film dvojice Scorsese/DiCaprio asi nejvíce smrdí Oskarem za nejlepšího herce v hlavní roli. Mladý herec si jej zde určitě zaslouží. Mnohokrát dokázal, jak talentovaný je a nejspíš se jedná v současnosti o největší filmovou star široko daleko. A je to právě Leo, kdo celý snímek Vlk z Wall Street táhne s neuvěřitelnou suverenitou a daří se mu zakrývat fakt, že film vlastně o ničem není a jde spíše o brak. Vedle něho máme i další skvělé herce, kdy především Matthew McConaughey si dokázal získat pozornost, i když byl na plátně jen asi pět minut. Do toho si započítejme slušný písničkový soundtrack.


Vlk se sice zaštiťuje obehraným slovem "životopisný", ale jak je v Hollywoodu běžné, tak je vše poupraveno dle potřeb. Jordan Belfort (DiCaprio), makléř z Wall Street, dokáže během minut vydělat miliony stejně jako dokáže vyšňupat lavor kokainu a do toho si dát trojka s kdekým. O jeho podvody se začne zajímat FBI a teprve tím se začne až něco dít. Do té doby sledujeme jen jednu párty za druhou a to na ploše tří hodin. Celý film je protkán až samoúčelnou vulgaritou a obscéností, která by měla film vrhnout do nejbližšího trezoru, aby ho nikdo už nespatřil. Vše je zakryto skvělou řemeslnou stránkou a Scorseseho talentem, což jediné ho dělí od Troškovy tvorby, jinak je Vlk v podstatě stejně dementní zábava založena jen na počtu fucků, shitů a pussy urážek. Celé to má pak davu prodat vynikající DiCaprio, který s tím nemá absolutně problémy. Jde o největší klad tohohle amorálního odpadu, jenž je dáván za příklad uměleckého díla. Zajímavé. Poetické filmy jsou vydávány za kýč a tohle za umění. Celkově je zajímavé sledovat, jak se vnímání lidí během let, dekád až generací mění a rozhodně ne k lepšímu.


Vlk z Wall Street splňuje všechny kritéria k odsouzení, ale z nějakého důvodu je dáván na piedestál letošního roku. Takováhle tvorba je až společensky nebezpečná. Možná jde o silná slova, ale zkuste se na to podívat s odstupem. Máme tu řemeslně povedeného Scorseseho a kouzelného Lea. Ale co dál? Dvě a půl hodiny sledujeme fetování, soulože, nadávky nejhrubšího zrna, zkaženost a oslavu manipulátora, který nakonec skončí v další půl hodině u hraní tenisu. Pokud Vám tohle ke štěstí stačí, tak se pak nedivme, že to venku podle toho vypadá. Mladí mají aspoň novou ikonu, kterou jim v krásném balení doručil slavný režisér na Leových bedrech, což samo o sobě už stačí a je z toho silně cítit manipulace. Škoda, že kritici měli plnou hubu řečí kolem levicového Elysia, kde to údajně film kazilo. Tady je vše v pořádku a "cool".

Recenze i na abysszine

+ DiCaprio a herci celkově, Scorseseho jistá ruka, písničkový soundtrack

- amorálnost, samoúčelná vulgarita, nulový příběh

Tržby v USA : 91 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : ---
Tržby za víkend : 18 milionů dolarů
Tržby celosvětově : 129 milionů dolarů
Rozpočet : 100 milionů dolarů
Oscar : 5 nominací
Premiéra : 25.12. 2013
Distributor : Paramount
Délka : 180 minut
Žánr : drama, komedie


5/10

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Realita z Wall Street

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews