3. 6. 2013

Jurský park 3 - Don Davis

Třetí, a zatím poslední díl Jurského parku, byl veřejností a kritikou přijat nejhůř z celé trilogie. Film sice dostal nového dinosauřího záporáka a vrátil se nám i Dr. Grant z jedničky, ale moc platné mu to nebylo. Je prostě vidět, že někdo potřeboval vylepšit stav na účtu. Ani samotný soundtrack není nikterak výjímečný, i když se jedná o jedno z nejlepších děl Dona Davise.


jurassic-park-iii-2001-07-g

Samozřejmě se k nám v úvodu dostane hlavní motiv celé dinosauří trilogie, tentokrát pod názvem The Dinosaur Fly-By. Úpravy jsou minimální, takže dostaneme podobnou ne-li stejnou verzi, kterou nás obdařil John Williams už dvakrát. Téma se průběžně znova objevuje v obměněné podobě, především ke konci alba.

jp3

Sice se nám představí hned několik nových melodií, ty jsou ale trestuhodně nevyužitý, ať už jde o začátek v Cooper’s Last Stand nebo v Bone Man Ben. Akorát u druhé jmenované se dá mluvit o nějakém rozpracování, přestože jen minutovém. I takhle se dá zazdít skvělý nápad.

Nejlepší novou skladbou je ale Billy Oblivion - akční a v některých momentech až strhující. Byla použita asi v nejlepší akční scéně třetího dílu a to v souboji v kleci proti Pteranodonům. Smyčce a dechové nástroje dostávají zabrat, ale zase platí, že je skladba neuvěřitelně krátká - nemá ani tři minuty, přičemž tempo si udržuje tak polovinu času.

velociraptor

Don Davis měl dost těžkou práci, asi tak, jako samotný režisér Joe Johnson. Soundtrack špatný není, a rozhodně má své silné momenty (Billy Oblivion), ale něco tomu chybí. Člověk to poslouchá, ale cítí určitý druh prázdnoty. Album zakončuje “countryovka” od Randyho Newmana, Big Hat, No Cattle. Píseň se Vám bude líbit jen pokud jste fanoušek country, jiným asi těžko něco řekne.
  1. Isla Sorna Sailing Situation
  2. The Dinosaur Fly-By
  3. Cooper’s Last Stand
  4. The Raptor Room
  5. Raptor Repartee
  6. Tree People
  7. Pteranodon Habitat
  8. Tiny Pecking Pteranodons
  9. Billy Oblivion
  10. Brachiosaurus On The Bank
  11. Nash Calling
  12. Bone Man Ben
  13. Frenzy Fuselage
  14. Clash Of Extinction
  15. The Hat Returns/ End Credits
  16. Big Hat, No Cattle - Randy Newman
Celkový čas : 54:31
Jurassic park 3 - Billy Oblivion

8/10

0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews