26. 1. 2014

Dracula 2013 - recenze seriálu

Píše se rok 1896 a Alexander Grayson, americký obchodník, zavítal do Londýna, kde se zabydlel mezi místní smetánkou. S sebou přivezl technologii postavenou na geomagnetické energii, která by odstavila od moci několik velice mocných lidí zabývajících se obchodem s ropou. Tito lidé ovládají nejen svou zemi, tvoří jádro velice nebezpečné organizace, která si říká Řád draka a právě Grayson byl před lety probuzen nečekaným spojencem, aby společně tento Řád zničili. Alexander Grayson totiž není nikdo jiný než Vlad Tepes, známý spíše jako Dracula. Přichází jen jedna komplikace a to Mina Murray, která se zdá jako reinkarnace Ilony, Vladovy ženy. Příchod Drákuly do Londýna tedy uvede do pohybu hned několik zničujících událostí pro mnoho postav.

Televizní společnost NBC se snažila uchopit legendu o Drákulovi trochu jinak a vybudovala kolem něho docela zajímavou mytologii, která ale nemusí být po chuti zatvrzelejším fanouškům, což se dá pochopit. Ve svém jádru je přesto celý příběh vybudován na stejném základě jako jiné verze, především ta z roku 1992 s Gary Oldmanem. Ačkoli se ze začátku zdají odlišné, tak zdání klame. Určitě moderní prvky se nám tu sice nevyhnuly, což platí především o syntetické hudbě, konspiraci na nejvyšších místech nebo ovládání národů skrze ropu. Samozřejmě se můžeme dohadovat, zda měla ropa v té době ještě takový vliv. Rozdílnost filmu a seriálu plyne především ze žánrů, kdy se Coppolova verze spíše pohybovala mezi romantickým hororem a zde mezi thrillerem, dramatem a jen se špetkou té romantiky, i když ta se stane základem některých motivací.



Seriál začínal s velice slušnou sledovaností a postupně padal z pěti milionů diváků na cca 2,8. Proto těžko zatím říct, zda NBC bude podporovat natočení druhé řady. Rozhodně bych byl pro, protože se dá říci, že se vlastně nic nedořeší. Spousta vláken zůstane netknutá ve svém zdůvodnění a vysvětlení, ať už jde o Van Helsingovu historii při zabití jeho rodiny nebo vlastně i zabití a přeměnění Vlada a jeho milé Řádem. Celkově je tedy otázek mnoho a je poměrně jasné, že od začátku se plánovalo více sérií. Zde si tvůrci první díly budovali vlastní svět, vlastní charaktery, aby je později promyšleně spojili. Samozřejmě spousta diváků nevydržela ono pomalejší tempo, které se až v polovině zlomilo do akčnějšího stylu a plánování nahrazuje dramatičnost, kdy mě od nějakého sedmého dílu trklo, jak promyšlené to tvůrci mají. Nakonec je vše přesně takové jaké má být.



Kladem je i slušná míra násilí, které ale není samoúčelně využíváno pro omezené šokování, ale pro vykreslení zvířete uvnitř Graysona. Dá se říci, že jsme se dočkali rozdělení osobnosti na podnikatele Graysona, co během dne plánuje svou pomstu a na Drákulu, jenž ho představuje jako divoké zvíře. Dočkáme se i scén, co charakterizují jeho jméno, Vlada Tepese (Napichovače). Bohužel, největším mínusem seriálu jsou osekané investice, kdy sledujeme pořád jednu a tu samou sádrokartonovou ulici a jeden a ten samý záběr na Graysonovo sídlo. Nevím kolik si za roli účtoval Jonathan Rhys Meyers, ale je škoda této lacinosti. Snad jen závěrečný díl má epičtější záběry. Za to kostýmy vypadají parádně nejen na televizní tvorbu. A když už jsem u Jonathana, tak je ve své roli skvělý. Je jiný než ti před ním, ale démoničnost, rozervanost či zamilovanost vůči Míně, rozhodně nepostrádá. Právě on se stává táhnoucí postavou celého projektu, kdy má za sebou slušné přihravače, například Thomase Kretschmanna (Van Helsing), Victorii Smurfit (Lady Jane) nebo Olivera Jackson-Cohena (Harker). Dá se říci, že všichni z Řádu hrají velice slušně. Horší to u mě bylo s Jessicou De Gouw jako Mínou. Ta ale pořád dopadla v mých očích lépe než Winona Ryder z Copolovy verze.
  

Začátek seriálu byl poměrně rozpačitý, ale přibližně v polovině se to zlomí a můžeme skutečně sledovat podařený seriál, kdy úvodní plánování se postupně změnilo na promyšlenou akci ze strany tvůrců. Za to rozhodně palec nahoru. Stejně tak za skvělé obsazení a nový pohled na Drákulu, který je někde mezi starým pojetím a modernou. Nemá smysl brečet nad tím, že to není podle toho, co jsme chtěli. Scénáristé odvedli velice dobrou práci, ačkoli nad některými věcmi by historikové asi kroutili hlavou. Já byl po celou sérii nadmíru spokojen, i když nějaký flíček by se našel (výprava). A to mám film Bram Stoker’s Dracula opravdu rád, takže bych se i já mohl považovat za toho ortodoxnějšího fanouška. Seriálu jsem šanci dal a nelituji.

Vysílání: 25. října - 24. ledna 2014
Počet dílů: 10 (1. série)
HerciJonathan Rhys Meyers (Drákula/Vlad Tepes/Alexander Grayson), Jessica De Gouw (Mina Murray/Ilona), Thomas Kretschmann (Abraham Van Helsing), Victoria Smurfit (Lady Jayne Wetherby), Oliver Jackson-Cohen (Jonathan Harker), Nonso Anozie (R.M. Renfield), Katie McGrath (Lucy Westenra), Matt Barber (Campbell), Michael Nardone (Hermann Kruger), Ben Miles (Browning), Robert Bathurst (Lord Davenport).
Studio: NBC (Universal Studios Inc.)
Tvůrci: Cole Haddon
Délka: cca 42 minut

8/10

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Jen malá úprava. Ne geotermální energie ale geomagnetická. Jinak s tím souhlasím.:-)

Unknown řekl(a)...

Přepis. Děkuji za upozornění. ;)

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews