9. 9. 2013

TOP 10 - Horor

Kdo by se někdy nebál, že? Strach je jedna z našich nejdůležitějších emocionálních vlastností, díky níž dokázal člověk přežít stovky i tisíce let. Strach ze smrti nebo strach z nedostatku jídla nás vždy dokázal motivovat k činům. V posledním století se díky filmovému světu stal strach slušným finančním artiklem. Spousta lidí, především těch mladých, se ráda bojí. Hororový žánr našel své uplatnění právě zde, ať už jde o nadpřirozenou záležitost či morbidní. Často se to překrývá s dalšími žánry jako je fantazie nebo sci-fi.  Hororové filmy se mnohdy zabývají strachem z neznáma, či z nočních můr. Převládajícími prvky jsou duchové, mimozemšťané, upíři, vlkodlaci, démoni, příšery, zlá zvířata nebo zombie. Ne vždy ale musí jít nutně o horor, jak ukazuje například E. T. – Mimozemšťan.

První vyobrazení nadpřirozených událostí se dá dohledat v němých krátkých filmech průkopníka Georgese Mélièse v pozdním období kolem roku 1890, nejznámějším je Le Manoir du Diable, který je někdy považován za první horor.  Jeho dalším hororovým projektem je La Caverne audite (Prokletí jeskyně - 1898). V Japonsku se taky nadechli pro hororový žánr s Bake Jizo a Shinin no Sosei, oba vytvořeni v roce 1898. V roce 1910 poprvé vytvořilo Edison Studio legendárního Frankesteina. Druhým monstrem na filmovém plátně byl Quasimodo natočený podle klasického románu Victora Huga. Šlo o filmy Esmeralda (1906), The Hunchback (1909), The Love of a Hunchback (1910) a Notre-Dame de Paris (1911).



Upíři se poprvé dostali do kin v neautorizované verzi Drákuly Brama Stokera pod názvem F. W. Murnau's Nosferatu (1922). Další snímky s prvky hororu jsou : Dr. Jekyll a Mr. Hyde (1920), The Phantom Carriage (Švédsko, 1920), The Lost World (1925), The Phantom Of The Opera (1925), Waxworks (Německo 1924), a London After Midnight (1927) Toda Brownigse. Při nástupu mluvícího filmu Browning přišel s gotickými horory jako Dracula (1931) nebo kontroverzními Freaks (1932), rychle následován Frankensteinem (1931) Jamese Whalena či The Old Dark House (1932). Některé hororové filmy přišly s mícháním se sci-fi žánrem jako Invisible Man (1933) o šíleném vědci (zrcadlo společnosti). Tyto filmy byly navrženy tak, aby do vyprávění včlenily vážnější myšlenky. V The Mummy (1932) zase přišlo téma egyptologie do hororového žánru. Všechny tyto filmy mají společného jmenovatele ve studiu Universal Pictures, které má největší zásobu monster. Umělec a maskér Jack Pierce byl zodpovědný za ikonický vzhled všech těchto monster. Universal v roce 1940 přišel i s Vlkodlakem. Sice nešlo o první ztvárnění, ale rozhodně o nejvlivnější.

Další studia chtěla navázat na úspěch Universalu, takže v roce 1933 přišel Warner Bros. s Mystery of the Wax Museum (Záhada voskového muzea) a Paramount s Dr. Jekyllem a panem Hydem (1931) či Island of Lost Souls (1932). S vývojem žánru si i někteří herci postavili kariéru právě na tomhle. Patří mezi ně hlavně Boris Karloff a Bela Lugosi.  Zase takový I Walked with a Zombie (1943) patřil k raným zombie filmům.



S pokrokem v technologii se začaly rozvíjet motivy kolem příchodu soudného dne a kolem démonů. Nárůst produkce zahrnoval útoky z venku: cizí invazi a smrtící mutaci lidí, zvířat nebo rostlin. Největším (doslova) zástupcem byl japonská Godzilla (1954) čerpající strach z radiace, což bylo právě v Japonsku po Hirošimě a Nagasaki dost kontroverzní téma. Invaze lupičů těl (1956) zase pracovala s paranoiou kolem studené války. Filmaři i nadále prohlubovali spojení mezi hororem a sci-fi viz The Incredible Shrinking Man Richarda Mathesona.  Během pozdějšího období v 50. letech 20. století se ukázala Velká Británie jako země se zásadním vstupem do hororu. Jde především o Draculu (1958) s Christopherem Leem.

Prvním „slasher“ film byl Peeping Tom (1960) britského režiséra Michaela Powellse o fotografovi, který své oběti před vraždou zvěční fotografií. Dalším bylo slavné Psycho Alfreda Hitchcocka (1960) a Ptáci (1963), kde se zase zbláznila příroda. The Masque of the Red Death a The Tomb of Ligeia (oba 1964) zase podle některých vydláždily cestu pro více explicitního násilí ve filmech. 

Strašidla a příšery zůstaly častým zdrojem žánrů, ale začalo se častěji sázet i na démonickou část: Innocents (Jack Clayton, 1961), The Haunting (Robert Wise, 1963) nebo Rosemary má děťátko (Roman Polanski, 1963) odehrávající se v New Yorku, kdy ďábel získá lidské tělo. V Japonsku se mezitím stali dominantním tématem duchové: Kwaidan, Onibaba (oba 1964) a Kuroneko (1968).



Vlivným americkým hororem se stala Noc oživlých mrtvol (1968) George A. Romera, která vydělala při rozpočtu 114 tisíc dolarů na 30 milionů dolarů. Spojení apokalypsy a zombie asi nemělo zásadnější film. Díky úspěchům nízkorozpočtových hororů se v 70. letech pustil Hollywood do větších produkcí, jakým byl zásadní Vymítač ďábla (1973) Williama Friedkina. Vstup ďábla do lidského těla se poté stal oblíbeným tématem, kdy se hlavně využívaly děti: populární Omen (1976). Dalšími zásadními horory byly: Hory mají oči (1977), Texaský masakr motorovou pilou (1974) nebo Úsvit mrtvých (1978) George A. Romera, kde se plně satirizovala konzumní společnost. O sobě dal vědět i mladý David Cronenberg filmem Shivers (1975).

Od roku 1970 se Hollywood zaměřil na romány Stephena Kinga jako Carrie (Brian De Palma - 1976), Kubrickovo Osvícení (1980). V době vydání byl snímek považován protichůdně, ale časem se stal klasikou. Slasher horory se začaly prosazovat na konci 70. let: Halloween (John Carpenter - 1978), Pátek třináctého (1980) a Noční můra v Elm Street (1984). V tomhle období došlo ke zvýšenému zobrazování násilí. Dalším slavným a monstrózně úspěšným filmem byly Čelisti Stevena Spielberga, kdy vrahem byla samotná příroda. Snímek pracoval s tradičním B žánrem včleněným do áčkových vod nevídaným způsobem, nastartoval tzv. vlnu letních blockbusterů a do Hvězdných válek byl kasovně nejúspěšnějším filmem historie.



Dalším úspěšným hororem zasazeným do sci-fi byl kultovní Vetřelec (1979) Ridleyho Scotta pracující s naturalistickým zobrazením postav a násilí. Stejné spojení přinesl i John Carpnter se svou Věcí (1982), která sice ve své době nebodovala, ale uznání si našla až po letech pro svou práci s napětím a paranoiou. Velmi chválený byl Evil Dead Sama Raimho nebo Fright Night (1985), The Lost Boys (1987), Gremlins , Critters , a série Poltergeist. Za to v 90. letech přišlo mnoho pokračování, které si ale pozornost publika nezískala s výjimkou Noční můry. Velkou popularitu si připsalo i Mlčení jehňátek (1991). Dalšími populárními horory se stal Vřískot (1996) a především upírská romance Interview s upírem (1994). S dalším vývojem technologií a především s nástupem počítačových triků se začaly tlačit do popředí snímky jako Mimic, Blade, Anakonda, Ospalá díra nebo The Haunting. Hodně na to slyšelo především mladé obecenstvo a právě na ně se postupně začaly snímky zaměřovat. Nesmím opomenout ani brutální parodii Braindead Petera Jacksona, který se stal kultovní klasikou nízkorozpočtového filmu.

Rok 2000 nepřinesl jen nové značky, ale především dva důležité faktory – hromadu remaků či pokračování a naprosté komerční vy(zne)užití. Lidé se stali už vůči filmovému strachu imunní, vyhledávají ho a jsou jím zásobeni už od mala. Na mládež cílí: Jason X (2001), Freddy vs Jason (2003), Final Destination (2000), Jeepers Creepers, Hollow Man, Orphan , Wrong Turn , Cabin Fever , Dům 1000 mrtvol, Constantin (2005), Hellboy (2004), Doom, Silent Hill, Van Helsing nebo Underworld. Obrovský úspěch zaznamenala Záhada Blair Witch nebo další jakoby realisticky zachycená duchařina Paranormal Activity ( 2009). Spojené státy sledovaly i úspěchy v Japonsku, kde dominovalo duchařské téma. Odsud si převzali Kruh (2002) nebo The Eye (2008). V březnu 2008 tyhle filmy zakázala Čína. Remaky se staly častým způsobem, jak přijít lehce k penězům a tak jsme se dočkali upířího filmu Let Me In (2010) vycházející z předlohy skvělého filmu Ať vejde ten pravý (2008).



Došlo k významnému návratu zombie v Resident Evilu, Já, Legenda, Úsvit mrtvých, Zombieland, 28 dní poté nebo naposledy ve World War Z. Nesmírně úspěšným je na televizních obrazovkách seriál Walking Dead. Rozšíření trendu kolem mučení a mrzačení následovalo remakem Hory mají oči, Saw, Hostel, Loď duchů apod. Šlo takřka o „hororové porno“ jehož významem bylo jen utrpení. Velkou zásluhu na tomhle zaměření má Michael Bay, který jako producent dohlížel na několik remaků, například Texaský masakr motorovou pilou (2003). Horor se tedy stal naprosto mainstreamovým žánrem, kde se nám předkládá více a více gore prvků a skutečný strach z neznáma ustoupil do pozadí. Sice se přes násilí filmy tváří dospěle, ale cílovou skupinou je mládež. Světlou výjimku tvořil Šestý smysl či Znamení M. N. Shyamalana nebo částečně filmy Jamese Wana, který nyní v kinech září snímkem Conjuring. Uvidíme, jakou budoucnost bude mít hororový žánr. Nyní se ukázalo, že lidi skutečně slyší na skutečný strach a ne na zobrazení explicitního a samoúčelného násilí. Nyní tedy přejdeme na naší desítku nejoblíbenějších hororů.

Avari TOP 10:

1. Věc (The Thing - 1982)

Těžko říct, zda někdo lépe natočil sci-fi horor z polární stanice než právě John Carpenter. Skvěle atmosférický film plný napětí, originality a paranoii. Nikdy nevíte kdo je kdo a ani po několikátém shlédnutí to neomrzí. Vynikající praktické triky jen podtrhují sugestivní atmosféru. Stačí jen dlouhý záběr do uličky na psa a víte, že něco není v pořádku. Klasika žánru. 10/10


Tržby v USA : 20 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : ---
Tržby za víkend : 3 miliony dolarů
Tržby celosvětově : ---
Rozpočet : 15 milionů dolarů
Oscar : ---
Premiéra : 25.6. 1982
Distributor : Universal
Délka : 109 minut
Žánr : sci-fi horor

2. Vetřelec (Alien - 1979)

Spíše bych sem dal dvojku Jamese Camerona, ale Ridley byl prostě první. Opět skvělá práce s atmosférou, uzavřenost a stísněný pocit na každém rohu. Vetřelec má fantastický design a svým "charisma" se sám pasoval do hlavní role vedle Sigourney. Jednoduchý příběh, skvěle vykreslené postavy, depresivní výprava a hromada slizu, co chtít víc? 10/10

Tržby v USA : 81 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : 257 milionů dolarů
Tržby za víkend : 3,5 milionů dolarů
Tržby celosvětově : 105 milionů dolarů
Rozpočet : 11 milionů dolarů
Oscar : 2 nominace, vítězství v 1 kategorii (efekty)
Premiéra : 25.5. 1979
Distributor : Fox
Délka : 117 minut
Žánr : sci-fi horor

3. Čelisti (Jaws - 1975)

Po shlédnutí Čelistí měl každý strach vlézt do vany natož do moře. Začátky Stevena Spielberga a hned na to šlápnul tímhle legendárním filmem za mohutné podpory Johna Williamse. Snad každý si vzpomene na film při shlédnutí žraloka nebo jen hřbetní ploutve, nemluvě o prvních tónech ústřední znělky. 10/10


Tržby v USA : 260 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : 1,045 miliardy dolarů
Tržby za víkend : 7 milionů dolarů
Tržby celosvětově : 471 milionů dolarů
Rozpočet : 7 milionů dolarů
Oscar :4 nominace, vítězství ve 3 kategoriích (hudba, zvuk, střih)
Premiéra : 20.6. 1975
Distributor : Universal
Délka : 125 minut
Žánr : horor, thriller

4. Vymítač ďábla (The Exorcist - 1973)

Zásadní dílo pro (nejen) horory s démonickým podtextem. Hromada kontroverzí a údajných nehod během natáčení zajistila filmu status kultovní klasiky. I dnes se filmy kolem vymítání spíše snaží přiblížit Friedkinovu mistrovskému dílu, ale marně. Na výsledném dojmu mají podíl nejen maskéři, ale i vynikající herci. Ve všech směrech šokující. 9,5/10


Tržby v USA : 233 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : 903 milionů dolarů
Tržby za víkend : ---
Tržby celosvětově : 441 milionů dolarů
Rozpočet : 10,5 milionů dolarů
Oscar : 10 nominací, vítězství ve 2 kategoriích (scénář, zvuk)
Premiéra : 26.12. 1976
Distributor : Warner Bros.
Délka : 122 minut
Žánr : horor
 
5. Znamení (Signs - 2002)

Poslední skutečně kvalitní film M. N. Shyamalana. Podařilo se mu propojit víru v Boha s mimozemšťanama asi jako nikomu před ním. Jeho cit pro napětí a práci se zvukem zde dovedl k dokonalosti. Stačí vítr v kukuřičném poli nebo otevření krabice s nářadím během večera a hned vám v kině běhá mráz po zádech. Opět nechybí silná myšlenka a pointa. 9,5/10


Tržby v USA : 228 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : 320 milionů dolarů
Tržby za víkend : 60 milionů dolarů
Tržby celosvětově : 408 milionů dolarů
Rozpočet : 72 milionů dolarů
Oscar : ---
Premiéra : 2.8. 2002
Distributor : Buena Vista
Délka : 107 minut
Žánr : sci-fi hroror, drama

6. Saw: Hra o přežití (Saw - 2004)

Závěrečná pointa a takřka destruktivní rozklad lidské psychiky na konci posunul Saw na šesté místo v žebříčku. Sice film propaguje násilí, ale dělá to takovým způsobem, který se dostane hodně hluboko pod kůži. Nízký rozpočet jen prohloubil míru autenticity a špinavosti. Jsem zvědav, zda James Wan natočí ještě film, který by v popularitě překonal Saw. První díl je jedním slovem depresivní. 9/10

Tržby v USA : 55 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : 72 milionů dolarů
Tržby za víkend : 18 milionů dolarů
Tržby celosvětově : 103 milionů dolarů
Rozpočet : 1,2 milionů dolarů
Oscar : ---
Premiéra : 29.10. 2004
Distributor : Lions Gate
Délka : 100 minut
Žánr : horor, thriller

7. Drákula (Bram Stoker's Dracula - 1992)

Francis Ford Copolla to po veleúspěšné mafii zkusil u hororu a opět zabodoval. Skvělé a až divadelní propojení hororu a romantiky v podání Garyho Oldmana a zde i snesitelné Winony Ryder. Triková stránka je úžasná, stejně tak masky, herci a hudba Wojciecha Kilara. 9/10



Tržby v USA : 83 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : 162 milionů dolarů
Tržby za víkend : 31 milionů dolarů
Tržby celosvětově : 216 milionů dolarů
Rozpočet : 40 milionů dolarů
Oscar : 4 nominace, vítězství ve 3 kategoriích (kostýmy, masky, střih zvuku)
Premiéra : 13.11. 1992
Distributor : Columbia
Délka : 127 minut
Žánr : fantasy horor, romantický

8. Šestý smysl (The Sixth Sense - 1999) 

Premiéra jako hrom. Neznámý Shyamalan se hned vyšvihl mezi smetánku. Duchařský thriller, křížený s rodinným dramatem, obalený šokující pointou a skutečně hrajícím Willisem. Co víc si přát? 9/10





Tržby v USA : 294 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : 470 milionů dolarů
Tržby za víkend : 27 milionů dolarů
Tržby celosvětově : 673 milionů dolarů
Rozpočet : 40 milionů dolarů
Oscar : 6 nominací (film, režie, herec ve vedlejší roli, herečka ve vedlejší roli, scénář, střih)
Premiéra : 6.8. 1999
Distributor : Buena Vista
Délka : 107 minut
Žánr : thriller, horor, drama

9. Interview s upírem (Interview with the Vampire - 1994)

Je to horor, není to horor? Má to blíže k romantice? Těžko říct. Vím jen, že jsem si ten film zamiloval pro jeho určitou gotickou poetiku a famózního Cruise, kterému role Lestat vyloženě sedla. Ty dnešní upířiny tomu nesahají ani po kotníky. 8,5/10



Tržby v USA : 105 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : 205 milionů dolarů
Tržby za víkend : 36 milionů dolarů
Tržby celosvětově : 223 milionů dolarů
Rozpočet : 60 milionů dolarů
Oscar : 2 nominace (výprava, hudba)
Premiéra : 11.11. 1994
Distributor : Warner Bros.
Délka : 123 minut
Žánr : fantasy, horor, romantický

10. Ospalá díra (Sleepy Hollow - 1999)

Asi každý bude mít jiný oblíbený film od Tima Burtona, ale pro mě je to právě Ospalá díra. Johnny Depp zde nepředvádí dementní kreace jako v posledních letech, nádherná Christina Ricci a perfektní výprava v ničem nezaostávají. Film, který je ve své úchylnosti natolik přitažlivý, že to nejde jinak. I ta pitva mě jistým způsobem fascinovala. 8,5/10



Tržby v USA : 101 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : 161 milionů dolarů
Tržby za víkend : 30 milionů dolarů
Tržby celosvětově : 206 milionů dolarů
Rozpočet : 100 milionů dolarů
Oscar : 3 nominace, 1 vítězství (výprava)
Premiéra : 19.11. 1999
Distributor : Paramount
Délka : 105 minut
Žánr : fantasy, horor


Alibero TOP 10:

1. Drákula (Bram Stoker's Dracula - 1992)

Kam se hrabou všichni Edwardové, Damonové a Ericové na legendárního upíra Drákulu? Zvlášť když ho ztvárnil skvělý Gary Oldman, to se pak ti novodobí upíři mohou jít schovat do rakve, i když to asi nevyjde, jelikož ji vlastně nepoužívají. Drákula z roku 1992 je bezpochyby nejlépe provedený barevný snímek o upírovi Brama Stokera. Má perfektní obsazení, dobré masky i skvělou hudbu. Většina by Drákulu za horor neoznačila, to bude tou deformací ze Saw a Paranormal Activity, což jsou extrémy v krvácích a duchařských filmech. Pro mě to bude stejně jeden z nejlepších hororových filmů, ke kterému se čas od času vždy ráda vrátím.


2. Vetřelci (Aliens - 1986)

Kdo by neznal osud Ripleyové, jenž byl rozebrán do čtyř dílů. Jedno z nejznámějších sci-fi, které udalo směr pro většinu dalších filmů a je z něho čerpáno až do dnešních dní. Specifický žánr pro Vetřelce je bezpochyby sci-fi, film se odehrává ve vesmíru, ve vesmírné lodi a hlavním tahounem děje je monstrum z vesmíru, které ohrožuje posádku. Film je v některých chvílích lekavý a z pár záběrů tuhne krev, proto bych se nebála ho označit i jako horor. Originální děj, temná atmosféra, okořeněná o city a akční scény. Nezapomenutelná série, mé nejoblíbenější sci-fi a druhý nejoblíbenější horor, což platí hlavně pro první dva díly.

Tržby v USA : 85 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : 187 milionů dolarů
Tržby za víkend : 10 milionů dolarů
Tržby celosvětově : 131 milionů dolarů
Rozpočet : 18,5 milionů dolarů
Oscar : 7 nominací, 2 vítězství (efekty, střih zvuku)
Premiéra : 18.7. 1986
Distributor : Fox
Délka : 137 minut
Žánr : akční sci-fi horor


3. Interview s upírem (Interview with the Vampire - 1994)

Brada Pitta a Toma Cruise moc nemusím. A dohromady už vůbec ne. Ale velkou výjimkou je upírský film, který byl inspirován příběhem z pera Anne Rice. Rozhovor mezi obyčejným novinářem a upírem Louisem, z něhož se dozvídáme jeho celý dlouhý život, začínající už v 18. století, je originálním se zajímavým námětem. Možná proto přilákal tolik lidí a dočkal se velkého ohlasu. Film má správnou hororovou atmosféru, nezkaženou mytologii kolem upírů, ale i city, u kterých jednomu ukápne slza.

4. Ospalá díra (Sleepy Hollow - 1999)

S Johnnymu Deppem to jde v poslední době z kopce, proto se lidé raději vrací ke starším filmům, kde šlo o jeho herecký talent a ne o jeho tvář či kejkle. Spolu s Christinou Ricci coby Katrinou a Christopherem Walkenem alias Bezhlavým jezdcem a za režisérského dohledu Tima Burtona, se jim povedlo navodit tu správnou temnou atmosféru. Hororově-detektivní až skoro fantasy snímek, který se odehrává v 18.století, nás dovede do městečka Sleepy Hollow, v němž se dějí nevysvětlitelné vraždy a právě mladý konstábl Crane, chtivý po těchto záhadách, využije možnosti a odjede případ vyřešit. Film má skvělý příběh a zpracování (výprava!) na vynikající úrovni. Kdo neviděl, měl by napravit.


 5. Sirotek (Orphan - 2009)


Mladý pár se rozhodne adoptovat dítě. Vyberou si dvanáctiletou Esther, která je oproti jiným dětem tichá a zvláštní. Všechno se zdá být v pořádku, Esther je inteligentní a nadané děvče a rozumí si se svými nevlastními sourozenci, tedy až do té doby, co se kolem ní začnou dít zvláštní věci. Skvělý psychologický thriller s hororovými prvky, jenž téměř okamžitě zaujme zvlášť zvědavého diváka.  Rozuzlení a závěr celého příběhu, který se zdá být oprýskaný a opakující, dá filmu správné a originální zpracování.  Ne příliš známý snímek, který stojí za to vidět.

Tržby v USA : 42 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : ---
Tržby za víkend : 13 milionů dolarů
Tržby celosvětově : 77 milionů dolarů
Rozpočet : ---
Oscar : ---
Premiéra : 24.7. 2009
Distributor : Warner Bros.
Délka : 123 minut
Žánr : horor

6. Vymítač ďábla (The Exorcist - 1973)

Klasika mezi horory o vymítání. Nezařadit jej do topky hororů by bylo neodpustitelné. Poprvé jsem horor viděla nedávno a byla jsem z něj řádně vylekaná, ale i nadšená. Starší horory mají prostě něco do sebe a i když v nich chybí některé moderní tudíž morbidní prvky, kvůli kterým by se většině mladého osazenstva nelíbil, mají zase něco jiného, dokážou navodit prvotřídní strach (jak říká Avari). Horory o vymítání moc nevyhledávám, takže nemůžu posoudit, jestli je to nejlepší zpracování, každopádně se mi moc líbilo a lepší scénu s vymítáním už neuvidíte.

7. Gothika (2003)

Skvělý a můj velmi oblíbený duchařský horor. Halle Berry v roli psychiatričky Mirandy je dokonalá, po boku ji zdatně sekunduje Robert Downey Jr., ještě než nenastala jeho slavná kariéra Iron Mana či Sherlocka Holmese, tudíž ve filmu působí jako doktor věrohodně. A nezapomenu ani na Penelope Cruz coby bláznivou Chloe, která ale překvapivě říká pravdu. Hororový film, u kterého se nezapomnělo na lekavé scény, hektolitry krve, jednoho pomstychtivého ducha a v neposlední řadě, na manžela s tajemstvím, na které byste, jakožto manželky, nechtěly přijít. Lidmi nedoceněný film, pro mě však dějově skvělý horor.

Tržby v USA : 60 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : 80 milionů dolarů
Tržby za víkend : 19 milionů dolarů
Tržby celosvětově : 142 milionů dolarů
Rozpočet : 40 milionů dolarů
Oscar : ---
Premiéra : 21.11. 2003
Distributor : Warner Bros
Délka : 95 minut
Žánr : horor


8. Úsvit mrtvých (Dawn of the Dead - 2004)

K hororům nezbytně patří taky zombie, obalené hnijícím masem a toužící po vašem mase. Je natočeno tolik kousků, že už se to nedá ani spočítat a většina začíná úplně stejně – nákazou. Tento horor není výjimkou, dostává nás do zruinovaného světa, kdy se nákaza šíří velmi rychle, film se soustředí na skupinku přeživších lidí, kteří se snaží dostat do obchodního centra. Film je nabitý akčními scénami, tekoucí krvi, zombíky i melancholické nálady. Není to žádný film vyrážející dech, ale bezpochyby můžeme soudit, že je to jedno z nejlepších zpracování hororu se zombie. A mám pocit, že poprvé i s rychle kmitajícími nohami.

Tržby v USA : 59 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : 78 milionů dolarů
Tržby za víkend : 27 milionů dolarů
Tržby celosvětově : 102 milionů dolarů
Rozpočet : 26 milionů dolarů
Oscar : ---
Premiéra : 19.3. 2004
Distributor : Universal
Délka : 98 minut
Žánr : akční horor

9. Nenarození (The Unborn - 2009)


Mezi nebem a zemí se toho vyskytuje mnoho nebo spíše se toho dá mnoho vymyslet, třeba zrovna jako námět na nějaký horor, u kterého nám bude mrazit po zádech. O tohle se pokusili tvůrci mysteriózního hororu Nenarození a vymysleli příběh o mladé studentce Casey, prostřednictvím které se chce dostat do našeho světa démon a zabíjet, čímž se jako obyčejně dostáváme k vymítání. Samotný námět není vůbec špatný, ale zpracování se moc nevyvedlo, přesto se nám dostává pohled na lekavé scény a zajímavé historické poznatky, které jsou naštěstí jen výplody tvůrců.  

Tržby v USA : 44 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : 48 milionů dolarů
Tržby za víkend : 20 milionů dolarů
Tržby celosvětově : 77 milionů dolarů
Rozpočet : 16 milionů dolarů
Oscar : ---
Premiéra : 9.1. 2009
Distributor : Universal
Délka : 88 minut
Žánr : horor
10. Saw: Hra o přežití (Saw - 2004)
 
Velmi oblíbená sedmi dílná série o brutálním vrahovi, zabíjejícím pro zábavu. Jako originální námět by se to dalo zařadit, ale jen pod podmínkou, že by o tom byl natočen jen jeden film. Snad každému je jasné, že dál už to nemá cenu, proto nepochopím, jak je možné, že se natočilo dalších šest dílů. Asi je to pozdvižení pro úchyláky a milovníky morbidních smrtí. Pak už se nemáme čemu divit, že se lidem brutalita líbí. Viděla jsem asi dva díly, celkově mě nijak neokouzlily, ale mělo to své plus pokud jde o psychiku. Beru to spíše jako doplnění do žebříčku. Asi mnoho lidí by se mnou v tomto názoru o hororu nesouhlasilo, ale já prostě nemám zapotřebí koukat na samoúčelné násilí.


kklepkaa TOP 10:


1. V moci ďábla (The Exorcism of Emily Rose - 2005)

Pokládám se za hororového nadšence a jen tak mě nějaký nenadchne. Pravda je, že nemám ráda horory, kde se jen prolévají litry krve na kameru a nebo kde jde jen o to, kdo ukáže větší hnusárnu (SAW). Já osobně jsem měla vážně u tohoto hororu strach a to moc často nebývá. Patří mezi mé nejoblíbenější a o to víc mě mrazí, že je natočen podle skutečné události. Líbí se mi, že nám tvůrci filmu vyloženě nevnucují myšlenku toho, že ďábel skutečně existuje.

Tržby v USA : 75 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : 96 milionů dolarů
Tržby za víkend : 30 miliony dolarů
Tržby celosvětově : 144 milionů dolarů
Rozpočet : 19 milionů dolarů
Oscar : ---
Premiéra : 11.9. 2005
Distributor : Sony
Délka : 114 minut
Žánr : horor


2. Interview s upírem (Interview with the Vampire - 1994)
Tenhle film nejde nemít mezi TOP 10. Herecká esa jako Tom Cruise či Brad Pitt, začínající Kirsten Dunst, a pak vás dostane ještě starobylý upír Banderas. Suprová atmosféra. Hercům věřím vše od a až do z. Za mě jeden z nejlepších filmů na upírskou tématiku.

3. Ospalá díra (Sleepy Hollow - 1999)
Borec Tim Burton nám přináší Ospalou díru se skvělým Deppem v hlavní roli. Co víc si přát. V tomhle filmu jim spojení vyšlo a spousta scén byla opravdu děsivá.

4. Constantine (2005)

Horory s vymítáním já tuze ráda. Má správnou atmosféru, skvělé herecké obsazení (Peter Stormare v podání "Lua" je úžasný). Příběh rychle plyne, nemáte absolutně čas se nudit. ,,A kdo je teď krysa v šatech, co ty hajzle?"





Tržby v USA : 76 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : 97 milionů dolarů
Tržby za víkend : 3 miliony dolarů
Tržby celosvětově : 230 milionů dolarů
Rozpočet : 100 milionů dolarů
Oscar : ---
Premiéra : 18.2. 2005
Distributor : Warner Bros.
Délka : 121 minut
Žánr : akční horor 

5. Od soumraku do úsvitu (From Dusk Till Dawn - 1996)

Další skvělý film začínající celkem nevinně... Jen co se dostanete do motelu plného krvežíznivých upírů a Clooney je nezačne parádně kosit. Tenhle film má i po letech pořádný grády.





Tržby v USA : 25 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : 48 milionů dolarů
Tržby za víkend : 10 milionů dolarů
Tržby celosvětově : ---
Rozpočet : 19 milionů dolarů
Oscar : ---
Premiéra : 19.1. 1996
Distributor : Universal
Délka : 100 minut
Žánr : akční horor


6. Šestý smysl (The Sixth Sense - 1999)
Pokud se pokládáte za fanoušky duchařin, tak se se mnou shodnete. Z tohohle filmu vás prostě bude mrazit a to doslova.

7. Vymítač ďábla (The Exorcist - 1973)
Četla jsem i předlohu tohoto známého hororu a musím říct, že i ta je celkem strašidelná. Jo dřív věděli, jak natočit parádní horor se suprovou atmosférou a dneska to prostě pořád funguje.

8. Žena v černém (The Woman in Black - 2012)

Z těch "mladších" hororů stojí za zmínku Žena v černém. Na film jsem se těšila už od doby, kdy jsem viděla první trailer. Žena v černém má skvělou atmosféru, která vás pohltí. A když už si myslíte, že víte jak to skončí, tak zjistíte, že jste mimo. "Lekací scény" byly skvělé. Herecké obsazení se povedlo. Daniel velmi rychle vyrostl z Harryho Pottera. Příběh jako takový se mi líbil a i jeho zpracování. Občas byl děj malinko předvídatelný, ale dá se nad tím zavřít očko.


Tržby v USA : 53milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : ---
Tržby za víkend : 21 milionů dolarů
Tržby celosvětově : 128 milionů dolarů
Rozpočet : 15 milionů dolarů
Oscar : ---
Premiéra : 3.2. 2012
Distributor : Universal
Délka : 95 minut
Žánr : horor


9. Drákula (Bram Stoker's Dracula - 1992)

Jedno z nejlepších zpracování Drákuly. Konečně má Drákula nějakou úroveň a Oldmanovi tahle role prostě padla. Ani se Míně nedivím, že se nechala svést. Opět parádní atmosféra a rozhodně si tenhle film zas ráda pustím.

10. Nenávist (The Grudge - 2002) 

Není nad originál a v tomto případě to platí dvojnásob. Japonci uměj zkrátka udělat parádní atmosféru, že se i párkrát přistihnete při tom, jak si zakrýváte oči a naskakuje vám husí kůže.




Tržby v USA : 325 tisíc dolarů
Tržby z USA - inflace : ---
Tržby za víkend : ---
Tržby celosvětově : 3 milionů dolarů
Rozpočet : ---
Oscar : ---
Premiéra : 22.10. 2004
Distributor : Lions Gate
Délka : 92 minut
Žánr : horor



2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...

Tak zkus napsat svůj TOP 5 nebo 10 na horory. ;)

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews