20. 8. 2013

Van Helsing - Alan Silvestri

Málokterý fanoušek Indiana Jonese by neměl rád první Mumii od Stephena Sommerse. Druhý díl už naznačoval směřování tohoto režiséra do digitálních vod, kdy se utápěl v množství počítačových triků. Tohle dokonala zbytečná patlanina ve Van Helsingovi. Luxusní námět se skvělým Hughem Jackmanem v hlavní roli. Ten klobouk mu sluší náramně. Škoda nevyužité šance na lovce všeho nadpřirozeného. Uvidíme s čím přijde Tom Cruise, který má pracovat na nové verzi a prý mnohem realističtější. Co ale nejvíce stojí za řeč u mnou recenzovaného Van Helsinga je perfektní soundtrack od Alana Silvestriho. Ten se Sommersem spolupracoval už na druhé Mumii a tam jsme dostali jeden z jeho nejlepších soundtracků. Otázkou je, zda se mu to povedlo i zde.


Odpověď je ano. Občas se stane, že přes průměrný až podprůměrný film se přijde s hudbou, která dokáže posluchače dostat do kolen. A to je případ právě Van Helsinga. Hudba se dá označit jako "fucking epic score". Do takové páté skladby tempo nepolevuje a je to bez přehánění jeden z nejvelkolepějších soundtracků od Pána prstenů. Škoda, že tempo poté na chvíli opadne. Hned první skladby, "Transylvania 1887" a "Burn It Down!" jsou velkolepě fantastické s mohutným sborem a orchestrací. Vlastně doprovází jednu z nejlepších scén filmu hned v úvodu, kdy si říkáte super. Po skončení snímku už se spíš smějete nebo držíte za hlavu z toho, co jste viděli. Sbory zpívají latinsky, takže se dá nějaké slovíčko sem tam zachytit. Nepřekvapí, že jde o texty s náboženskou tématikou.



"Journey to Transylvania" je hlavním motivem Van Helsinga a ještě několikrát se s ní setkáme jak na albu, tak ve filmu, například v "Transylvanian Horses" či "Reunited". Rytmus jízdy, sborový zpěv a akustická kytara v pozadí je jako hlavní skladba nezaměnitelná a ihned identifikovatelná. Silvestri vyniká hlavně při psaní dobrodružné hudby a tady něčeho takového dostaneme opravdu hodně. Škoda, že album není delší a emocionálnější. Je to jeho asi jediná vada. Emoce a romantiku dostaneme až v závěru "Who Are They to Judge?" nebo ve skvělé "Reunited". "Final Battle" už vytahuje "jen" veskrze všechny motivy z alba.


Film se dá bez debaty označit za zklamání, ale pořízení soundtracku mohu jen doporučit. O to víc vás zamrzí nevyužitý potenciál pro Avengers. Tohle je bombastický Silvestri, kterého máme tak rádi. Hned na začátku to vzal od podlahy a až na pár výjimek nedá posluchači oddech. Jeden z nejhorších filmů roku 2004 s jedním z nejlepších soundtracků vůbec. Je to možné? Evidentně ano. K dispozici je i kompletní nahrávka na 2 CD (1 CD - 31 skladeb, 2 CD - 23 skladeb) a s dvěma hodinami hudby. Pro zážitek z poslechu díky propojení skladeb a několika novým melodiím (skvělá "Bat Attack"), které nejsou obsaženy na běžném albu, stojí za pořízení. Pro standardní vydání alba spíše platí devítka.



1.  Transylvania 1887 1:26
2.  Burn It Down! 4:46
3.  Werewolf Trap 1:53
4.  Journey to Transylvania 1:33
5.  Attacking Brides 5:02
6.  Dracula's Nursery 5:46
7.  Useless Crucifix 2:35
8.  Transylvanian Horses 3:55
9.  All Hallow's Eve Ball 3:01
10.  Who Are They to Judge? 2:00
11.  Final Battle 6:28
12.  Reunited 4:23

Celkový čas : 42:48

9,5/10


0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews