25. 8. 2013

Sám doma (Home Alone - 1990) - John Williams

Sám doma je bezesporu jedním z nejslavnějších vánočních filmů. Nemůže chybět rok co rok na televizních obrazovkách. Příběh malého chlapce, jehož doma zanechali rodiče doma o vánočních svátcích a on musí čelit povedené dvojici lupičů, se stal ihned obrovským trhákem v kinech. V roce 1990 všem vypálil rybník, včetně kritiků, kteří film hodnotili průměrně až podprůměrně. Diváci měli ale jiný názor a dnes už víme, že se Sám doma stal klasikou. Z mladého Culkina udělal dětskou hvězdu, která na druhou stranu celkem rychle shořela. To nic nemění na faktu, jaké kouzlo jeho tvář snímku propůjčila. Trojice Culkin-Joe Pesci-Daniel Stern má na úspěchu rozhodně velký podíl, plus hromada povedených pastí rozesetých kolem i vně baráku. A co si budeme povídat, na Oscara nominovaná hudba Johna Williamse, se stala stejně slavnou jako film samotný. Tenhle veterán nepřestane udivovat svou širokou škálou žánrů pro které skládal.


Co na první poslech trkne je podobnost s prvním Harry Potterem. Instrumentace se poměrně liší, ale podobnost zařizuje vánoční nálada obou soundtracků. Tomu se prostě vyhnout nešlo, čímž samozřejmě myslím Pottera, který přišel jedenáct let po Sám doma. Možná na to měl určitý vliv i režisér Chris Columbus stojící za prvními dvěma díly malého čaroděje z Bradavic. Williamsova hudba je zde obklopena klasickými písněmi z vánočních svátků ve Spojených státech. Nemusíte se bát, je zasazená naprosto přesně, takže nic neruší ucelenému poslechu. Williamsovy vlastní koledy jsou k nerozeznání od původních. Ano, to je pochvala. Rozhodně nešlo o nic snadného. Vedle klasického orchestru jsou využity zvonky nebo rolničky pro správnou sváteční náladu. Co ale překvapí je využití decentního syntetického zvuku už v hlavním motivu v "Main Titles/Somewhere in my Memory" a ještě větší prostor má v "Setting the Trap" u bicích. Takhle po letech je ten umělý zvuk výraznější než dříve, co si pamatuji.


Práce s motivy je opět na nejvyšší možné úrovni. Například rodinná ztřeštěnost hudebně znázorněná v "Holiday Flight" mluví za vše. McCallistrovic rodina asi nemohla být popsána lépe. Až dětská hravost se tu mísí s vážností a náboženským podtextem, což se dalo i čekat. Takovou úžasně sborovou "Carol of the Bells", napsanou Peterem Wilhouskym, jsem si zamiloval ihned. Dá se říct, že za jedinou chybu se dá považovat sezónnost nahrávky. Díky svému zvukové zpracování vánoc má zajištěnou životnost především kolem tohoto svátků, jinak se k němu bude málokdo vracet. Možná Williamsův fanoušek. Vlastně se to dá brát z obou břehů. Soundtrack má tak skvěle zpracovanou vánoční náladu, že se stal klasikou pro domácnosti, kde málokdo rozliší, co bylo původní a s čím přišel Williams.


Soundtrack Sám doma si člověk zamiluje ihned po prvním spuštění. Dýchne na vás skvělá nálada a nejspíš si budete přát, aby byly vánoce den co den. Snažím se vzpomenout na nějaké opravdu slabé album Johna Williamse, ale žádné mě nenapadá. Možná ten Tintin mě příliš nezaujal. Jak bouchne 24.12., tak je tohle nejlepší soundtrack na světě, o tom žádná. Ve zbytku roku je to "jen" skvělý Williams. Byla by chyba soundtrack minout. V roce 2010 vydal kompletní nahrávku (80 minut) La-La Land, bohužel jen ve 3500 kopiích. Dám ho sem ke stažení pro ty, kterým nestačí dřívější klasické vydání.

Tržby v USA : 286 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : 553 milionů dolarů
Tržby za víkend :17 milionů dolarů
Tržby celosvětově : 477 milionů dolarů
Rozpočet : 18 milionů dolarů
Oscar : 2 nominace (hudba, píseň)
Premiéra : 16.11. 1990
Distributor : Fox
Délka : 105 minut
Žánr : Rodinná komedie

Ke stažení

1.  Home Alone Main Title ("Somewhere In My Memory") 4:53
2.  Holiday Flight 0:59
3.  The House 2:27
4.  Star Of Bethlehem 2:51
5.  Man Of The House 4:33
6.  White Christmas - zpěv The Drifters
2:40
7.  Scammed By A Kindergartner 3:55
8.  Please Come Home For Christmas - zpěv Southside Johnny Lyon
2:41
9.  Follow That Kid! 2:03
10.  Making The Plane 0:52
11.  O Holy Night - napsal Adolphe Adam
2:48
12.  Carol Of The Bells - napsal Peter Wilhousky
1:25
13.  Star Of Bethlehem 2:59
14.  Setting The Trap 2:16
15.  Somewhere In My Memory 1:04
16.  The Attack On The House 6:53
17.  Mom Returns And Finale 4:19
18.  Have Yourself A Merry Little Christmas - zpěv Mel Torme
3:05
19.  We Wish You A Merry Christmas / End Title 4:15

Celkový čas : 56:58

9/10


2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

no,velmi rada by som si kupila originalne cd tejto hudby z filmu...

Unknown řekl(a)...

Ideální nejen na vánoční svátky. Těžko najít klasičtější soundtrack.

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews