3. 6. 2013

Matrix - různí (písničkový)

Matrix přinesl do světového filmu revoluci a dodnes je mnohými považován za modlu, kult a jedno z nejlepších sci-fi historie. O to samé se pokoušel i na hudebním poli (písničkovém). Otázkou tedy je, zda splnil i tahle očekávání. Následující odstavce Vám napoví.

Jako první na naše uši udeří nekompromisní Marilyn Manson se svou peckou Rock is Dead. Člověk, který si dal jméno po filmové herečce a prijmení po světoznámým vrahovi, se vyšvihl k životnímu výkonu a přinesl nám nejlepší song ve své kariéře. Prostor dostávají hlavně bicí a kytary, s elektronikou se držel ještě na hraně, bohudík.


the-matrix-3
Další na řadě jsou Propellereheads se svou “big beatovkou” Spybreak. Je to čistě taneční věc bez zpěvu. Zazněla i v samotném filmu, a to při scéně, kdy Neo a Trinity vystřílí celou halu vojáku při záchraně Morfea. Myslím, že každý si pamatuje ikonickou scénu, kdy Neo nakráčí do haly a po dotazu vrátného, ať odevzdá všechny kovové věci, odhalí v kabátu množství zbraní.

Po Spybreak přicházejí Ministry s Bad Blood. Ostře řezané, neuhlazené kytary, tolik typické pro industriální metal, a uřvaný hlas Ala Jourgensena, nám dokazují, že cena Grammy za tenhle song byla zasloužená.

trinity_the_matrix-11351
Asi nejznámějším songem z alba se ale stal Clubbed To Death od Roba Dougana (Rob D.). Byl citován v mnoha jiných filmech a seriálech, dokonce se objevil i v jednom díle seriálu Kobra 11. Jednoznačně nejznámější a nejlepší skladatelova věc. Počáteční piano nás naladí na nezapomanutelnou jízdu, která mixuje synťáky s orchestrem. Skladba sice vyšla už v roce 1995, ale až tady získala takovou popularitu.

Další kapely, které lze doporučit jsou třeba Lunatic Calm, Prodigy, Rob Zombie, Rammstein nebo Rage Against The Machine. Při poslechu Monster Magnet a písně Look To Your Orb For The Warning se mi do hlavy vkradly vzpomínky na Ozzyho Osborna.
1999_the_matrix_vfx_006

Matrix je legenda  a písničkový soundtrack to jen potvrdil. I dnes, s ohlednutím na čas, člověk musí jen uznale pokyvovat hlavou. Album se nese v duchu industriálního metalu, big beatu nebo v drum and bass, a pomalu každá skladba má své místo a nepůsobí jako zbytečná výplň.
  1. Marilyn Manson - Rock Is Dead
  2. Propellereheads - Spybreak
  3. Ministry - Bad Bood
  4. Rob D. - Clubbed To Death
  5. Meat Beat Manifesto - Prime Audio Soup
  6. Lunatic Calm - Leave You Far Behind
  7. The Prodigy - Mindfields
  8. Rob Zombie - Dragula
  9. Deftones - My Own Summer
  10. Hive - Ultrasonic Sound
  11. Monster Magnet - Look To Your Orb For The Warning
  12. Rammstein - Du Hast
  13. Rage Against The Machine - Wake Up
Celkový čas : 62:36
Marilyn Manson - Rock Is Dead

9/10

0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews