3. 6. 2013

Harry Potter a Kámen mudrců - John Williams

Harry Potter, film (kniha), který rozděluje společnost. Jedni ho milují, druzí nenávidí, ale to nemění nic na faktu, že se jedná o jednu z nejvýdělečnějších sérií historie. Ať už ale patříte do jakékoli skupiny, tak hudba by Vám uniknout neměla. Jde o další dílo, za které obrdžel John Williams nominaci na Oscara a nebýt Společenstva prstenu, tak by sošku nejspíš i získal.

Hudba má vánoční nádech, je okouzlující a dokáže být dojemná stejně jako strašidelná s nárustem zla v Bradavicích. Williams opět perfektně vystihl atmosféru filmu a Kámen mudrců ze všeho nejvíc připomíná svou hravostí a instrumentací jeho starší dílo, Sám doma. Paradoxní je, že akčnější hudby se dočkáme až při šachách (The Chess Game). :) 

hp

První skladby nám představí ústřední motiv série Harry Potter. Je založen až na snových klávesách, houslích, hoboji stejně jako na fagotu a trubkách. Violloncela jsou spíše upozaděná.
Temnějších tónů se dočkáme až v páté skladbě, Diagon Alley, která nám představí téma Kamene mudrců a něco málo poodhalí o Voldemortovi. Ke slovu se dostanou i chorály. Začíná ale dost netradičně na flétnu, která tomu dodává gothic/pohádkovou atmosféru, jenž se dostane ke slovu spíše až ve třetím díle, Vězeň z Azkabanu.

harry-potter-a-kamen-mudrcu-4

Soundtrack Kamene mudrců jde ve stopách filmu, takže se můžeme dočkat rodinné a vánoční atmosféry. Vše je na profesionální úrovni, album je maximálně melodické a pohodové s několika temnějšími a zlověstnými vyjímkami, které ale vůbec neruší, spíše pomalu připravují na věci příští ve světě mladého kouzelníka. Williams prostě zase složil dílo, které se zapsalo do srdcí všech. Hlavní motiv Harryho Pottera už se stačil zařadit mezi největší a nejoblíbenější skladby tohoto skladatele vůbec; hned po bok Star Wars, E.T. nebo Indiana Jonese.
  1. Prologue
  2. Harry’s Wondrous World
  3. The Arrival Of Baby Harry
  4. Visit To The Zoo And Letters From Hogwarts
  5. Diagon Alley And The Gringotts Vault
  6. Platform Nine - And - Three - Quarters And The Journey To Hogwarts
  7. Entry Into The Great Hall And The Banquet
  8. Mr. LongbottomFlies
  9. The Norwegian Ridgeback And A Change Of Season
  10. The Quidditch Match
  11. Christmas At Hogwarts
  12. The Invisibility Cloak And The Library Scene
  13. Fluffy’s Harp
  14. In The Devil’s Snare And The Flying Keys
  15. The Chess Game
  16. The Face Of Voldemort
  17. Leaving Hogwarts
  18. Hedwig’s Theme
Celkový čas : 73:35
Harry Potter - Hedwig’s Theme

8,5/10

0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews