8. 6. 2013

Hobit : Neočekávaná cesta - Howard Shore

Po devíti letech, od skončení trilogie Pán prstenů, jsme se konečně dočkali zfilmovaného Hobita, který dějově předchází událostem Války o Prsten. Peter Jackson si byl vědom, že kniha se nemůže rovnat komplexnosti a měřítku Pána prstenů, tak se spíše (aspoň u prvního dílu) soustředil na vykreslení postav, nostalgii a nitky k propojení obou trilogií. Ano, obou trilogií. Jak je to možné, když je Hobit tak útlá knížečka? Jednoduše. Jackson hodně čerpal z dodatků, které najdeme v poslední třetině knižní verze Návrat krále. To se především týká děje kolem Bílé rady, Dol Gulduru a Nekromanta. Dá se říct, že režisér dělá to, co sám chtěl udělat Tolkien, ale nakonec se rozhodl "jen" pro formu dodatků než aby přepsal celého Hobita do stylu Lotra.

 Samozřejmě, vedle režiséra se do Středozemě vrací i staří známí. Vedle herců jako Elijah Wood, Ian Holm, Cate Blanchett, Orlando Bloom a mnoho dalších jde i o skladatele Howarda Shorea, jenž byl za "prstenovskou" trilogii odměněn celkem třemi Oscary. Shore se s Jacksonem vrátil ke spolupráci po rozmíšce u King Konga, kde byl nakonce skladatel nahrazen Jamesem Newtonem Howardem. Jeho návrat do Středozemě mohu jen kvitovat, protože je to návrat ve velkém stylu, i přes některé pochybnosti. K těm se postupně dostanu.


 Rovnou se tedy vrhnu na první skladbu, "My Dear Frodo". Už začátek mi připomene "Days of the Ring" z Návratu krále (kompletní nahrávka). Nastupuje kouzelný návrat do Kraje a přes triangl nás to zavede k setmění nálady. Mám silný pocit, že v této skladbě můžeme slyšet náznaky tématu pro Šmaka a nebo Thranduila. To nám ale napoví až další díly, jak Shore své motivy rozvine. "My Dear Frodo" je ale jedna z nejlepších skladeb na albu.

 "Old Friends" nás vrací k Bilbovi do rozšířené verze Společenstva Prstenu. Specifické téma Kraje se nikdy neztratí. Skladba má svou hravost, ale i tady před koncem přijde temnější poloha. "An Unexpected Party" vlastně navazuje na předešlou skladbu. Trpaslíci už jsou na scéně...

Tím se dostávám k povedené písničce "Blunt the Knives" při "úklidu" nádobí. :) Nádherně rytmická s určitým irským zvukem, především ve druhé polovině.

Konečně ale máme možnost, i když pomalým tempem, poslechnout si hlavní motiv trpaslíků a to v "Axe or Sword". Zde se nám ukazuje hned několik témat - jde o zmiňovaný motiv trpaslíků, poté Erebor a nejspíš dochází opět i na Šmaka. Dá se to vyvodit i z toho, co se zrovna odehrává na plátně.



Další z vrcholů přichází s trpaslíčí písní "Misty Mountains", která prodává celý film a stala se slavnou už v traileru. Hitovost, majestátnost a silná návykovost na melodii je zaručena. Tóny "Misty Mountains" prostupují celým soundtrackem k prvnímu dílu. Středobodem je hlas Richarda Armitage jako Thorina.


Far over the Misty Mountains cold
To dungeons deep and caverns old
We must away ere break of day
To find our long forgotten gold

The pines were roaring on the height
The winds were moaning in the night
The fire was red it flaming spread
The trees like torches blazed with light

Nyní se nám Bilbo konečně přidává k trpasličí družině a to ve skladbě "The Adventure Begins". Veselost a nadšení je cítit v každé notě. To samé platí i pro "The World is Ahead", kde se ale už dočkáme velkolepého náznaku pro hlavní téma celého prvního dílu.

K němu se ale musíme dostat přes fantastickou sborovou věc "An Ancient Enemy", v překladu "dávný nepřítel". Odkazuje nás to na bitvu trpaslíků se skřety před Mórií a první setkání Thorina s Azogem. Hudebně je to podobné Společenstvu Prstenu a přesto si to zanechává originálnost a přesně zapadává do obrazu Středozemě. Sbory a smyčce mají až strašidelné pojetí, kdy mě to donutilo vzpomenout si na Větrov. Náznak motivu Mordoru si nejde nevšimnout. Přesto nejkrásnější je "Thorinovo téma", které sice zní jen chvilku v čase 1:53 - 2:02, ale zahřeje u srdce.


Skladba "Radagast the Bown" je kapitolou samo pro sebe. Překrásný počáteční dětský sbor přejede ve zběsilé "tikání hodin". Skladba má až šílené tempo přesně vykreslující určitou Radagastovu indizpozici. :) Radagast je celkově zajímavá postava. Někteří ho milují, někteří nenávidí. V mých očích je ale přesně převeden tak, jak jsem si ho při čtení představoval. Podivín, jenž tráví život sám v lese, vyhýbá se lidem a zajímá se jen o zvěř a rostliny. "Track" je zakončen motivem Dol Gulduru. Počítám, že se ho v hojném zastoupení dočkáme ve druhém díle. Náznaky Mordoru jsou silně náhodné. :) "The Hill of Sorcery" nám Dol Guldur přinese zpět, včetně Radagasta. K tomu se ale dostaneme přes motiv ze Společenstva. Mám pocit, že skladba hrála při záběru, kdy Gandalf předává Bilbovi Žihadlo. A v této skladbě už nám Shore Nekromanta odkopal úplně díky motivu Mordoru. Už by mělo být i nečtenářům zřejmé, kdo je Nekromant.


Akční a rychlá "Warg-Scouts" se opírá o zběsilý rytmus, především díky perkusím určujících tempo. Ke konci nechybí vojensky laděný elfí motiv, který dává vzpomenout na Helmuv žleb.

"The Hidden Valley" dá zase vzpomenout na Roklinku ze Společenstva. V tomto bodě je nostalgie na nejvyšší míře. "Měsíční runy" a "Bílá rada" už jen podtrhují provázanost starých a nových motivů. Druhá zmiňovaná na tomto poli exceluje. Hobit a Pán prstenů jedno jsou.



"Over Hill" začíná pomalu. Postupně, přes témata Lothlorienu a Kraje, nám Shore konečně představí trpasličí motiv v plné kráse. Fanoušci budou skákat blahem. Svou strukturou se první Hobit podobá Společenstvu a tady to není jiné. Vlastně i motivu Společenstva Prstenu jsme se dočkali až při odchodu z Roklinky.




Obléhání Minas Tirith připomene akční "A Thunder Battle". Shore se tu s ničím moc nemaže. V knize jde jen o okrajový zápas, ale ve filmu tuhle sekvenci Jackson zapracoval přímo do interakce s hrdiny. Díky této scéně se naše výprava dostala do skřetího města a tam nás zavede "Under Hill". Práci s napětím má Shore v malíku, což už předvedl svou prací na hororech. Ani Pán prstenů takovýma okamžikama nešetřil.

"Hádanky ve tmě" patří ve filmu k tomu nejlepšímu a skladatel nám dá pocítit první setkání s Glumem. K poslechu dostaneme jak téma pro Gluma/Smeagola, tak samozřejmě i pro Prsten. U této skladby jsem si nemohl nevzpomenout na "Prologue" ve Společenstvu.


Útěk ze skřetího města zajistí "Brass Buttons". Hluboké mužské sbory, podobající se těm z Morie, ženou tempo kupředu. Celkově mi připadá album dost akční a to i ve srovnání s takovým Návratem krále. Skladba končí pomalejším a jemnějším sborem. Přesto se znova dáváme na útěk a to v "Out of theFrying-Pan". Konec mi dal opět vzpomenout na Návrat krále. Celkově je tenhle závěr silně kontroverzní a je na něm znát přestříhání filmu pro trilogii. K té kontroverzi přispělo použití skladby ze Společenstva (motiv nazgulů) při finále. Na soundtracku se totiž nedočkáme jak hudby při souboji Thorin/Azog (zmiňovaný motiv nazgulů), tak ani z pomoci a přeletu orlů nad krajinou. Je to obrovská škoda, především u druhé zmiňované skladby. Můžeme jen doufat v kompletní nahrávku jako tomu bylo u Pána prstenů. 


Vedle krásné "A Good Omen", nebo vynikající titulní písně "Song of the Lonely Mountain" od Neila Finna. album uzavírají nové skladby "Erebor" připomínající Statečné srdce díky keltskému zvuku, "The Dwarf Lords" a kouzelná "The Edge of the Wild".


Soundtrack k prvnímu Hobitovi je fantastický. Propojuje staré a nové, ale přitom si zachovává jak kouzlo Středozemě, tak originalitu. Každý (nejen) fanoušek musí být z poslechu nadšen. Ač jsem si myslel, že Shore s ničím lepším po Pánovi prstenů nemůže přijít, tak mě vyvedl z omylu. Tohle album řadím nad Návrat krále a to je co říct. 
Ještě dodám, že vyšly dvě verze soundtracku. Jedna klasická a poté speciální edice obsahující bonusové skladby a právě tato verze mi posloužila k recenzi.


DISC 1

1. My Dear Frodo
2. Old Friends (Extended Version)
3. An Unexpected Party (Extended Version)
4. Blunt the Knives – performed by The Dwarf Cast
5. Axe or Sword?
6. Misty Mountains – performed by Richard Armitage and The Dwarf Cast
7. The Adventure Begins
8. The World is Ahead
9. An Ancient Enemy
10. Radagast the Brown (Extended Version)
11. The Trollshaws
12. Roast Mutton (Extended Version)
13. A Troll-hoard
14. The Hill of Sorcery
15. Warg-scouts


DISC 2:

1. The Hidden Valley
2. Moon Runes (Extended Version)
3. The Defiler
4. The White Council (Extended Version)
5. Over Hill
6. A Thunder Battle
7. Under Hill
8. Riddles in the Dark
9. Brass Buttons
10. Out of the Frying-Pan
11. A Good Omen
12. Song of the Lonely Mountain (Extended Version) – performed by Neil Finn
13. Dreaming of Bag End


 Bonusové skladby :

14. A Very Respectable Hobbit
15. Erebor
16. The Dwarf Lords
17. The Edge of the Wild


Celkový čas : 127:43

10/10


4 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Ahoj Avari :-)
moc pěkně napsané, vážně! :-)

Unknown řekl(a)...

Děkuji Ainy. ;)

Martin řekl(a)...

Mám radost, že jsem na tenhle blog narazil. Určitě mi to pomůže při výběru. Jinak určitě si pořídím tu rozšířenou verzi. Kromě těch čtyř skladeb navíc to má i nádherný obal.

Unknown řekl(a)...

Určitě vyjde i kompletní nahrávka z rozšířené verze, ta by měla být na trhu v listopadu. U CD si nejsem jist, ale vyjde, to je jasný. Otázkou je, zda se ti bude chtít čekat, možná i nějaký rok. Mám totiž pocit, že u Lotra kompletní nahrávka vyšla až po čtyřech nebo pěti letech od prvního dílu. Do té doby doporučuji tuto verzi pokud se ti nebude chtít čekat. ;)

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews