5. 6. 2013

Gladiátor - Hans Zimmer


russell_crowe_gladiator_3000x1687

Gladiátor změnil v Zimmerovým životě hodně. Otevřel mu dveře a především jako tvůrce se posunul o hodný kus dál. Je jen škoda, že od té doby nám nic takového nepřinesl a spíše se utápí v lepším průměru s občasným záchvěvem k lepšímu (Piráti z Karibiku 3). Nyní ale pojďme na jeho zásadní dílo, které nám ukáže Zimmera v nejlepším letech.

Začíná se pozvolna, tajemně až snově, poté se dočkáme jemného vybrnkávání na „španělu“ a prvního tónu Lisina hlasu. Až po tomhle navnazení přijde na řadu akční část, kde mohl Zimmer použít své letité zkušenosti s akčním žánrem. Především si člověk vzpomene na Skálu.


Po akčním infernu, nebýt dvou skladeb ("The Might of Rome", "Barbarian Horde"), následují pomalejší kousky až do konce. Těžko vybrat nějakou lepší, ale pokud bych musel asi by šlo o "Am I not Merciful?". Ve druhé třetině už otěže přebírá Lisa Gerrard a dnes už celkem legendární píseň "Now We Are Free".

gladiator-movie-2

Celkově se jedná o nejlepší Zimmerův soundtrack. Zlatý Globus byl naprosto zasloužený, jen škoda, že Tygr a Drak mu vzal Oscara. K soundtracku se vracím i po tolika letech a myslím, že to je ta největší poklona. Chtěl bych od Hanse dalšího Gladiátora, ale když koukám na tu jeho sterilitu, kde vidíme jeho jméno pod každým druhým filmem, tak o tom silně pochybuji.

P.S. : Doporučuji sehnat si kompletní nahrávku s nikdy nevydanou hudbou na třech CD. Dostanete kompletní soundtrack z filmu ("Escape/Homecoming", "The Trap") plus hromadu úplně nové hudby, která se buď do filmu nevešla a nebo se nehodila. 63 skladeb dá v poslechu zabrat, ale Gladiátor tak dostane úplně jiný rozměr.
  1. Progeny
  2. The Wheat
  3. The Battle
  4. Earth
  5. Sorrow
  6. To Zucchabar
  7. Patricide
  8. The Emperor is Dead
  9. The Might of Rome
  10. The Strenght and Honor
  11. Reunion
  12. Slaves to Rome
  13. Barbarian Horde
  14. Am I not Merciful?
  15. Elysium
  16. Honor Him
  17. Now We Are Free
Celkový čas : 61:31
Gladiator – Am I Not Merciful
Gladiator - The Battle

10/10


0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews