30. 7. 2014

The Hobbit: The Battle of the Five Armies - teaser trailer

Fanoušci se konečně dočkali. Peter Jackson poprvé odhalil záběry ze závěrečného dílu trilogie Hobit, který by měl být emocemi narvaný a zatím si vysloužil spíše zdvižené obočí. Nejde ani tak o povedený hudební doprovod z Návratu krále, který hraje silně na nostalgickou notu, ale především o jakousi koláž scén, které skutečně odpovídají teaseru. Jenže ten postrádá jakousi gradaci a nedodělané efekty spíše nahrávají tomu, co se na internetu už nějakou dobu šíří - Bitva pěti armád má v post produkci problémy. Už sám Jackson mluvil o tom, že třetí díl je technicky náročný a plnohodnotnou ukázku máme očekávat kolem října. Kdo očekává Návrat krále, tak by měl na to rovnou zapomenout. Co do velkoleposti a rozmachu nemůže být třetí hobit prostě větší, i když velkolepý rozhodně bude, o tom žádná. Teaser vzbudil tedy hodně emocí, jak je u Hobita zvykem, tak jsem si řekl, že se na některé záběry podívám blíže. Samozřejmě se nevyhnu menším spoilerům.


Druhý díl končil Šmakovým letem na Jezerní město a tím nejspíš (po prologu) začne i Bitva pěti armád. Bard nebo Šmak? To se někteří dozví až v prosinci, kdy má film premiéru.



Jezerní město je v ruinách a přeživší obyvatelé, rozezlení na trpaslíky, putují k Ereboru, aby získali nějaké to zlato. Zkázu pozoruje i Legolas s Tauriel, jejichž činy do války zatáhnou i Thranduila a další elfy pod jeho vedením.


Trpalíci, pod Thorinovým vedením, se v Ereboru připravují na ochranu zlata. Stane se jim chamtivost osudnou? Dokáže Thorin odolat Arcikamu a touze vládnout na úkor svých blízkých a všech ostatních?


Thranduil sleduje padlé elfy. Vypadá to na Dol. V dalším záběru je dokonce zapojen do bitvy proti skřetům ve stejném městě.


Dorazila Galadriel s ostatními z Bílé rady do Dol Gulduru nebo je to jen Gandalfova představa? Nebylo by to poprvé. Vzpomeňme na Froda v Návratu krále nebo na spojení myslí v Neočekávané cestě. Galadriel je jedna z mála, která zná Gandalfovu podstatu ve Středozemi i jeho úkol. Mají k sobě blízko, ale vždy na úrovni hlubokého přátelství.


Že by Thorin hledal Arcikam? Nemá ho u sebe už dávno Bilbo, kterému se možná povedlo ukořistit srdce hory ještě ve druhém dílu?



Vrci proti trpasličímu povozu s berany před Ereborem. Záběry s povozem vyvolaly slušnou odezvu z řad řekněme pomaleji chápajích, kteří jaksi nechápou význam slova fantasy. Fantazie je Jacksonovi a jeho týmu vlastní. Takovou hravost si nechám líbit, i když by někteří z Hobita chtěli Hru o trůny, jak jsem se dočetl jinde.


Thorin si už stihl nasadil Throrovu královskou korunu, čímž sám sebe prohlásil za krále. Bohužel mu k tomu chybí Arcikam. Ten je (nejen) jeho zhoubou.


Gandalf přijíždí s důležitou informací do Dolu, kde se lidé z Jezerního města připravují k válce. Níže už je v čele elfích jednotek. Za povšimnutí stojí především hůl, která je silně podobná té Radagastově. Spekulace se internem šíří světelnou rychlostí o osudu Hnědého čaroděje.


Azog vede Sauronovu armádu na Erebor, aby odstranil Thorina a ovládl tak Sever. Samozřejmostí bylo získat si i dračí služby. Počítám, že nasvícení scény, stejně jako té s armádou trpaslíků na beranech, se ještě změní.


Bard, jako vůdce lidí z bývalého Jezerního města, se nenechá v boji zahanbit. Záběr nejspíš pochází z Dolu.

 

Společenstvo trpaslíku před rozhodnutím, zda jít i nadále za Thorinem. V pozadí Bilbo, který asi už ví své. Rozkol se samozvaným králem na sebe nenechá dlouho čekat a velkou měrou se o to postaralo i nahlodání ze Šmakovy strany.

Teaser není sám o sobě špatný, ale mám z něho pocit, že byl spíchnutý horkou jehlou, aby vůbec něco vyšlo. WETA má před sebou ještě hromadu práce. Druhý trailerový pokus snad bude lepší. Sedmička s odřenýma ušima.

7/10

0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews