4. 3. 2014

Romeo and Juliet (2013) - Abel Korzeniowski

Romeo a Julie, nejtragičtější a nejslavnější milostný příběh z pera Williama Shakespeara, si už mnohokrát našel cestu na filmové plátno či divadelní parkety. Naposledy se o zfilmování osudu dvou znepřátelených rodin Kapuletů a Monteků pokusil v roce 2013 Carlo Carlei a ten se svou verzí tvrdě narazil. Sice se snažil příběh zasadit do správné doby, ale špatný výběr herců, nudný převod anebo dnes už pro většinu trapné dialogy snímek spolehlivě poslaly k ledu. Náklady činily kolem 24 milionů dolarů, přičemž výdělek byl jen něco málo přes milion. Bohudík se to samé nedá napsat o Korzeinowského soundtracku, který zpětně mohu zařadit k tomu nejlepšímu za loňský rok. O to větší zklamáním je, že jde o další vynikající dílo, které se veze na zapomenutelnosti filmu.

Vznik doprovodné hudby k Romeovi a Julii (2013) byl poměrně zdlouhavý a problémový. Původně byl najat James Horner od něhož se čekalo něco podobného jako u Titanicu. Většinu už měl složenou, ale poté došlo na post-produkční paniku, překopání filmu, čímž mělo dojít i na změnu v hudební oblasti. Horner odmítl déle pracovat, ztrácet tím čas a raději odešel. Jeho hudba byla tedy vynechána, kdy prostor dostal polský skladatel Abel Korzeniowski, který měl na skládání jen pár týdnů. Překvapením je do jaké míry je jeho verze podobná tomu, co skládá právě Horner. Kdyby mi tohle někdo pustil dříve, než jsem měl možnost soundtrack více poznat, tak bych podle některých částí, a hlavně těch vokálních, usoudil, že jde právě o Hornera.



Vzhledem k tomu, že měl skladatel málo času na komponování, nemůžeme usoudit, jak přesně by nakonec výsledné dílo vypadalo a zda by nás Abel nezasypal více nápady při rozvoji svých myšlenek. Dominantními nástroji jsou housle a piáno v podání Hollywood Symphony Orchestra s rozšířením o sólovější části pro smyčce, zmiňovaný klavír a o hlas talentované a uznávané sopranistky Tamary Bevard. Celé to s přehledem dirigoval sám Korzeniowski, ať už jde o menší části nebo se zapojením velkého orchestru, což přidává na působivosti. Podkladová struktura je poměrně jednoduchá a opakující se, připomínající v tomhle spíše Johna Barryho (Tanec s vlky). Na soundtracku můžete nalézt dva milostné motivy. Jeden by se dal označit jako ten tragický a druhý až snový, kdy právě ve skladbě „Forbidden Love“ je primární téma celého soundtracku. Tento řetězec skvěle graduje v rytmickém pohybu. Sólové housle a cella přispívají k několika dalším podnětům, někdy se do mysli vkrade i vzpomínka na osamělost z Williamsova A.I. : Umělá inteligence. Velkolepým je kontrapunktové představení cella, speciálně proti piánu a vokálu.

Sekundární motivy jsou představeny například ve druhé polovině skladby „Queen Mab“ v duchu valčíku, kde je pozorovatelný evoluční vývoj napříč nahrávkou. Některé posluchače může odradit až přímočará romantická linie, málokdy vybočující z poklidně tekoucí harmonie. Ale přesně tohle je onen klasický soundtracku zapisující se do srdcí a odolávající zubu času. Škoda, že prezentace trvá přibližně padesát minut. I tak se dá říci, že Abel dokázal za tak krátkou dobu malý zázrak. Další škodou je určitá nedostupnost alba, které bylo původně uvolněno jen digitálně pro trh v Severní Americe, později Sony vylisovala určitý počet CD se stejným obsahem pro Evropu. Zájemci ze Spojených států jsou tedy odkázáni na dovoz, pokud chtějí slyšet tu nejlepší kvalitu. Zájem je každopádně i o Hornerovu práci, tak se snad v budoucnu dočkáme nějakého uvolněného obsahu.

Vydavatel: Masterworks
Datum vydání: 8. října 2013
Složil: Abel Korzeniowski
Orchestr řídil: Abel Korzeniowski
Nahrál: Hollywood Symphony Orchestra
Formát: CD/digitálně

1. Juliet's Dream 3:43
2. Forbidden Love 2:58
3. Queen Mab 2:27
4. The Cheek of Night 2:25
5. First Kiss 2:21
6. Trooping With Crows 3:03
7. A Thousand Times Good Night 6:51
8. Come, Gentle Night 2:31
9. Wedding Vows 2:50
10. Fortune's Fool 4:00
11. From Ancient Grudge 1:11
12. Death is My Heir 1:33
13. Tempt Not a Desperate Man 3:08
14. The Crypt (Part 1) 5:08
15. The Crypt (Part 2) 4:18
16. Eternal Love 2:05

Celkový čas: 50:32

9/10

0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews