18. 9. 2013

Hra o trůny (Game of Thrones) - seriálová recenze

Přemýšlela jsem, do jaké recenze se vrhnu tentokrát a volba padla na úspěšný (ne)fantasy seriál Hru o trůny.
Seriál vznikl na motivy knih amerického spisovatele George R. R. Martina. Celá jeho série nese název Píseň ledu a ohně a začal ji psát v roce 1991. Světlo světa spatřila roku 1996, kdy vyšel první díl Hra o trůny. Původně plánovaná trilogie se rozrostla na sedm dílů, přičemž jich zatím vyšlo pět. Knihy jsou v knihkupectví v podstatě nepřehlédnutelné a to hlavně kvůli jejich tloušťce. Každá z knih má totiž cca tisíc stránek. Sama jsem se snažila do knih ponořit, ale bohužel jsem sáhla po dílu, který již byl převeden do seriálové podoby. Vzhledem k tloušťce knihy jsem se prostě nudila a asi po tři sta stránkách ji odložila. To mě také bohužel nepřesvědčilo k tomu, abych sáhla po té nezfilmované části, protože jak to tak bývá, pokud má kniha spoustu stran, příběh se neskutečně vleče. Nicméně z mého okolí převládají nadšené ohlasy, ale samozřejmě se najdou i tací, kteří knihy odsoudili.


Příběh se také zalíbil vedení televize HBO a o jeho převedení na televizní obrazovky se v roce 2011 postarali pánové David Benioff a D. B. Weiss. Ohlasy byly natolik skvělé, že hned dva dny po startu první série, potvrdilo vedení HBO natočení i série druhé. Byť by se mohlo zdát, že jde o pohádku, jak se všichni chtějí stát králem a žili šťastně až do smrti, realita je poněkud jiná. Seriál je plný násilí, sexu a možná si slabší povahy budou občas zakrývat i oči.


Ale abychom se taky dostali k tomu, o čem to vlastně celé je. Martin vytvořil zcela nový svět, ale s podobnými pravidly, jako má ten náš. Magie a mystično se odehrávají většinou pouze na pozadí, takže i ti co mají s fantasy žánrem problém, by mohli najít v tomto seriálu zalíbení. Působí spíše jako historický film. V popředí jsou vztahy mezi postavami a především intriky. Příběh pojednává o Sedmi královstvích kontinentu Západozemí, kde bývají dlouhá léta a ještě delší zimy. V pozadí tvrdých a nemilosrdných mocenských bojů o trůn a vládu nad královstvími se na severu stále jasněji rýsuje hrozba z dávných dob, tzv. bílých chodců, a na jihu zase ožívá legenda draků.


Seriál je většinou plný nepříliš známých herců, ale hned v první sérii se na scéně objeví skvělý Sean Bean (Pán Prstenů, Troja). Tohle byla velmi dobrá volba, která jistě ze začátku přitáhla spoustu diváků k obrazovkám. Vedle Beana září také Lena Headey (300: Bitva u Thermopyl, Dredd), Nikolaj Coster-Waldau (Černý jestřáb sestřelen, Království nebeské). Peter Dinklage (Střela, Horší než smrt) dokonce získal za svůj herecký výkon cenu Emmy a Zlatý globus.

Peter Dinklage

Na rozdíl od knihy mě seriál ani na chvíli nenudí. Od první série budete napnutí, jak to bude dál. To mimo jiné zaručuje i spousta postav, které by jindy možná působily na diváka zmatečně, ne v tomto příběhu, kde je každý charakter vypracován k dokonalosti. Postav není zas tolik, že by člověk zapomínal kdo dotyčný je a kam vlastně patří. Většina charakterů má i svou dějovou linii a v každém díle "skáčeme" od jedné k druhé. Samozřejmě jsou jejich příběhy úzce provázány. Žádná z postav není tzv. černobílá. I ten největší hajzl má ke svému jednání pádný důvod a ta největší světice není zas až tak svatá. Člověk si některé postavy velmi rychle zamiluje, ale bohužel nemají moc dlouhou životnost a občas jen zmateně sedíte u obrazovky s pusou dokořán a nechápete, co se to vlastně stalo. V seriálu můžeme sledovat tři hlavní dějové linie: 1. Boj o železný trůn, 2. Osudy Daenerys Targaryen, 3. Příchod zimy a bílých chodců. Ani jedna z nich vás nebude nudit a jejich zobrazení je v rovnováze.


Triky jsou v seriálu na velmi dobré úrovni. Je vidět, že HBO rozhodně nešetří. Aby taky jo, když je to jejich nejúspěšnějších seriál. Vše působí velmi realisticky, tvůrci neponechávají nic náhodě a dávají si záležet i na detailech. Mám pocit, že bitva ve druhé řadě (devátý díl) stála kolem deseti milionů dolarů, což je na seriál úctyhodné číslo.

Většinou s přibývajícími sériemi upadá kvalita seriálu. V tomto případě tomu tak není. Druhá série měla dokonce ještě větší sledovanost než ta první nemluvě o šokující trojce.

Úvodní znělka dostala cenu Emmy a zasloužil se o ní Ramin Djawadi, který složil kompletní hudbu v samotném seriálu. Vesměs je soundtrack spíše upozaděný a nevýrazný až na pár výjimek jako v případě čtvrtého dílu třetí série v závěru s Daenerys. Svůj účel splňuje, ale Pána prstenů rozhodně nečekejte. Shore složil pro Pána prstenů živoucí svět. Djawadi se pohybuje spíše na podprůměru. Nemohu ale soudit do jaké míry je účel ona nevýraznost.


První  a druhá série celkem odpovídá první a druhé knize. Třetí série je už jen polovina třetí knihy a čtvrtá řada bude druhá polovina třetí knihy. Tento krok určitě fanoušci ocení a HBO si také zajisté přijde na své. O kvalitu seriálu se ale nebojím. Sledovanost stále stoupá a nám alespoň neuteče žádná důležitá scéna.

První dvě řady už u nás vyšly na DVD a Blu-Ray. Na třetí sérii si budete muset ještě chvíli počkat. Nyní probíhá natáčení čtvrté, která by měla mít premiéru příští rok. Od 5.9. můžete dokonce tento seriál sledovat na ČT 2.

Až zas budete tápat na co se dívat, určitě sáhněte po Hrách o trůny. Ta hodina trvání jednoho dílu uteče tak rychle, že tomu ani nebudete chtít věřit a budete nutně potřebovat další díl. Čeká na vás spousta neuvěřitelných zvratů, sex i krev. Budete se smát, žasnout, ale i plakat...
,,Zima se blíží"

 CELKOVÉ HODNOCENÍ: 9/10 (Avari 8/10, Alibero 7/10)

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

No na násilí má každý svůj názor, mě v tom seríálu vůbec nevadí, vítám to, ale jinak dobře napsaný článek...

kklepkaa řekl(a)...

Taky mi to tam nevadí... zdá se mi to tak akorát ;) Tak to mockrát děkuju :)

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews