3. 8. 2013

Pro pár dolarů navíc (For a Few Dollars More) - Ennio Morricone

Je paradoxem, že za nejlepšími westerny stojí Ital. Sergio Leone tento žánr změnil jako nikdo před ním ani po něm. Jeho dolarová trilogie a Tenkrát na Západě se stali filmovými legendami. Pomohl tím v kariéře i mladému Clintu Eastwoodovi. Dneska se podívám na zoubek prostřednímu dílu dolarové trilogie, Pro pár dolarů navíc. Příběh se točí kolem dvou lovců odměn, kteří jdou po jednom z nejhledanějších mužů v západních teritoriích, El India a jeho party. A jak je u Leoneho zvykem, tak o hudbu se opět postaral klasik Ennio Morricone, kterému patří první věty textu stejně jako samotnému Leonemu.


Morricone se nechal slyšet, že každý přirozený zvuk je vlastně hudba a v tomto stylu komponování ve své kariéře se taky přikláněl. Využíval netradiční zvuky jako například vrzání čerpadla, aby tím vytvořil specifický zvuk. Jeho hudbu lze docenit hlavně ve spojení s obrazem. Silný prostor dostávají dechové nástroje a to poměrně často v jednotném zastoupení. Když dojde ke zrychlení, tak se přidají i další, včetně rytmického bubínku nebo sbor vokálů. Nejvíce je to patrné na dnes už legendární skladbě "Il Vizzio d'Uccidere". Dokonce i Metallica si vypůjčila tuto hitovku jako úvod pro své album S and M.


Album má patřičnou hloubku i přes nejrůznější experimenty se zvuky, včetně pískání, jenž má na svědomí Morriconeho přítel Alessandre Alessandroni, který sloužil jako "hvízdač" v Leoneho filmech. "Titoli" všechny tyto prvky výše vyjmenované spojuje, včetně kovových úderů nebo mrskání bičem. Nahrávka je celkově náladová, kde se emoce přelévají ze strany na stranu. Co ji bohužel podráží nohy je délka nedosahující ani půl hodiny. Přitom původní verze pracovala jen s osmi skladbami o celkové délce přes 17 minut. Je to taková velká kaňka na jinak perfektním hudebním doprovodu. Je tedy jen na vás, zda chcete do něčeho takového investovat. Hudba je parádní, ale ta délka...

1. La Resa Dei Conti [3:07]
2. Osservatori Osservati [2:05]
3. Il Vizzio D'uccidere [2:27]
4. Il Colpo [2:25]
5. Addio Colonnello [1:47]
6. Per Qualche Dollaro In Piu [2:52]
7. Per Un Pugno Di Dollari [1:51]
8. Quasi Morto [1:44]
9. L'inseguimento [2:26]
10. La Reazione [2:37]
11. Senza Pieta [2:10]
12. Titoli [2:57]

Celkový čas : 28:32

7,5/10

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Výborná věc-škoda,že si Morriconeho všichni spojují jen s westerny.

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews