24. 6. 2013

Král Artuš (King Arthur) - Hans Zimmer

I Jerry Bruckheimer chtěl svého Gladiátora, proto pověřil rutinéra Antoine Fuqua, aby mu jednoho takového natočil. To se nepovedlo ani kvalitativně a ani finančně. Dodnes jsem nepochopil, co na tom filmu stálo 120 milionů dolarů. Nebudu se ale vyjadřovat k tomu, co na něm mohlo být jinak nebo lepší, jen napíšu, že za řeč stojí hlavně výběr herců a hudba. A o tu nám jde především.

Bruckheimer měl velké zkušenosti s Zimmerem a tudíž není překvapením, že jeho jméno uvidíme podepsané i pod tímto projektem. Ke spolupráci si přizval Nicka Glennie-Smitha, se kterým má na kontě například divácky oceňovanou Skálu. Je zajímavé, že ačkoli Zimmer stál za Gladiátorem, tak Král Artuš má celkově jiné hudební pojetí, aspoň na oko. Samozřejmě i tady jsem se dočkal pocitů "hm, tohle jsem u něj slyšel jinde", ale není to nic hrozného oproti jeho další tvorbě. Zimmer v těchto svých "začátcích" ještě dokázal překvapovat.


Už v Gladiátorovi přišla Lisa Gerrard se skladbou "Now We Are Free", která zaváněla New Age tématikou a tady její roli převzala Moya Brennan ve kladbě "Tell Me Now (What You See)". Popový rytmus a snový zpěv vytváří paralelu s Lisou Gerrard. Perfektně zapadá do celku, ale to jí limituje při samostatné propagaci mimo album. Zimmer ani Brennan se ale nemají za co stydět.

"Woad to Ruin" už je jiný kafe a vedle velkolepého hlavního motivu na nás ve druhé polovině skladby vybalí i strhující akční pasáž přibalenou o keltský zvuk. Orchestrální majestátnost lehce líznutá elektronikou. Začátek a hned vrchol alba.


"Do You Think I'm A Saxon" je v tempu zase úplně jiná a úder bicích naznačuje pochodující armádu. Skladba je temnější, údernější a pomalejší než "Woad to Ruin", má svou melodii, ale těžko se zařeže hlouběji k častějším poslechu. Závěrečná "All of Them!" má sice přes deset minut, ale nic nového nečekejte. Je to vlastně recyklování jednoho až dvou motivů z celého alba.

Je otázkou, zda soundtrack doporučit v dnešní době, ale asi by nebylo marný po něm šáhnout při vzpomínce na Zimmerovu tvorbu. Kdo slyšel Krvavý příliv, tak zde bude mít trochu pocit deja vu, jen na heroických steroidech. I když nejde o nic výjímečného, tak za poslech to stojí a hudba patří u Artuše k tomu nejlepšímu, dost možná jedinému dobrému. 

1. Tell Me Now (What You See) - Moya Brennan
3. Do You Think I'm A Saxon
4. Hold the Ice
5. Another Brick In Hadrian's Wall
6. Budget Meeting
7. All of Them

Celkový čas : 58:12 

7,5/10

0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews