22. 1. 2014

Na život a na smrt (Lone Survivor) - Steve Jablonsky/Explosions in the Sky

To by nebyl rok, abychom nedostali nějaký ten údajně pravdivý válečný příběh. Ano, vím, že je snímek podle knihy přeživšího, ale tohle Bergovi nežeru. Další agitka na jú es army, jak nás chrání před šmejdem z ves...ehm, z afghánských hor. Je na Vás na kolik této pohádce věříte stejně, jako filmovému provedení. Aspoň jsem se díky panu režisérovi dozvěděl kolik nábojů stačí na spojeneckého vojáka a kolik na toho talibánského. Zkuste hádat, ale pochybuji, že se spletete. Stejně jako u Bitevní lodi i zde Berg exceluje po technické stránce (takový zvuk je skutečně parádní), zbytek už je jen průměr s několika hovadinami, až píkovinami. Jeden by si myslel, že se tvůrci vyřádili v pitominách na vesmírném průseru v podobě Bitevní lodi, ale ne, oni to musí cpát i do životopisu obyčejného vojáka. Budiž, střílení bazukou vedle hlav ještě zkousnu, ale kurva, co ty snad půl kilometrový pády přes šutry, kmeny, šutry, šutry a zase kmeny?? Celé je to zalito uvěřitelnou (a skvělou mimochodem) špinavostí, takže domácí divák získá dojem, že jejich vojáci jsou skutečně takový macha, začnou tak napodobovat své vzory nebo vstoupí do armády s už nadepsaným vzkazem na náboji pro ty zlé teroristy na druhé straně zeměkoule o jejichž státu nemá 95% američanů ani zdání, kde leží. Další čtyři procenta jej budou hledat někde poblíž Guantanáma a 1% sedí v Kongresu, kde snad vědí, na co že to hází bomby za miliardy dolarů. Díky filmu jsme jim ale nuceni fandit a vlastně hned je rozseknuto o kom si máme myslet, že je zlý a nesympatický a kdo sympaťák, kterého by chtěl mít za souseda každý zdravě uvažující člověk.


No, a co na to říká Jablonsky? Správně, nic. Tentokrát bych se ho zastal v tom směru, že složil přesně to, co znělo v žádosti o práci, rozuměj, něco nevýrazného, mdlého, chtělo by se říci atmosférického. Steve tedy zavolal instrumentální post-rockové kapele Explosions in the Sky (EitS), zda by nechtěli hudebně podpořit tenhle strhující příběh o přežívání v nehostinné zemi. Co si budeme namlouvat, Jablonsky nikdy netrpěl progresem a ani jeho dílům to příliš neříká. Díky majestátním a instrumentačně jednoduchým Transformerům si udělal jméno. Zde především úřadovali EitS doplněni právě o Jablonského doprovod. I ten se chopil elektrické kytary, i když spíše drtí počítače co to dá a syntetika tak hraje primárně i sekundárně. Občas nám zazní i nějaké to piáno, ale opět se jedná o jednoduché tóny. Celé to má působit stísněně, evokovat úzkost a intenzitu, což se třeba takové skladbě "Seal Credo/Landing" celkem daří. Abych pravdu řekl, tak na albu vše zní podstatně lépe. Po skončení filmu jsem si pomalu nemohl vybavit nějakou tu melodii krom ten ústřední. Svým způsobem se dá říct, že v rámci žánrů se drží Jablonsky správně v pozadí, kdy se do popředí tlačí spíše hypnotičtí EitS. Jejich vybrnkávání dává filmu exkluzivní tvář, ale nikdy se nezapíše do dějin. Přijde mi, že soundtrack vlastně ani nikam nemíří. Nemá začátek ani konec a skladby jsou si podobné jako vejce vejci. Odlišení je minimální, kytary ani syntetické ruchy okolo na tom nic nemění.


Soundtrack je kvalitativně na tom obdobně jako film, i když oba táhne dolů něco jiného. Aspoň ta hudba je bez zbytečného patosu. Nevím, zda vůbec mám ještě chuť někdy koukat na tyhle filmy na zakázku a poslouchat, svým způsobem, takřka tuctovou hudbu, kde se hlavní motiv vytrácí a ztrácí; svou sílu projeví už ve "Waking Up". Pokud jste slyšeli nějaké to album od Explosions in the Sky, tak Vás u Lone Survivor těžko něco překvapí. Pořiďtě si psa, dítě, jděte s přítelkyní na výstavu puchýřů nebo s tchýní do Vodního ráje, vše bude pro Váš život smysluplnější než sledovat "slaňování" hor elitními zabijáky v prostříleném kožichu. Pokud jde o hudbu, tak ta je přeci jen přijatelnější než...hm, ten Vodní ráj.

Tržby v USA : 76,7 milionů dolarů
Tržby z USA - inflace : ---
Tržby za víkend : 37,8 milionů dolarů
Tržby celosvětově : 76,7 milionů dolarů
Rozpočet : 40 milionů dolarů
Oscar : 2 nominace
Premiéra : 25.12. 2013
Distributor : Universal
Délka : 121 minut
Žánr : akční, válečný, drama


  1. Warriors (2:24)
    Explosions In The Sky
  2. Waking Up (4:50)
    Explosions In The Sky
  3. Briefing (3:18)
    Explosions In The Sky
  4. Seal Credo - Landing (3:59)
    Explosions In The Sky
  5. Checkpoints (4:56)
    Explosions In The Sky
  6. The Goat Herders (5:33)
    Steve Jablonsky
  7. The Decision (4:53)
    Explosions In The Sky
  8. Set Them Free (2:25)
    Explosions In The Sky
  9. False Summit (3:02)
    Explosions In The Sky
  10. Murphy's Ridge (5:40)
    Explosions In The Sky
  11. 47 Down (2:22)
    Steve Jablonsky
  12. Axe (1:52)
    Explosions In The Sky
  13. QRF En Route (2:16)
    Explosions In The Sky
  14. Hunted (0:51)
    Explosions In The Sky
  15. Gulab (2:02)
    Explosions In The Sky
  16. Near Beheading (2:32)
    Explosions In The Sky
  17. A Storm Is Coming (2:07)
    Explosions In The Sky
  18. Letter Recieved - Taliban Attacks (3:51)
    Steve Jablonsky
  19. Lone Survivor (3:37)
    Steve Jablonsky
  20. Never, Never, Never Give Up (2:44)
    Explosions In The Sky

 Celkový čas: 65:12

6/10

0 komentářů:

Okomentovat

Žádný spam a trolování. Děkuji jinak za hodnotné komentáře. ;)

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews